Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

84% van de bouwheren kent zijn aansprakelijkheden tijdens het bouwproces niet

84% van de bouwheren kent zijn aansprakelijkheden tijdens het bouwproces niet

De bouwheer is niet op de hoogte van de risico's verbonden aan een bouw- of renovatieproject en kent zijn aansprakelijkheden al helemaal niet. Hij is daarentegen wel bereid om ze af te dekken zodra hij dit weet. Dat blijkt uit onderzoek n.a.v. de lancering van Bouwplaats+ door Bouwunie Limburg, een verzekering alle bouwplaatsrisico's (abr) die alle partijen op de bouwplaats (bouwheer, architect en aannemer) beschermt. 'Met Bouwplaats+ bieden we bouwheren de mogelijkheid om te bouwen zonder zorgen', meldt Davy Maesen, directeur van Bouwunie Limburg.

Bouwunie Limburg en RiskSolutions peilden bij de bezoekers van Bouwinnovatie 2016 naar hun kennis over de risico's die ze tijdens een bouwproject kunnen tegenkomen. De vragen werden persoonlijk gesteld en toegelicht door studenten van PXL, richting Bachelor Bouw. Hierbij werden enkel bezoekers met effectieve bouw- of renovatieplannen behouden.

65% van de bevraagden ging renoveren. Enkel bouwheren jonger dan dertig jaar verhoogden het marktaandeel van nieuwbouw (49% nieuwbouw). 59% heeft bouw- of renovatieplannen die dit jaar nog worden uitgevoerd, 25% informeerde zich over plannen die pas volgend jaar aanvangen. 15% heeft zijn werkzaamheden reeds aangevat. 74% van de selectie heeft dus een zeer concreet project.

De bevraagden kregen vijf uit het leven gegrepen cases voorgelegd, waarmee werd gepeild naar hun kennis van de risico's op de bouwplaats en de risico's m.b.t. aansprakelijkheid. Hierbij werd duidelijk gezegd dat er geen speciale werfverzekering alle bouwplaatsrisico's (abr) is.

Verzekering BA

De eerste vaststelling was dat de bouwheer denkt dat 'de verzekering' betaalt. Tijdens een bouwproject komen verschillende aansprakelijkheden en eigen risico's samen, wat vaak tot verwarring leidt bij de bouwheer. 60% denkt onterecht dat bij schade op de bouwwerf van een bouw- of renovatieproject één van de klassieke verzekeringen tussenbeide komt (brandverzekering, familiale verzekering of verzekering BA van de aannemer). 40% wijst daarbij zelfs steeds naar de verzekering BA van de aannemer, die echter enkel gevolgschade aan derden dekt door zijn fout. Dat is dus lang niet altijd het geval.

Eigen risico's

Een tweede vaststelling is dat de bouwheer zijn eigen risico's op de bouwwerf niet kent. Stel dat een storm schade veroorzaakt als de ruwbouwaannemer zijn werkzaamheden heeft opgeleverd en de dakwerker nog moet beginnen. Bouwheren denken meteen aan de brandverzekering (uitgesloten of nog niet aangevangen) of aan de verzekering BA van de aannemer (niet van toepassing). 23% vindt dat de ruwbouwaannemer dit dan maar gratis moet komen herstellen. Amper 19% weet dat ze deze kosten zelf zullen dragen. Bouwers zijn daarbij wel beter geïnformeerd (24%) dan verbouwers (17%).

Een derde vaststelling is dat de bouwheer niet op de hoogte is van zijn finale aansprakelijkheid. Verzakkingen of scheuren bij de buren ten gevolge van trillingen op de bouwwerf of bv. droogzuiging vormen een steeds vaker voorkomend probleem. Omdat de aannemer hier niet noodzakelijk een fout maakt, wordt de bouwheer hiervoor aansprakelijk gesteld onder de wettelijke regeling van de burenhinder. 84% van de ondervraagde bouwheren is hiervan niet op de hoogte, hoewel dit vaak een reëel risico is waarvan de gevolgen een stevige financiële kater kunnen veroorzaken. Noch de familiale noch de brandverzekering zullen de bouwheer hier kunnen helpen.

Aansprakelijkheid

Meer info over Bouwplaats+ vind je op www.bouwunielimburg.be/bouwplaatsplus

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Brussel lanceert projectoproep rond gender en stedenbouw

Brussel lanceert projectoproep rond gender en stedenbouw

De stad Brussel lanceert een open projectoproep gericht op initiatieven die inzetten op gender en stedenbouw. Ze maakt hiervoor 80.000 euro vrij. Volgens het Brusselse stadsbestuur is de publieke ruimte van en voor iedereen, maar wordt deze in[…]

Gent opent fiets- en voetgangersonderdoorgang aan Coupure

Gent opent fiets- en voetgangersonderdoorgang aan Coupure

De Lijn werkt aan drie stelplaatsen voor elektrische bussen

De Lijn werkt aan drie stelplaatsen voor elektrische bussen

Voorlopig nog geen vergunning voor gascentrale Vilvoorde

Voorlopig nog geen vergunning voor gascentrale Vilvoorde