Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Aantal bouwvergunningen blijft dalen

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Aantal bouwvergunningen blijft dalen

Het Belgische statistiekbureau Statbel publiceerde zopas de recentste cijfers over bouwvergunningen tot mei 2019. Het aantal vergunde nieuwe residentiële gebouwen is in de eerste vijf maanden van dit jaar met 21,1% afgenomen tegenover dezelfde periode in 2018 tot 11.157 gebouwen. De afname is het sterkst in het Vlaamse Gewest, waar deze 25,5% bedroeg. In het Waalse Gewest lag het aantal vergunde nieuwe residentiële gebouwen 3,3% lager en in het Brusselse Gewest was er een daling met 28%.

Evolutie op maandbasis

Voor de recentst beschikbare maand mei werden bouwvergunningen uitgereikt voor 2.101 nieuwe residentiële gebouwen. Tegenover april 2019 is dat een afname met 13,5%. In het Vlaamse Gewest bedroeg de daling 18,3%. In het Brusselse Gewest werd een afname genoteerd van lieftst 73,3% ten opzichte van de maand voordien. Het aantal vergunde nieuwe gebouwen kende een toename in het Waals Gewest met 4,4%.

Langere termijn

Sinds 2007 ligt het niveau van de vergunde residentiële renovaties over het algemeen hoger dan de vergunde residentiële nieuwbouw. Hierin komt kort verandering vanaf het tweede kwartaal van 2018. Vanaf januari 2019 ligt het aantal vergunde residentiële renovaties opnieuw boven het niveau van de vergunde residentiële nieuwbouw. Vanaf 2003 worden meer nieuwe flats vergund dan ééngezinswoningen. Tijdens de jaren 2010-2011 lagen beiden ongeveer op hetzelfde niveau, maar de jongste jaren wordt het verschil steeds groter ten voordele van de flats.
 
De cijfers zijn te vinden op de website van Statbel: https://statbel.fgov.be/nl/themas/bouwen-wonen/bouwvergunningen
 
OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Nieuwe hoofdzetel Allianz Benelux opgeleverd

Nieuwe hoofdzetel Allianz Benelux opgeleverd

In de Brusselse Noordwijk is de nieuwe hoofdzetel van verzekeraar Allianz opgeleverd. De nieuwe kantoren worden voor Allianz het hoofdkwartier van de Benelux en bevinden zich in de eerste van de twee ellipsvormige torens naar een ontwerp van[…]

03/04/2020 | ProjectenBREEAM-certificaat
Eén op de vijf bouwbedrijven is nog 100% actief

Eén op de vijf bouwbedrijven is nog 100% actief

Vastgoedbeurs Mipim slankt af tot tweedaagse in Parijs

Vastgoedbeurs Mipim slankt af tot tweedaagse in Parijs

Antwerpse kwaliteitskamer pakt complexe projecten aan

Antwerpse kwaliteitskamer pakt complexe projecten aan

Meer artikels