Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

825 miljoen voor sociaal wonen

Gerelateerde onderwerpen :

825 miljoen voor sociaal wonen

© Maarten De Bouw(c)

Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans investeert volgend jaar 825 miljoen € in het bouwen en renoveren van sociale woningen. “In 2017 ging het over een bedrag van 817 miljoen €. Deze investeringen zijn ongezien”, aldus minister Homans. Sinds 2014 werd al meer dan 2,9 miljard € vrijgemaakt voor sociale woningen.

In 2017 werd 817 miljoen € uitgegeven voor de bouw en renovatie van 7.423 sociale woningen (tot november). Opvallend is ook dat een recordbedrag van 258 miljoen € werd gereserveerd exclusief voor de renovatie van sociale woningen. Bijkomend was er 80 miljoen € beschikbaar uit het Klimaatfonds voor de energetische renovatie van sociale woningen. Sinds 2014 werden er middelen uitgetrokken voor ongeveer 13.500 extra nieuwbouwwoningen en 19.200 renovaties over heel Vlaanderen.

Per provincie

Als we kijken naar het aantal sociale woningen per provincie merken we dat dit jaar de meeste woningen gerealiseerd werden in de provincie Antwerpen. Concreet gaat het over 2.535 nieuwe of vernieuwde woningen. In de provincie Oost-Vlaanderen zijn dat er 2.417 (waarvan 1.514 renovaties) en in West-Vlaanderen 1.086. Vlaams-Brabant en Limburg komen respectievelijk uit op 749 en 636 bijkomende en/of gerenoveerde woningen.

Extra subsidies

De positieve investeringstrend van de afgelopen jaren zet zich dus voort en er wordt in sneltempo bijgebouwd en gerenoveerd. Uiteraard moet er rekening gehouden worden met de doorlooptijd waardoor de woningen niet allemaal van vandaag op morgen gerealiseerd worden. “We kunnen niet onmiddellijk rechtzetten wat in het verleden niet of te weinig is gebeurd, maar ik neem mijn verantwoordelijkheid. Ook voor 2018 is er opnieuw een ongezien hoog bedrag van 825 miljoen € voorhanden om te investeren in sociale woningbouw”, aldus minister Homans.

De grote investeringen in de sociale woningbouw betekenen voor de sociale huisvestingsmaatschappijen heel wat extra werk. Zij geven nu al aan dat ze het huidige investeringsvolume moeilijk kunnen volgen en op de limiet zitten van wat ze aankunnen. Daarom geeft minister Homans nog dit jaar 10 miljoen € extra om sociale huisvestingsmaatschappijen die sterk investeren in de bouw en renovatie van sociale woningen financieel te ondersteunen.

Bovendien gaat bij de renovatie van sociale woningen ook een belangrijke vermindering van de huurinkomsten van sociale huisvestingsmaatschappijen gepaard omdat de woningen tijdens de verbouwingen niet verhuurd kunnen worden. De extra subsidie van 10 miljoen € moet ook deze kosten compenseren.

Bijkomende maatregelen

Bovenop het investeren in de bouw en renovatie van sociale woningen werd de afgelopen jaren ook sterk ingezet op bijkomende svk-woningen. In 2014 waren er nog 7.784 svk-woningen, in 2015 8.350, in 2016 9.143 en in 2017 wordt de tienduizendste svk-woning in gebruik genomen. Bovendien werden ook de werkingsmiddelen voor de sociale verhuurkantoren gevoelig verhoogd, van 13 miljoen € in 2014 naar 19 miljoen € in 2018.

Daarnaast evolueerde het budget voor de huurpremie voor wie wacht op een sociale woning van 8,8 miljoen € in 2014 naar 18,7 miljoen € in 2018. Dat is een stijging van liefst 112%. Het budget voor de huursubsidie evolueerde van 28,2 miljoen € in 2014 naar 35,5 miljoen € in 2018. Een stijging van meer dan 25%.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Vlaanderen wil met private sector sociale woningen bouwen

Vlaanderen wil met private sector sociale woningen bouwen

Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele lanceert samen met de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW) een nieuwe oproep naar de private sector, om de bouw van sociale woningen aan te moedigen. Deze constructieve benadering van[…]

Huis te koop in twee werelden

Huis te koop in twee werelden

We Invest opent kantoren in Vilvoorde en Heist-op-den-Berg

We Invest opent kantoren in Vilvoorde en Heist-op-den-Berg

Studie over waardering vastgoed per stad of gemeente

Studie over waardering vastgoed per stad of gemeente

Meer artikels