Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

8,8 miljoen voor restauratie Antwerpse Sint-Jacobskerk

Gerelateerde onderwerpen :

,
8,8 miljoen voor restauratie Antwerpse Sint-Jacobskerk

© lena_serditova - stock.adobe.com

De Antwerpse Sint-Jacobskerk wordt de komende jaren gerestaureerd. Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois keurde zopas een meerjarenpremieovereenkomst goed voor de restauratie van de Antwerpse kerk. De totale erfgoedpremie bedraagt 8.782 184,31 €.

“De monumentale Sint-Jacobskerk geniet wereldwijd belangstelling voor haar rijke barokinterieur en voor de Rubenskapel en -crypte. Met de restauratie versterken we het potentieel van deze internationale en nationale trekpleister”, stelt Geert Bourgeois. De omvangrijke Sint-Jacobskerk in Brabantse hooggotiek onderscheidt zich dankzij haar bijzonder gaaf bewaard kerkinterieur dat geldt als één van de rijkste barokinterieurs in Vlaanderen. Daarenboven maakt het graf van Peter Paul Rubens, waarvoor zowel nationaal als internationaal grote belangstelling bestaat, de Sint-Jacobskerk tot een publiekstrekker.

De restauratie zet in op een minimale uitvoeringstermijn en op een permanente publieke openstelling tijdens de werkzaamheden voor zowel de toeristische als de liturgische werking. De werken starten dit jaar en zullen beëindigd worden in 2027. De restauratiesubsidie wordt over vijf jaar gespreid, met een eerste schijf van 1,8 miljoen € in 2018.

Moorslede

De Vlaamse minister van Onroerend Erfgoed kent een premie van 1.725.925,14 € toe voor de restauratie van de Onze-Lieve-Vrouwbasiliek in Moorslede. Met deze premie wordt de buitenrestauratie van de basiliek afgewerkt en wordt deze monumentale basiliek in ere gesteld. De houten dakconstructies en het buitenschrijnwerk worden hersteld, de leien dakbedekking wordt vernieuwd en de buitengevels en de glasramen worden gerestaureerd.

Turnhout

Het kantoorgebouw van drukkerij Brepols in Turnhout kan rekenen op een restauratiepremie van 1.659.671,83 €. Het gaaf bewaarde kantoorgebouw uit 1937 wordt volledig gerestaureerd. Vooral belangrijk is het herstellen van de betonnen ramen en het aanpakken van het betonrot in de gevels. Ook de bakstenen zijn aan restauratie toe. Het gebouw zal worden gebruikt door de stedelijke kunstacademies van Turnhout, die nu ook al een productiehal links van het kantoorgebouw en een nieuwbouwvolume achter het gebouw als auditorium gebruiken.

Herbestemming

De herbestemming van het kantoorgebouw maakt deel uit van een masterplan waarbij de volledige site van de vroegere Brepolsfabrieken ontwikkeld wordt onder de noemer Turnova. Op de site is ruimte voor winkelen, wonen en horeca. Het masterplan voorziet de integratie van een aantal waardevolle erfgoedgebouwen. Behalve het voormalige kantoorgebouw van drukkerij Brepols krijgen ook De Post, Theater 1900 en de Bloemekesgang een plaats binnen Turnova.

Het kantoorgebouw van de drukkerij is sinds 2001 beschermd als monument omwille van de historische en architecturale waarde. Het is het meest waardevolle gebouw van een vroeger veel groter industrieel complex van de Brepols-fabrieken. Bouwmeester Jos Crols voorzag het gebouw van verschillende modernistische en art deco-elementen.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Aannemer Vandendorpe schenkt bedrijfsarchief aan stad

Aannemer Vandendorpe schenkt bedrijfsarchief aan stad

Aannemer Arthur Vandendorpe, gespecialiseerd in restauraties, schenkt zijn bedrijfsarchief aan de stad Brugge. Vandendorpe stamt uit een aannemersgeslacht uit Sint-Kruis (Brugge). Grootvader Gustaaf en vader Camiel legden de kiemen voor wat[…]

15/07/2021 | BruggeRestauratie
Herbestemming voor oude Artois-stokerij in Leuven

Herbestemming voor oude Artois-stokerij in Leuven

Extra budget en uitbreiding voor restauratie Koninklijk Conservatorium Brussel

Extra budget en uitbreiding voor restauratie Koninklijk Conservatorium Brussel

Restauratie eeuwenoude abdijhoeve in Heverlee is prachtig staaltje vakmanschap

Restauratie eeuwenoude abdijhoeve in Heverlee is prachtig staaltje vakmanschap

Meer artikels