Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

81 nieuwe sociale huur- en koopwoningen voor Borsbeek

Gerelateerde onderwerpen :

,
81 nieuwe sociale huur- en koopwoningen voor Borsbeek

Aan de Frans Beirenslaan in Borsbeek realiseerde de sociale huisvestingsmaatschappij De Ideale Woning 58 huurwoningen verdeeld over drie bouwblokken gesitueerd rond een binnengebied en elf koopwoningen.

Hier is tevens een kinderdagverblijf voorzien. Aan de De Robianostraat verrezen twaalf nieuwe huurappartementen. Alle wooneenheden zijn ondertussen toegewezen aan de toekomstige bewoners. Beide nieuwbouwprojecten werden onlangs feestelijk ingehuldigd. In de toekomst plant de gemeente een pps-project in het centrum van Borsbeek. Hierin zijn 22 sociale huurwoningen opgenomen.De site van het nieuwbouwproject aan de Frans Beirenslaan wordt langs één zijde omsloten door een gewestweg en langs de andere zijde door een gemeenteweg. Het grootste deel van de site is autoluw. Op verscheidene plaatsen zijn doorgangen voor fietsers en voetgangers. De beperkte hoogte van de woningen en de afwisseling tussen de private tuintjes en publieke pleintjes versterken het open en groene karakter van het binnengebied.

Het geheel bestaat uit vijf bouwvolumes: twee volumes met grondgebonden woningen aan de gewestweg, één langgerekt volume langs de gemeenteweg en twee volumes in het binnengebied. De overige drie volumes omvatten appartementen op de verdiepingen en duplexwoningen op het gelijkvloers. Alle gebouwen zijn opgetrokken uit een sokkel in betonsteen en bovenliggende lagen in paramentsteen. Er werd gekozen voor een eenvoudige structurele opbouw en voor een architectuur zonder franjes. Hierdoor kon maximaal op woonkwaliteit worden ingezet.               

Het ontwerp is van Dierendonckblancke Architecten uit Gent. Aannemer Hooyberghs uit Arendonk voerde de bouwwerken uit. Het totale prijskaartje bedraagt 8,94 miljoen €. De werken startten in februari 2015 en werden eerder dit jaar afgerond. De huurders nemen momenteel hun intrek in het project aan de Frans Beirenslaan. Alle koopwoningen aan de Singel zijn toegewezen.

Op de site van de voormalige wasserij Edelweiss aan de De Robianostraat in Borsbeek werden rond een centraal plein twaalf huurappartementen gebouwd. Het Ontwerpatelier uit Olen tekende de plannen voor dit project. De nieuwbouw werd opgetrokken door Bouwbedrijf Wienen uit Zutendaal. De werken begonnen eind 2016 en werden in april voltooid. Het project kost in totaal 1,52 miljoen €. Alle appartementen zijn verhuurd en ondertussen ook al bewoond.

Met deze twee nieuwe projecten erbij beheert De Ideale Woning momenteel 97 sociale woningen in Borsbeek. Het opgelegde bindend sociaal objectief voor deze gemeente bedraagt 108. “De jongste jaren realiseerde De Ideale Woning 79 bijkomende sociale huurwoningen in deze gemeente. Dit was mogelijk door de aankoop van drie bestaande appartementsblokjes met telkens drie appartementen en door de realisatie van de jongste twee nieuwbouwprojecten. We leveren hiermee inspanningen om ook in deze randgemeente van Antwerpen een aanzienlijke groei van sociale woningen te realiseren”, aldus Dirk de Kort, voorzitter van De Ideale Woning.
 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Roeselare start stadsvernieuwingsproject Damman-Croes

Roeselare start stadsvernieuwingsproject Damman-Croes

Sinds het faillissement in 2015 en de bijhorende leegstand van de site Werkhuizen Damman-Croes op Krottegem (Roeselare) was het wachten op een nieuwe invulling met bijhorende toekomstplannen. “De voorbije jaren is in overleg met de[…]

Renovatieverplichting bij verkoop niet-residentiële gebouwen

Renovatieverplichting bij verkoop niet-residentiële gebouwen

Vraagtekens bij verplichting om laadpalen te plaatsen bij nieuwbouw

Vraagtekens bij verplichting om laadpalen te plaatsen bij nieuwbouw

Evolutie van de budgetten in de sociale huisvesting

Evolutie van de budgetten in de sociale huisvesting

Meer artikels