Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

7 op de 10 bouwbedrijven hebben werk voor mensen uit Oekraïne

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
7 op de 10 bouwbedrijven hebben werk voor mensen uit Oekraïne

Hoewel negen op de tien bouwbedrijven nog nooit een beroep deed op Oekraïense arbeidskrachten, zegt toch 70% van die firma’s dat ze mensen van daar willen tewerkstellen. Dat blijkt uit een rondvraag van Bouwunie bij 397 bouwbedrijven. De Oekraïners kunnen bovendien op zeer korte termijn aan de slag.
 

“Wie in België aankomt, heeft bij de helft van de ondervraagden onmiddellijk werk. Daarnaast tonen onze bouwbedrijven zich ook heel gastvrij. Bijna de helft heeft ofwel zelf een huis of kamer ter beschikking, of wil mee helpen zoeken. De Oekraïense vluchtelingen zijn in de bouw dus meer dan welkom”, aldus Bouwunie-topman Jean-Pierre Waeytens.


Vacatures zijn er vooral in functies waar bouwervaring nodig is. Maar er zijn ook jobs zonder nodige bouwervaring, in meer technische profielen of in het atelier. Logischerwijze willen acht op de tien bouwondernemers de mensen opleiden, in de bouw is dat zelfs noodzakelijk (en verplicht). Omdat opleidingen organiseren voor kmo’s duur is, pleit Bouwunie voor een lastenverlaging.


De helft van de ondervraagden is ook bereid om de vluchtelingen te helpen bij zaken die niets met de bouw an sich te maken hebben, zoals het in orde brengen van de administratie, het zoeken naar scholen of hobby's of het leren van Nederlands. Bijna vier op de tien bevraagde ondernemingen is bereid om deel te nemen aan een proefproject van staatssecretaris Mahdi om asielzoekers en vluchtelingen efficiënt in te schakelen op de werkvloer.


Lastenverlaging opleidingen


Kmo’s moeten voor opleidingen een beroep doen op externen, terwijl ‘grote boîtes’ vaak over een eigen opleidingscentrum beschikken. Dat maakt opleidingen voor kmo’s bijzonder duur. Daarom pleit Bouwunie voor een significante lastenverlaging voor het eerste jaar van tewerkstelling voor elke bijkomende aanwerving van een arbeider die nog geen bouwopleiding volgde, en dit specifiek voor bedrijven met minder dan 20 werknemers. Net zoals er nu al een RSZ-vermindering bestaat voor de eerste zes aanwervingen.
 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Meer jobs voor Oekraïners in de bouw mogelijk

Meer jobs voor Oekraïners in de bouw mogelijk

Van de ongeveer 600 Oekraïners die tot zich tot nu toe bij de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding (VDAB) hebben geregistreerd voor een job, hebben amper een dertigtal intussen een job gevonden. De Vlaamse Confederatie[…]

09/05/2022 | ActueelOekraïne
Hoge grondstofprijzen en langere leveringstermijnen remmen bouwsector af

Hoge grondstofprijzen en langere leveringstermijnen remmen bouwsector af

Energetische renovatie van erfgoedgebouwen

Energetische renovatie van erfgoedgebouwen

Campagne doet jongeren kiezen voor de elektrotechnische sector

Campagne doet jongeren kiezen voor de elektrotechnische sector

Meer artikels