Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Aannemers moeten straks tienjarige aansprakelijkheid verzekeren

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Aannemers moeten straks tienjarige aansprakelijkheid verzekeren

© shutterstock

Aannemers moeten vanaf juli volgend jaar hun tienjarige aansprakelijkheid verzekeren. De wet die deze verplichting invoert, is op 9 juni verschenen in het Belgische Staatsblad.

Het toepassingsgebied van de verplichte verzekering is beperkt. Het moet gaan om werken aan huizen of  appartementen waar het verplicht is om een beroep te doen op een architect. En de verzekering slaat enkel op schadegevallen aan de gesloten ruwbouw door gebreken die onder de tienjarige aansprakelijkheid van de aannemer vallen. Het gaat dus om problemen met de stabiliteit, de stevigheid en de waterdichtheid van de woning. Voor andere werken geldt de verzekeringsplicht niet.

Details

Op meer concrete details is het nog even wachten. Zo moeten de verzekeraars nog laten weten welke verzekeringsproducten ze op de markt brengen en hoeveel dit zal kosten.

Ondanks de betrokkenheid bij de totstandkoming is Bouwunie niet echt gelukkig met de verplichte verzekering. De consument wil uiteraard een goede bescherming, maar die moet ook betaalbaar zijn. De verplichte verzekering zal de kostprijs voor het bouwen of grondig renoveren van een woning sowieso doen stijgen, meent Bouwunie.

Architecten

Het doel van de verplichte verzekering is de discriminatie met de al bestaande verzekeringsplicht van architecten weg te nemen. Vanaf juli 2018 zullen álle dienstverleners in de bouwsector, dus ook aannemers, een tienjarige aansprakelijkheidsverzekering moeten aangaan.

Bouwunie waardeert dat de toepassing van de verplichte verzekering beperkt blijft tot de gesloten ruwbouw van een woning, nieuwbouw of renovatie, met verplichte tussenkomst van een architect. De verplichte verzekering blijft ook beperkt tot wat onder de tienjarige aansprakelijkheid valt en dus betrekking heeft op de stabiliteit en de stevigheid van de woning en op waterdichtheidsproblemen die deze in het gedrang kunnen brengen, voor een periode van tien jaar na aanvaarding van de werken door de klant.

Bouwunie blijft het wel betreuren dat de regering toch voor een verplichte verzekering voor aannemers kiest. De organisatie hoopt dan ook dat de kostprijs ervan binnen de perken blijft.

Controle

Een wettelijke verplichting zonder controle kan voor Bouwunie niet. Bouwunie vindt het belangrijk dat de opdrachtgever/klant en de architect effectief controleren of de aannemer een verzekeringsattest heeft en dus enkel in zee kan gaan met een aannemer die verzekerd is.

De wet legt de aannemer de verplichting op om het verzekeringsattest te bezorgen aan de klant, aan de architect en aan de RSZ in het kader van de werfmeldingsplicht. De wet verplicht de klant dit verzekeringsattest aan de bank te bezorgen indien hij of zij voor de werken een lening heeft gesloten. Bij verkoop moet ook de notaris ervoor zorgen dat de koper het verzekeringsattest krijgt.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

'De  bouw is het voorbije jaar veel flexibeler geworden'

'De bouw is het voorbije jaar veel flexibeler geworden'

Elke week geeft Bouwkroniek het woord aan een CEO uit de brede Belgische bouwsector. Dit keer voelen we Bill Olivier aan de tand, CEO van Loxam Belux.   Van welke nieuwe technologie verwacht u dat ze uw business de komende jaren het meeste[…]

Studiebureau Jonckheere verhuist naar cohousingproject in Brugge

Studiebureau Jonckheere verhuist naar cohousingproject in Brugge

'Sneller bouwproces koppelen aan duurzaamheid en kwaliteit'

'Sneller bouwproces koppelen aan duurzaamheid en kwaliteit'

VIATEQ: partner voor opdrachtgever en aannemer

Publireportage

VIATEQ: partner voor opdrachtgever en aannemer

Meer artikels