Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Aalst, VOKA en ondernemers creëren zorgstad

Aalst, VOKA en ondernemers creëren zorgstad

De stad werkt sinds maart voor 'Aalst, een stad met zicht op zorg' samen met VOKA, bedrijven, zorginstellingen en designers. Het opzet is Aalst nog scherper op de kaart te zetten als zorgstad in Vlaanderen en Europa.

Met twee gerenommeerde ziekenhuizen, 20 zorginstellingen, opleidingscentra en een bloeiende zorgeconomie wil Aalst de titel van dé zorgstad van Vlaanderen claimen. Dit is nog te weinig zichtbaar in het straatbeeld of voelbaar bij de inwoners en bedrijven. Daar wil dit project verandering in brengen.

Zorghotel

De bedrijven en zorginstellingen engageren zich om tijdens een aantal sessies concepten uit te werken rond drie zorgthema's: een park, een hotel en een incubatiecentrum. 'Om patiënten en familieleden van buiten Aalst gastvrijheid aan te bieden, wil de stad samen met VOKA en de ondernemers het concept zorghotel gestalte geven', vertelt Sabine Smet, economisch consulent van de stad Aalst. 'De patiënt kan er in alle rust herstellen na een ingreep en het geeft ook ruimte aan bv. mantelzorgers. Gekoppeld aan het zorghotel lijkt een openbare ruimte waar alle faciliteiten zijn afgestemd op burgers met beperkingen een slimme keuze, denk maar aan brede paden voor rolstoelen en banken die hoog genoeg zijn voor de ouderen', stelt Sabine Smet. Ten slotte dromen vele ondernemers luidop over één centrum waar zorgbedrijven zich kunnen groeperen.

Samenwerken

Bedrijven die samen concepten creëren, is een vrij nieuwe manier van samenwerken in de Aalsterse regio. Dankzij de steun van het Agentschap Ondernemen kunnen de deelnemers hier uitvoerig kennis mee maken. Het enthousiasme tijdens de eerste sessies was in ieder geval groot, merkten ook Tine Peeters en Nik Baerten, de twee begeleidende designers. 'Het gebrek aan ervaring maken de deelnemers ruimschoots goed met hun inzet, enthousiasme en goesting. We hebben gemerkt dat Aalstenaars niet enkel tijdens carnaval creatief uit de hoek kunnen en durven komen. Het is nog onvoorspelbaar wat het resultaat van dit project zal zijn, maar verrassend wordt het in elk geval', menen Peeters en Baerten.

Deelnemers

De deelnemende bedrijven zijn Onze-Lieve-Vrouwziekenhuis, Movianto, Artec+, Qbus, Deureka, De Bron vzw, Wit-Gele Kruis Oost-Vlaanderen, Probam, Appiness, Odisee, Solidariteit voor het Gezin vzw, Woon- en Zorgcentrum Denderrrust, Vanhaerents Development, Industrial Construction Services, Wycor, Roltex, Ferring, Kivik en Cronos.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Pools universiteitsgebouw wint Brick Award

Pools universiteitsgebouw wint Brick Award

Geen Belgische winnaars dit jaar bij de Brick Award van Wienerberger, ondanks zes genomineerde projecten. De hoofdprijs en het goud in de categorie Sharing Public Spaces ging naar het faculteitsgebouw voor Radio en Televisie van de University of[…]

Genk krijgt nieuwe spoorbrug over het Albertkanaal

Genk krijgt nieuwe spoorbrug over het Albertkanaal

"Aannemers kunnen geen bullshit meer verkopen"

"Aannemers kunnen geen bullshit meer verkopen"

Hilti automatiseert boren in plafonds

Hilti automatiseert boren in plafonds