Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

9,8 miljoen € voor asbestverwijdering

Gerelateerde onderwerpen :

,
9,8 miljoen € voor asbestverwijdering

Asbest - asbestos 05

© LianeM - stock.adobe.com

De Vlaamse overheid maakt dit jaar 9,8 miljoen € vrij voor subsidies rond asbestinzameling en -verwijdering. Vorig jaar stond de teller al op 5,8 miljoen €. “Een belangrijk deel van de subsidieaanvragen komt van intercommunales die pakketten ter beschikking stellen om mensen eigenhandig en zonder gevaar asbest te laten verwijderen”, aldus Vlaams parlementslid Elke Wouters, die de cijfers opvroeg bij de minister van Leefmilieu Koen Van den Heuvel. 

Het veilig verwijderen en inzamelen van asbest is een speerpunt van de Vlaamse regering. Sommige asbesthoudende materialen kan je echter ook zelf aanpakken, zonder een gespecialiseerde firma in te schakelen. Dat gebeurt met een doe-het-zelfpakket dat het nodige materiaal bevat om eigenhandig en op een veilige manier golfplaten of dakleien met asbest te verwijderen en af te voeren. In het pakket vind je ook nog opbergzakken, mondmaskers, handschoenen en een speciale overall. Een asbestexpert levert het pakket af en bezorgt naast de uitvoerige handleiding ook extra info. Het asbest wordt nadien aan huis opgehaald.

“Dergelijke projecten verspreiden zich nu over heel Vlaanderen. Op dit moment bieden al 74 gemeenten dit aan. Zo moet de eigenaar van de asbesthoudende materialen geen dure erkende asbestverwijderaar aanstellen en blijven de kosten tot een minimum beperkt. Dankzij de Vlaamse subsidies wordt een pakket om asbest zelf te verwijderen immers aan een sterk gereduceerd tarief aangeboden. Zo betaal je gemiddeld slechts 30 € in plaats van de oorspronkelijke 80 €”, zegt Elke Wouters.

Vandaag worden de pakketten aangeboden in het werkingsgebied van de intercommunales Ibogem en MIWA (Waasland), IMOG (Kortrijk), IOK, Interza en Incovo (Noordrand), Mirom Menen en Mirom Roeselare. Dit jaar dienden al zeventien nieuwe gemeenten een aanvraag in, dus de dekkingsgraad van dit initiatief zal naar alle waarschijnlijkheid nog uitbreiden”, besluit Wouters.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

VMM bouwt dijken in Wingevallei tegen overstromingsschade

VMM bouwt dijken in Wingevallei tegen overstromingsschade

De vallei van de Winge en haar zijlopen (Vlaams-Brabant) is bijna volledig overstromingsgevoelig gebied. Om in de toekomst overstromingsschade te beperken, stelt de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) voor om met dijken de woningen en het[…]

Regering investeert in duurzame energie

Regering investeert in duurzame energie

Antwerpen stimuleert verwijderen van asbest uit woningen

Antwerpen stimuleert verwijderen van asbest uit woningen

Waterbull ruimt dwergkroos

Waterbull ruimt dwergkroos

Meer artikels