Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Aantal bedrijfs­ongevallen in de bouw moeten halveren

Gerelateerde onderwerpen :

Aantal bedrijfs­ongevallen in de bouw moeten halveren

© ©R. Gino Santa Maria - stock.adobe.com

De Confederatie Bouw wil dat het aantal bedrijfsongevallen in de bouw tegen 2020 halveert. Binnenkort start hierover een grootscheepse sensibiliseringscampagne, inclusief roadshows in heel het land en een charter dat bouwbedrijven kunnen ondertekenen wanneer ze zich engageren om er alles aan te doen om het aantal arbeidsongevallen te doen dalen.. Het aantal arbeidsongevallen in de bouwsector is de jongste jaren gedaald. Toch vonden in 2016 nog 15.000 arbeidsongevallen plaats in de bouw.

Dat aantal moet voor de Confederatie Bouw nog naar beneden. Daarvoor lanceert de sectorfederatie dit najaar via verschillende kanalen een sensibiliseringscampagne die in eerste instantie op de werkgevers in de bouw gericht is. De campagne zal zich ook richten tot de verschillende overheden in ons land. Bij bouwprojecten kiezen zij nu nog verplicht te vaak voor de goedkoopste partner, terwijl veiligheid het doorslaggevende argument hoort te zijn om met een bouwbedrijf in zee te gaan.

De Confederatie Bouw verwacht ook dat technologische vernieuwing zal helpen om het aantal arbeidsongevallen in de sector te verminderen. Er bestaan nu al technologische middelen die bouwbedrijven gebruiken (en soms zelf hebben ontwikkeld) om de preventie op de bouwplaats te verbeteren. De komende jaren zullen op dit vlak belangrijke evoluties volgen. Op termijn zal ook AI (Artificial Intelligence) de veiligheid van de bouw ten goede komen door onder meer meteen potentiële risico’s aan te duiden.

Technologie zal dus steeds vaker een belangrijke tool worden voor het garanderen van de veiligheid in de bouw. Het belangrijkste is echter dat bedrijfsleiders veiligheid als een uiterst belangrijk onderdeel van hun bedrijfscultuur zien. Dat is essentieel en dat zal de Confederatie Bouw ook benadrukken in de komende herfstcampagne.

 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Aantal arbeidsongevallen in de bouw daalt

Aantal arbeidsongevallen in de bouw daalt

Tussen 2014 en 2019 is het aantal arbeidsongevallen in de Belgische bouwsector met minstens één dag arbeidsongeschiktheid met 14% gedaald, terwijl in alle sectoren samen tijdens diezelfde periode hetzelfde aantal arbeidsongevallen[…]

29/04/2021 | Confederatie Bouw
Vorsselmans als eerste gevelbouwer op derde trede van de Veiligheidsladder

Vorsselmans als eerste gevelbouwer op derde trede van de Veiligheidsladder

Haven van Antwerpen zet slimme drones in

Haven van Antwerpen zet slimme drones in

Huurland haalt dankzij Bobcat IQ gestolen machine zelf terug uit Polen

Huurland haalt dankzij Bobcat IQ gestolen machine zelf terug uit Polen

Meer artikels