Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Aanpak Vlaamse Wooninspectie zorgt voor resultaten

De strijd tegen krotverhuurders rendeert. De Vlaamse Wooninspectie opende vorig jaar 836 nieuwe dossiers tegen ongeschikte panden. Nog nooit werden zoveel panden geverbaliseerd. Bovendien werden ook nog nooit zoveel slechte panden hersteld als vorig jaar. 'Dat is positief nieuws, want zo zorgen we ervoor dat het aanbod aan kwaliteitsvolle huurwoningen op peil blijft en wordt uitgebreid', vindt Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans.

De Wooninspectie voert het woonbeleid uit van Vlaams minister Homans en streeft een dubbel doel na: ze draagt bij tot de bestraffing van krotverhuurders en zorgt voor een verbetering van de woonkwaliteit. 'De strijd tegen krotverhuur is een absolute beleidsprioriteit. Wie een krot verhuurt, moet gesanctioneerd worden. Daarnaast moeten we ervoor zorgen dat de slechte panden hersteld worden en opnieuw op de huurmarkt komen. Het succes van de herstelvorderingen bewijst dat dit ook effectief gebeurt', aldus Homans.

Vorig jaar werden 836 huurpanden (1.891 woonentiteiten) geverbaliseerd, het jaar voordien waren dit er 811. Voor 328 panden was het de eerste controle, 508 panden vielen onder de hercontrole. Meer dan de helft van de woonentiteiten waren appartementen en studio's. Daarnaast waren er ongeveer 30% kamers en 15% eengezinswoningen. De meest voorkomende gebreken zijn gebrekkige elektrische installaties met het risico op brand en elektrocutie; vochtproblemen en gebrekkige gas- of stookolie-installaties met risico op ontploffing of brand.

Bij een herstelvordering worden de verhuurders van krotten door de rechter verplicht om hun woning te herstellen zodat ze voldoet aan de minimale kwaliteitsvereisten. Zo kan de woning na renovatie weer op de huurmarkt komen. Ook op dat vlak was 2015 een recordjaar: liefst 279 panden of 728 woonentiteiten kregen een herstelvordering opgelegd, tegenover 260 panden in 2014.

Daarnaast werden 283 panden hersteld (648 woonentiteiten), wat een aanzienlijke stijging inhoudt tegenover de vorige jaren (251 panden of 477 entiteiten in 2014). 'Deze dubbele aanpak zorgt er dus voor dat de kwaliteit van onze huurmarkt aanzienlijk verbetert. Ik kan dat alleen maar toejuichen', besluit minister Homans.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Eén op de vijf bouwbedrijven slachtoffer van cybercrime

Eén op de vijf bouwbedrijven slachtoffer van cybercrime

Cybersecurity is geen overbodige luxe, ook bij bouwbedrijven, zo blijkt uit een rondvraag van Bouwunie. Eén op de vijf bouwbedrijven was al het slachtoffer van cybercrime. Daarbij waren de criminelen vooral uit op gegevens of geld.[…]

09/12/2022 | Digitaal
Vastgoedkoopkracht ligt 17 m² lager dan het historische gemiddelde

Vastgoedkoopkracht ligt 17 m² lager dan het historische gemiddelde

Renewi krijgt Europese lening voor nieuwe investeringen

Renewi krijgt Europese lening voor nieuwe investeringen

Leuven renoveert en bouwt op de Paul Van Ostaijensite

Leuven renoveert en bouwt op de Paul Van Ostaijensite