Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Aannemer Vandendorpe schenkt bedrijfsarchief aan stad

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Aannemer Vandendorpe schenkt bedrijfsarchief aan stad

(c) Stad Brugge

Aannemer Arthur Vandendorpe, gespecialiseerd in restauraties, schenkt zijn bedrijfsarchief aan de stad Brugge.
Vandendorpe stamt uit een aannemersgeslacht uit Sint-Kruis (Brugge). Grootvader Gustaaf en vader Camiel legden de kiemen voor wat later zou uitgroeien tot een toonaangevend aannemers- en restauratiebedrijf. Arthur Vandendorpe zou zich vooral bekwamen in het verbouwen en restaureren van huizen, openbare gebouwen en monumenten.
 
“Eén van Arthur’s eerste opdrachten waren de verbouwingswerken aan het Sint-Janshospitaal aan de Mariastraat in 1961-1963. Zijn bedrijf vestigde hij aan de Groenepoortdreef in Sint-Michiels waar hij in 1974 een nieuw bedrijfsgebouw oprichtte. Na meer dan dertig jaar specialisatie in het restaureren van monumentale gebouwen, betekende de restauratie van de Sint-Salvatorskerk de bekroning van zijn rijk gevulde loopbaan. Zeker ook nog te vermelden zijn de restauraties van stadspoorten (Kruis-, Gent- en Ezelpoort), het stadhuis, het Begijnhof en de hoeve De Zeven Torentjes in Assebroek”, weet burgemeester van Brugge Dirk De fauw.
 
Tot op vandaag zet Arthur Vandendorpe zich nog altijd in voor het doorgeven van oude ambachts- en restauratietechnieken die verband houden met de bouw. Deze inzet, samen met zijn kennis, maakte dat hij in 1969 als eerste Belg werd aanvaard als gezel of compagnon (in 1972, meester) van het aloude gezelschap van de Compagnonage in Parijs. Arthur Vandendorpe verzamelde ook heel wat oude bouwmaterialen.
 
“Het is voor ons duidelijk dat zijn bedrijfsarchief heel rijk is en een heel belangrijke aanwinst is voor Brugge en het Stadsarchief in het bijzonder. Het bestaat uit 30 m dossiers, plannen en fotoalbums van de werken die zijn bedrijf tijdens de periode 1961-1990 heeft uitgevoerd. Alles is heel mooi geordend en dus mooi toegankelijk. Ons Stadsarchief zal in eerste instantie inzetten op het herverpakken van de dossiers in duurzame en zuurvrije archiefdozen”, meldt schepen van Cultuur Nico Blontrock.
 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Belforttoren Tongerse basiliek wordt toegankelijk

Belforttoren Tongerse basiliek wordt toegankelijk

Nadat vele generaties Tongenaren zich de vraag gesteld hadden of de toren van de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek ooit toegankelijk zou zijn om van het schitterende uitzicht te kunnen genieten, is het eindelijk zover. Aannemer Verstraete Vanhecke uit[…]

29/11/2021 | overheidsopdracht
Italiaanse kerkruïne zoekt architect

Italiaanse kerkruïne zoekt architect

Antwerpen herstelt Fort Lillo volgens historisch plan uit 1815

Antwerpen herstelt Fort Lillo volgens historisch plan uit 1815

Leuven heropent gerestaureerde Sint-Lambertuskerk in Heverlee

Leuven heropent gerestaureerde Sint-Lambertuskerk in Heverlee

Meer artikels