Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

7 miljoen € voor 65 energiebesparende schoolrenovatieprojecten

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
7 miljoen € voor 65 energiebesparende schoolrenovatieprojecten

© copyright by Oliver Boehmer - bluedesign®

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits investeert 7 miljoen € in 65 energiebesparende projecten in schoolgebouwen in het basis- en secundair onderwijs. De projecten zorgen voor 3.258 ton minder CO2-uitstoot per jaar. Het gaat om een totale investeringskost van bijna 12 miljoen €. Dit jaar komt er nog eens bijna 21 miljoen € bij voor het energie-efficiënter maken van scholen in het leerplicht- en hoger onderwijs. In totaal investeert Onderwijs tussen 2016 en 2019 zo 54 miljoen € in klimaatinitiatieven om de CO2-uitstoot te verminderen.

De 65 energiebesparende renovatieprojecten zijn gespreid over basis- en secundaire scholen in het vrije en het officiële gesubsidieerde onderwijs in Vlaanderen en Brussel. Het gaat om een totale investeringskost van bijna 12 miljoen €. Met deze investeringen wordt de CO2-uitstoot beperkt, wat bijdraagt tot een beter milieu.

Concreet gaat het om de isolatie van muren, daken en vloeren; het vervangen van glas door hoogrendementsglas; het plaatsen van een zonneboiler of een warmtepomp en het vervangen van een ketel door een hoogrendementsketel.

De lijst van de geselecteerde energiebesparende projecten in scholen van het vrije gesubsidieerde onderwijs geeft het volgende beeld:Het gaat om 26 projecten in de provincie Antwerpen, 14 in Oost-Vlaanderen, 14 in West-Vlaanderen, 7 in Vlaams-Brabant, 3 in Limburg en 1 in het Brusselse Gewest.

Daarbovenop wordt dit jaar vanuit het Vlaamse Klimaatfonds opnieuw bijna 21 miljoen € extra voorzien om energiezuinige maatregelen te stimuleren in het schoolpatrimonium in  Vlaanderen en Brussel. 4 miljoen € daarvan is voorzien voor projecten in het hoger onderwijs en bijna 17 miljoen € gaat naar het leerplichtonderwijs.

“Het onderwijs heeft met zijn vele gebouwen een groot potentieel om energie te besparen en om dus ook de CO2-uitstoot sterk te verminderen. Deze legislatuur loopt een zeer grote inhaalbeweging in scholenbouw. Er worden honderden nieuwe scholen gebouwd en bestaande gebouwen worden grondig gerenoveerd. Toch bestaan er nog een pak verouderde schoolgebouwen die vaak veel energie verbruiken. Door klimaatvriendelijke investeringen voorrang te geven investeren we sneller in het duurzamer maken van ons Vlaamse onderwijspatrimonium. Dat is niet alleen goed voor de scholen dankzij de lagere energiekosten, maar vooral ook voor het milieu. Dit jaar gaat het om een totale investering van bijna 12 miljoen € waarvan AGIOn 7 miljoen € subsidieert in 65 energiebesparende renovatieprojecten in schoolgebouwen van het vrije en officiële gesubsidieerde onderwijs. Met deze investeringen kunnen we de CO2-uitstoot doen dalen met 3.258 ton per jaar. Dat is een win-winsituatie: de scholen kunnen hun investeringen doen en besparen op energiekosten terwijl de CO2-uitstoot vermindert”, besluit Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits. 
 

AANBESTEDINGEN
Alle aanbestedingen

Meest aanbevolen artikels

Bouwsector wil reboot arbeidsmarkt

Bouwsector wil reboot arbeidsmarkt

De Federatie van de Belgische Bouwmaterialen Producenten (BMP) en de Confederatie Bouw vragen aan de toekomstige regering een duidelijke reboot van de arbeidsmarkt. De ongelijkheid tussen werkzoekenden en werkgevers inzake vacatures moet weg.[…]

24/05/2019 |
Belgische en Nederlandse bouwers lopen voorop inzake robotisering

Belgische en Nederlandse bouwers lopen voorop inzake robotisering

Zeven op de tien bedrijven zien digitalisering als een groeikans

Zeven op de tien bedrijven zien digitalisering als een groeikans

3D-printing in de industrie wordt steeds belangrijker

3D-printing in de industrie wordt steeds belangrijker

Meer artikels