Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Aantal aangiftes voor klusjes in de bouw is beperkt

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Aantal aangiftes voor klusjes in de bouw is beperkt

Om eventuele misbruiken op het systeem voor onbelast bijverdienen tegen te gaan zullen de inspectiediensten de komende maanden controles uitvoeren. Nochtans geeft de overheid toe dat de bijkluswet voornamelijk wordt gebruikt waarvoor deze echt bedoeld was, namelijk het sport- en verengingsleven. Het aantal aangiftes voor kleine klussen in de bouwsector is laag. Bouwunie vraagt dat de bouwactiviteit gewoon geschrapt wordt uit de bijkluswet.

Werknemers die minstens vier vijfde werken, zelfstandigen in hoofdberoep en gepensioneerden kunnen door de bijkluswet sinds 15 juli vorig jaar tot 6.000 € per jaar bijverdienen in het verenigingsleven of met occasionele klusjes bij particulieren. 
 
Bouwunie, de beroepsvereniging voor zelfstandigen en kmo’s in de bouwsector, blijft gekant tegen de bijkluswet, hoewel uit recente cijfers blijkt dat het aandeel van de bouwsector eerder beperkt is. Sinds juli vorig jaar gebeurden 1.742 aangiften voor zogenaamde kleine onderhoudswerken, in totaal goed voor 111.246 €. Het totale aantal klusjes voor sportclubs en verenigingen komt op 37.268 handelingen die samen goed zijn voor 42.708.964 €. 
 
“We zijn blij dat de regering eindelijk toegeeft dat de bijkluswet niet bedoeld is voor vriendendiensten in de bouw. We zien ook dat het aantal bouwactiviteiten miniem is, dus kunnen we die beter gewoon uit de bijkluswet schrappen. Zo kan deze wet enkel nog gebruikt worden voor haar eigenlijke doel en wordt komaf gemaakt met de zweem van deloyale concurrentie die voor de bouwsector nu nog steeds over deze regelgeving hangt”, zegt gedelegeerd bestuurder Jean-Pierre Waeytens van Bouwunie.
 
Momenteel loopt een procedure bij het Grondwettelijk Hof om de bijkluswet volledig te vernietigen. Een aantal beroepsverenigingen dienden hiervoor een  verzoekschrift in. 
OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Investeringen in sportinfrastructuur worden voortgezet

Investeringen in sportinfrastructuur worden voortgezet

Vlaams minister Ben Weyts verklaart in zijn beleidsnota Sport dat de inhaalbeweging voor de bouw van sportinfrastructuur onverminderd wordt voortgezet. “We blijven gericht investeren in zowel bovenlokale sportinfrastructuur en[…]

Geveltuin zuivert douchewater

Geveltuin zuivert douchewater

Bouwsector niet happig op strenger S-peil

Bouwsector niet happig op strenger S-peil

Belg wil duurzame woning, maar niet tegen elke prijs

Belg wil duurzame woning, maar niet tegen elke prijs

Meer artikels