Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

8,2 miljoen € uit EFRO gaat naar Vlaamse fietssnelwegen

8,2 miljoen € uit EFRO gaat naar Vlaamse fietssnelwegen

Vlaanderen investeert een bijkomend bedrag van 8,2 miljoen € in fietssnelwegen. Dat hebben Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts en Vlaams minister van Economie Philippe Muyters (beiden N-VA) zopas bekendgemaakt.

De middelen komen uit het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). Dankzij deze gerichte impulsen worden tal van nieuwe ingrepen mogelijk, samen goed voor een projectkost van zowat 22 miljoen €. Er wordt vooral ingezet op het wegwerken van missing links en het creëren van conflictvrije fietssnelwegen.

Vlaanderen is nu al een fietsland in het weekend, als talloze wielertoeristen de baan op gaan, maar de werkweek is een ander paar mouwen. Ook al bedraagt de gemiddelde verplaatsing in het woon-werkverkeer ‘maar’ 12,4 km, toch grijpt de Vlaming nog te vaak en te makkelijk naar zijn wagen. Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts wil Vlamingen ertoe verleiden om ook in het woon-, school- en woon-werkverkeer te kiezen voor de fiets. “Ik investeer in vlotte en veilige fietsverbindingen: keiharde argumenten die chauffeurs kunnen bekeren tot de fiets”, zegt Weyts.

Weyts zet sterk in op fietssnelwegen: fietsverbindingen met kwalitatief hoogstaande infrastructuur tussen belangrijke woon- en werkkernen. Fietssnelwegen vermijden zoveel mogelijk conflicten met auto’s en zijn dankzij hun veiligheid, snelheid en comfort een erg aantrekkelijk alternatief voor de pendelaar. Weyts wil 80 dergelijke fietssnelwegen realiseren.

Lees verder onder de tabel.

Vlaams minister van Economie en Sport Philippe Muyters is ook een grote voorstander van fietssnelwegen: “Vlamingen zijn de cultuuromslag aan het maken dat sporten en bewegen niet alleen iets voor in het weekend is, maar ook vóór, na en zelfs op het werk. Waarom dan niet met de fiets naar het werk? De tijd die je anders in de file staat, win je dan ineens om te sporten. We willen nog extra investeren in onze fietssnelwegen, om de keuze voor sport naar het werk nog makkelijker te maken”, stelt Muyters.

Weyts en Muyters putten 8,2 miljoen € uit de EFRO-middelen. Het geld wordt gericht ingezet om enkele belangrijke nieuwe projecten mogelijk te maken, samen goed voor bijna 22 miljoen €. Concreet gaat het om het wegwerken van missing links: de ontbrekende schakels in de fietsketting, die pijnlijk ontbreken in bestaande fietssnelwegen. Er wordt ook ingezet op fietsbruggen en fietstunnels die fietssnelwegen conflictvrij maken: hoe minder de fietsers het andere verkeer moeten kruisen, hoe vlotter en veiliger de fietsverbinding wordt.

Bovenop de EFRO-middelen neemt de Vlaamse overheid 40% van de totale financiering op zich. De provincies en gemeenten passen bij.

Alle elf goedgekeurde projecten moeten ten laatste binnen 3 jaar volledig voltooid zijn.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Twaalf nieuwe en vernieuwde parken in Leuven tegen 2025

Twaalf nieuwe en vernieuwde parken in Leuven tegen 2025

Leuven is vandaag al een groene stad waar et 42% van de oppervlakte bestaat uit tuinen, bossen, parken en ander groen. De komende vijf jaar investeert het stadsbestuur 8 miljoen € in extra groen. Er komen acht nieuwe parken bij. Vier[…]

Voormalig Olympisch terrein Seoel wordt speels parklandschap

Voormalig Olympisch terrein Seoel wordt speels parklandschap

Groen licht voor project Oeverpark in Lokeren

Groen licht voor project Oeverpark in Lokeren

VMSW en Agentschap Wonen-Vlaanderen fuseren

VMSW en Agentschap Wonen-Vlaanderen fuseren

Meer artikels