Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Aalbeeksesteenweg in Kortrijk wordt veiliger

Aalbeeksesteenweg in Kortrijk wordt veiliger

© N-VA

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) pakt binnenkort de twee zwarte kruispunten langs de Aalbeeksesteenweg in Kortrijk (N43) aan. Een studiebureau voert momenteel in opdracht van de Vlaamse overheid een onderzoek naar het kruispunt aan de Monseigneur de Haernelaan. De aanpak van het gevaarlijke rondpunt aan de Minister Vanden Peereboomlaan is een onderdeel van de herinrichting van de stationsomgeving. Dat blijkt uit het antwoord op enkele parlementaire vragen van Vlaams volksvertegenwoordiger Bert Maertens (N-VA) aan Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld). De plannen passen in de ambitie van de Vlaamse regering om de zwarte punten in Vlaanderen versneld weg te werken.

Uit een nieuwe berekening eind 2019 bleek dat Vlaanderen 314 zwarte verkeerspunten telt. “Twee punten daarvan liggen langs de N43 vlakbij het station van Kortrijk. Op het eerste zwarte punt aan de Monseigneur de Haernelaan gebeurden er tussen 2015 en 2017 negen ongevallen”, zo weet Bert Maertens. Zes keer was er een aanrijding tussen een tweewieler en een personenwagen. Eén keer werd een voetganger aangereden door een auto en er bleek één eenzijdig fietsongeval. “Het tweede zwarte punt is de kruising van de Minister Vanden Peereboomlaan met de Aalbeeksesteenweg en de Minister Tacklaan. Hier gebeurden tussen 2015 en 2017 zes ongevallen. Viermaal werd er een fiets of bromfiets aangereden door een personenwagen. Bij één ongeval was er een aanrijding tussen twee fietsers en één  incident bleek een eenzijdig fietsongeval”.

De Vlaamse overheid stelde een studiebureau aan voor het kruispunt van de Monseigneur de Haernelaan met de Aalbeeksesteenweg. “Dit bureau bekijkt de verschillende mogelijkheden om de verkeersveiligheid te verhogen. Zodra het rapport klaar is, volgt een onderhoud met het stadsbestuur van Kortrijk”, aldus Bert Maertens.

Stationsomgeving

De herinrichting van het rondpunt van de  Minister Vanden Peereboomlaan met de Aalbeeksesteenweg en de Minister Tacklaan maakt dan weer deel uit van het stationsproject. “De aanpak van het zwarte punt is onderdeel van  de aanleg van een autotunnel en de vernieuwing van de  Panoramarotonde. De werken hiervoor zijn volop bezig en duren nog tot eind 2022. Het prijskaartje bedraagt 17,8 miljoen €, waarbij het Agentschap Wegen en Verkeer 14,5 miljoen € voor zijn rekening neemt. Hoeveel de aanpak van het zwarte kruispunt zelf zal kosten, is voorlopig nog niet te bepalen”, besluit Bert Maertens.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Beschadigde betonwand Berendrechtsluis in stukken gezaagd

Beschadigde betonwand Berendrechtsluis in stukken gezaagd

Eind vorig jaar geraakte de Berendrechtsluis in de Antwerpse haven beschadigd. Een schip was bij het buiten varen tegen de sluiswand gebotst. In opdracht van het Havenbedrijf Antwerpen voerde aannemer Herbosch-Kiere uit Kallo herstellingswerken[…]

Leuvense bomen krijgen water dankzij Besix-bouwwerf

Leuvense bomen krijgen water dankzij Besix-bouwwerf

Volgende stap voor Ringpark Zuid in Antwerpen

Volgende stap voor Ringpark Zuid in Antwerpen

Kunstgrasvelden in Mechelen en Kortrijk

Kunstgrasvelden in Mechelen en Kortrijk

Meer artikels