Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Aantal bedrijfs­ongevallen in de bouw moeten halveren

Gerelateerde onderwerpen :

Aantal bedrijfs­ongevallen in de bouw moeten halveren

© ©R. Gino Santa Maria - stock.adobe.com

De Confederatie Bouw wil dat het aantal bedrijfsongevallen in de bouw tegen 2020 halveert. Binnenkort start hierover een grootscheepse sensibiliseringscampagne, inclusief roadshows in heel het land en een charter dat bouwbedrijven kunnen ondertekenen wanneer ze zich engageren om er alles aan te doen om het aantal arbeidsongevallen te doen dalen.. Het aantal arbeidsongevallen in de bouwsector is de jongste jaren gedaald. Toch vonden in 2016 nog 15.000 arbeidsongevallen plaats in de bouw.

Dat aantal moet voor de Confederatie Bouw nog naar beneden. Daarvoor lanceert de sectorfederatie dit najaar via verschillende kanalen een sensibiliseringscampagne die in eerste instantie op de werkgevers in de bouw gericht is. De campagne zal zich ook richten tot de verschillende overheden in ons land. Bij bouwprojecten kiezen zij nu nog verplicht te vaak voor de goedkoopste partner, terwijl veiligheid het doorslaggevende argument hoort te zijn om met een bouwbedrijf in zee te gaan.

De Confederatie Bouw verwacht ook dat technologische vernieuwing zal helpen om het aantal arbeidsongevallen in de sector te verminderen. Er bestaan nu al technologische middelen die bouwbedrijven gebruiken (en soms zelf hebben ontwikkeld) om de preventie op de bouwplaats te verbeteren. De komende jaren zullen op dit vlak belangrijke evoluties volgen. Op termijn zal ook AI (Artificial Intelligence) de veiligheid van de bouw ten goede komen door onder meer meteen potentiële risico’s aan te duiden.

Technologie zal dus steeds vaker een belangrijke tool worden voor het garanderen van de veiligheid in de bouw. Het belangrijkste is echter dat bedrijfsleiders veiligheid als een uiterst belangrijk onderdeel van hun bedrijfscultuur zien. Dat is essentieel en dat zal de Confederatie Bouw ook benadrukken in de komende herfstcampagne.

 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Nieuwe regels voor het keuren van torenkranen vanaf 1 maart

Nieuwe regels voor het keuren van torenkranen vanaf 1 maart

Vanaf 1 maart gelden nieuwe regels bij de wettelijke keuring van torenkranen, opgelegd door de FOD WASO. De nota die de rapportering van controles van torenkranen door een externe dienst technische controle (EDTC) behandelt verscheen op 8[…]

25/02/2021 | MaterieelVeiligheid
Heras neemt SER Hegn in Denemarken over

Heras neemt SER Hegn in Denemarken over

Systemen om de veiligheid van wegenwerkers te verbeteren

Systemen om de veiligheid van wegenwerkers te verbeteren

"Bouwplaatsen zijn geen broeihaarden van coronabesmettingen"

"Bouwplaatsen zijn geen broeihaarden van coronabesmettingen"

Meer artikels