Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

700-tons kraan plaatst zuiduitkraging van De Krook

700-tons kraan plaatst zuiduitkraging van De Krook

Antwerpse Bouwwerken is eerder deze maand gestart met de installatie van het meest kenmerkende en spectaculaire onderdeel van De Krook aan het Zuid in Gent (Artitec Fotografie/De Krook). De 'Grote Zuiduitkraging' steekt op de vierde verdieping 15 m uit het gebouw.

Voor deze klus zet Sarens een 700-tons kraan in van het type dat gebruikt wordt om windmolens recht te zetten. Het inzetten van een dergelijk hijswerktuig in het midden van de stad is op zich al een spectaculair gebeuren. Om het 20 m lange voertuig op de werf te krijgen, moest het vanaf het oude gerechtsgebouw in het centrum over een afstand van 500 m achterwaarts door de stad rijden. Vijf ballastwagens vergezelden de kraan.

15 m uitkraging

Voor de installatie van de zuiduitkraging werden drie spanten van elk 44 ton ter hoogte van de vierde verdieping aan het gebouw gemonteerd. Die balken worden verlengd met 5,5 m waardoor een uitkraging van meer dan 15 m ontstaat.

'Met de installatie van deze uitkraging krijgt het gebouw zijn volledige vorm', zo vertelt Ralf Coussée van het Gentse architectenbureau Coussée & Goris architecten, dat samen met RCR Arquitectes instaat voor het ontwerp van dit gebouw en het omringende openbaar domein.

Verschoven verdiepingen

'We ontwierpen dit gebouw zo dat het ondanks zijn grote omvang niet te monumentaal overkomt. Gent heeft al zijn monumenten. Ons gebouw volgt de lijn van de langsvloeiende Schelde waardoor geen grote lange gevelpartijen ontstaan. Door de verdiepingen op elkaar wat te verschuiven, breken we ook het verticale vlak. Het gebouw volgt een bolle lijn aan de waterkant en toont zich iets holler aan de huizenkant waardoor een gevoel van geborgenheid ontstaat op het achterliggende kleine pleintje. We denken dat dit gebouw op deze locatie zich harmonieus zal inpassen in het historische karakter van deze plek', stelt Coussée.

Wind

Het installeren van spanten van 44 ton op dergelijke hoogte, met een kraan die over het gebouw reikt, is een bijzonder staaltje vakmanschap. Een dergelijke constructie is een moeilijk engineering-vraagstuk, waarvoor ir. Mouton tekent. 'Ook de montage is niet alledaags', weet projectmanager Roeland Van de Sande van Antwerpse Bouwwerken.

'De kraanmensen moeten continu bijsturen terwijl onze monteurs hun werk doen. De wind kan immers die 44 ton zware last uit positie brengen tijdens het montageproces en eens we begonnen zijn, kunnen we niet stoppen. Vergelijk het met een groot zeeschip dat heel nauwkeurig moet aanmeren terwijl de stroming het in beweging houdt. Voor velen onder ons is een dergelijke uitdaging natuurlijk de reden waarom we in het vak gestapt zijn. We krijgen niet elke dag de kans om een dergelijke uitzonderlijke opdracht uit te voeren. Ook al zijn we bezorgd en zullen de zenuwen gespannen staan, je voelt wel de drive en de enorme motivatie van iedereen op de werf op dergelijke momenten', besluit Van de Sande.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Nederlandse zinkssmelterij Nyrstar tijdelijk gesloten

Nederlandse zinkssmelterij Nyrstar tijdelijk gesloten

De beursgenoteerde metaalverwerkende groep Nyrstar, een onderdeel van Trafigura, sluit vanaf 1 september tijdelijk zijn zinksmelterij in het Nederlandse Budel. Het bedrijf legt de productie voorlopig stil door de hoge energiekosten.[…]

19/08/2022 | Ondernemingen
Definitief ontwerp Walstraat in Hoboken goedgekeurd

Definitief ontwerp Walstraat in Hoboken goedgekeurd

Tien kilometer fietspad in Dilsen-Stokkem

Tien kilometer fietspad in Dilsen-Stokkem

Preventie-opdracht arbeidsongevallen bij ondernemingen faalt

Preventie-opdracht arbeidsongevallen bij ondernemingen faalt