Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

9,8 miljoen € voor asbestverwijdering

Gerelateerde onderwerpen :

,
9,8 miljoen € voor asbestverwijdering

Asbest - asbestos 05

© LianeM - stock.adobe.com

De Vlaamse overheid maakt dit jaar 9,8 miljoen € vrij voor subsidies rond asbestinzameling en -verwijdering. Vorig jaar stond de teller al op 5,8 miljoen €. “Een belangrijk deel van de subsidieaanvragen komt van intercommunales die pakketten ter beschikking stellen om mensen eigenhandig en zonder gevaar asbest te laten verwijderen”, aldus Vlaams parlementslid Elke Wouters, die de cijfers opvroeg bij de minister van Leefmilieu Koen Van den Heuvel. 

Het veilig verwijderen en inzamelen van asbest is een speerpunt van de Vlaamse regering. Sommige asbesthoudende materialen kan je echter ook zelf aanpakken, zonder een gespecialiseerde firma in te schakelen. Dat gebeurt met een doe-het-zelfpakket dat het nodige materiaal bevat om eigenhandig en op een veilige manier golfplaten of dakleien met asbest te verwijderen en af te voeren. In het pakket vind je ook nog opbergzakken, mondmaskers, handschoenen en een speciale overall. Een asbestexpert levert het pakket af en bezorgt naast de uitvoerige handleiding ook extra info. Het asbest wordt nadien aan huis opgehaald.

“Dergelijke projecten verspreiden zich nu over heel Vlaanderen. Op dit moment bieden al 74 gemeenten dit aan. Zo moet de eigenaar van de asbesthoudende materialen geen dure erkende asbestverwijderaar aanstellen en blijven de kosten tot een minimum beperkt. Dankzij de Vlaamse subsidies wordt een pakket om asbest zelf te verwijderen immers aan een sterk gereduceerd tarief aangeboden. Zo betaal je gemiddeld slechts 30 € in plaats van de oorspronkelijke 80 €”, zegt Elke Wouters.

Vandaag worden de pakketten aangeboden in het werkingsgebied van de intercommunales Ibogem en MIWA (Waasland), IMOG (Kortrijk), IOK, Interza en Incovo (Noordrand), Mirom Menen en Mirom Roeselare. Dit jaar dienden al zeventien nieuwe gemeenten een aanvraag in, dus de dekkingsgraad van dit initiatief zal naar alle waarschijnlijkheid nog uitbreiden”, besluit Wouters.

AANBESTEDINGEN
Alle aanbestedingen

Meest aanbevolen artikels

Klimaatfonds voor schoolgebouwen

Klimaatfonds voor schoolgebouwen

De Vlaamse overheid maakte twee jaar geleden via het Klimaatfonds een eerste keer middelen vrij voor CO2-reducerende maatregelen in schoolgebouwen. Dit jaar is dat opnieuw het geval. Naast het deeltijds kunstonderwijs komen deze keer ook de[…]

Eerste autonome bio-ecologische kaswoning staat in Rekkem

Eerste autonome bio-ecologische kaswoning staat in Rekkem

“Druk de CO2-uitstoot met meer dan 2 miljoen ton zonder te isoleren”

“Druk de CO2-uitstoot met meer dan 2 miljoen ton zonder te isoleren”

Energietransitie zonder waterstof dreigt te mislukken

Energietransitie zonder waterstof dreigt te mislukken

Meer artikels