Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

79 woningen verfraaien Unesco-bufferzone vlakbij de Brusselse Grote Markt

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
79 woningen verfraaien Unesco-bufferzone vlakbij de Brusselse Grote Markt

De acht gebouwen vormen een coherent geheel, maar elk met hun eigen identiteit.

Woonproject Îlot Sacré

Projectontwikkelaar Galika en de stad Brussel onthulden in juni 2015 de plannen voor het Îlot Sacré-woonproject, dat genoemd werd naar zijn ligging vlakbij de Grote Markt. Het terrein is braakliggend sedert de jaren ’60 van vorige eeuw en vormt een echte stadskanker en vuilnisbelt midden in de Unesco-bufferzone.

Dat alles zou dus plaats ruimen voor een gebouwencomplex met moderne lijnen, maar met respect voor zijn historische verankering op het Îlot met zijn kenmerkende straatjes en gebouwen. Straatnamen als het Eenmansstraatje, de Huidenmarkt of de Ossekopgang zeggen veel over de historiek van de plek. Een geluk dat de projectontwikkelaar van geen kleintje vervaard was; de site had de voorbije vijftig jaar immers al zes vergunningen en 15 plannen overleefd…

De verrassende plannen van de architecten van DDS+ herstellen de verdwenen straatjes, maken ze breder en verbinden ze met oude, doodlopende steegjes. Zo ontstaat een pleintje midden in deze nieuwe wijk, een semi-openbare ruimte die overdag toegankelijk is voor het publiek en ’s nachts en tijdens het weekend  afgeschermd wordt door hekken.

Gecompliceerde werkzaamheden

De eerstesteenlegging van het project vond dus plaats in juni 2015. Achtentwintig maanden later werd het 6.000 m2 grote project, dat 79 woningen omvat, opgeleverd. Een mooi resultaat, gezien de configuratie van de plek (enclave), de moeilijke toegang (zeer smalle straatjes) en de wil om de impact van de werkzaamheden op de omringende handelszaken tot een minimum te beperken, wat de bouwwerken onder leiding van bouwonderneming Valens fel bemoeilijkt heeft. De investering bedroeg zowat 20 miljoen €. 

Het Îlot Sacré-woonproject valt op door de verscheidenheid van de aangeboden woningen. De acht gebouwen tellen in totaal 22 studentenwoningen (koten of studio’s van vier kamers), 29 appartementen gaande van studio’s tot driekamerflats, twee eengezinswoningen, een conciërgewoning en een gemeenschappelijke wasruimte, twee vrijstaande gebouwen met handelsruimte op het gelijkvloers, 24 ondergrondse parkeerplaatsen en een fietsenstalling met 65 plaatsen. 

Het project moest ook een moderne aanblik bieden met respect voor de historische context wat afmetingen, gevelritme, materialen en kleuren betreft. Elk van de acht gebouwen bezit dus een eigen identiteit, maar past wel binnen het geheel. De gebruikte materialen zijn hoofdzakelijk beige baksteen, natuursteen en blauwsteen.

Grote vraag

Gezien de grote vraag naar goed gelegen en kwaliteitsvolle wooneenheden in Brussel en in het bijzonder in het stadscentrum was dit project meteen een schot in de roos en zijn de meeste eenheden reeds verkocht. Het feit dat twee derde van de kopers beleggers zijn tegenover een derde eigenaars-bewoners is veelzeggend wat dit soort eigendommen betreft. 

Schepen van Stedenbouw en Patrimonium van de stad Brussel Geoffroy Coomans de Brachène kan alleen maar tevreden zijn met een dergelijk gebouwencomplex in het centrum van de stad. Dit kadert overigens perfect in het programma van herwaardering van het patrimonium dat opnieuw bewoners naar deze zone moet lokken. De andere renovatiewerken die aan de gang zijn in de straatjes en gangen van het Îlot Sacré volgen eenzelfde logica.

Electrabel

Galika schreef eveneens het Coeur d’Ixelles-project op zijn naam. Dit is het resultaat van de reconversie van de voormalige kantoren van Electrabel langs de Elsensesteenweg. De projectontwikkelaar verbouwde daarnaast ook kantoorgebouwen - het “Manneken” en de “Royal” - van ongeveer 6.000 m2 elk tot woningen. Het eerste, gelegen naast Manneken Pis, is voltooid en volledig verkocht. Het telt 68 studentenkoten, appartementen en penthouses. Het tweede ligt in de Koningsstraat naast het voormalige Hotel Astoria en zal in december afgewerkt zijn. Het is op zijn beurt voor 100% verkocht en biedt 65 gelijkaardige woningen als die in het Manneken. Tot slot werkt Galika momenteel aan een woonproject in Ukkel en een gemengd project in Oudergem.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Burgers investeren in Scholen van Vlaanderen

Burgers investeren in Scholen van Vlaanderen

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts lanceert de eerste oproep van het nieuwe scholenbouwprogramma Scholen van Vlaanderen. Voor het eerst zullen burgers hun eigen spaargeld kunnen investeren in deze schoolgebouwen. “We geven Vlamingen[…]

03/12/2021 | Ben WeytsScholen
Dilbeek stelt masterplan Keperenberg voor

Dilbeek stelt masterplan Keperenberg voor

Bouw van meest energiezuinige woonbuurt van Waregem gestart

Bouw van meest energiezuinige woonbuurt van Waregem gestart

Houthulst krijgt een kmo-park van 7.200 m²

Houthulst krijgt een kmo-park van 7.200 m²

Meer artikels