Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Aandeel niet-Belgen in de bouw neemt toe

Gerelateerde onderwerpen :

Aandeel niet-Belgen in de bouw neemt toe

© PeopleImages.com

Zowat 18% van de werknemers in de bouw in ons land heeft niet de Belgische nationaliteit. Dat is meer dan het gemiddelde op onze volledige arbeidsmarkt, waar 15% geen Belg is. Het aandeel niet-Belgen in de bouwsector is de voorbije acht jaar met bijna 45% toegenomen en piekt in het laatste jaar. Dat blijkt uit een analyse van hr-dienstenbedrijf Acerta op basis van de gegevens van 11.000 werknemers in de bouwsector, in dienst bij 2.900 werkgevers. 

Van de buitenlanders die in België in de bouw aan het werk zijn, komen de meesten – in volgorde van grootte van aandeel – uit Polen, Turkije, Roemenië, Bulgarije en Marokko. Terwijl we over alle sectoren heen ook onze buurlanden Frankrijk en Nederland sterk vertegenwoordigd zien onder de niet-Belgen, is dat in de bouwsector minder het geval. 
 
Volgens Leen Smeets van Acerta Consult zijn er verschillende verklaringen mogelijk waarom het aandeel niet-Belgen in de bouw bovengemiddeld is toegenomen en nog toeneemt. In de bouw gaat het over vakmanschap en vakmensen verstaan elkaar meestal over de taalgrenzen heen. Om het werk te kunnen doen, wordt meer vertrokken van beeld dan van tekst, met bijvoorbeeld bouwplannen en pictogrammen als het over veiligheid gaat. Werkgevers in de bouwsector zullen ook eerder kijken naar wat iemand effectief kan, dan vast te houden aan een diploma, waarvan de homologatie in andere sectoren soms een vertrager voor aanwerving is.

Tabel 1: werknemers, verhouding Belg/niet-Belg en van de niet-Belgen EU/niet-EU (30 juni van 2014 tot 2022)

Tabel 2: Percentage vertegenwoordiging landen (30 juni 2022)
OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Zeer hoge temperaturen tasten productiviteit bouw ernstig aan

Zeer hoge temperaturen tasten productiviteit bouw ernstig aan

De aanhoudende hitte heeft ook een invloed op de productiviteit van de bouwbedrijven. Uit een enquête van de Confederatie Bouw, waaraan 233 aannemers en installateurs hebben deelgenomen, blijkt dat temperaturen tussen 25 en 29 graden bij[…]

12/08/2022 | OndernemingenActueel
Investeringen van bouwbedrijven vallen stil

Investeringen van bouwbedrijven vallen stil

Reële investeringen lokale besturen dalen licht

Reële investeringen lokale besturen dalen licht

Bouwsector heeft positieve vooruitzichten voor de komende jaren

Bouwsector heeft positieve vooruitzichten voor de komende jaren

Meer artikels