Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

7.000 verbouwers bezoeken 70 projecten tijdens Renovatiedag

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
7.000 verbouwers bezoeken 70 projecten tijdens Renovatiedag

Vlaams minister van Energie Lydia Peeters (l.) bezocht een doorgedreven energetische renovatie van AVENIRarchitecten in Hasselt.

© LUC ROYMANS PHOTOGRAPHY

De eenentwintigste editie van de Renovatiedag heeft op zondag 5 mei 7.000 toekomstige verbouwers op de been gebracht, goed voor in totaal zowat 23.000 bezoeken aan 70 inspirerende renovatieprojecten. Deze grote belangstelling bewijst dat Vlamingen graag goed voorbereid tewerk gaan, een must voor een geslaagd renovatieproject. “Ik stel vast dat de Vlaming bij een renovatie nu sneller de link legt met het energiezuiniger maken van zijn woning. Goede voorbeelden zijn hierbij heel belangrijk. Op de Renovatiedag kan iedereen met eigen ogen vaststellen dat energetisch renoveren een pak haalbaarder is dan misschien eerst gedacht”, beaamde Vlaams minister van Energie Lydia Peeters tijdens een bezoek aan een deelnemende ingrijpende energetische renovatie van AVENIRarchitecten in Hasselt.

De bezoekers kregen tijdens de Renovatiedag niet alleen de kans om inspiratie te sprokkelen, maar konden ook een gesprek aanknopen met de architect en de bewoners. 7.000 verbouwers in spe, zowat 1.000 meer dan tijdens de vorige editie, kregen uit de eerste hand te horen hoe ideeën werden omgezet naar de praktijk, welke technieken werden toegepast en hoe de samenwerking met de bouwpartners verliep, kortom hoe uitgeleefde panden werden omgetoverd tot gebouwen met een ziel.

Bij de deelnemende architecten blijven renovatieopdrachten een belangrijk aandeel vormen in hun portfolio; meer dan 58% van de eengezinswoningen in Vlaanderen dateert immers van vóór 1970 en tegen 2050 wil de Vlaamse overheid dat elk huis en ieder appartement even energiezuinig is als een energetisch performante nieuwbouwwoning. We staan dus voor een forse inhaalbeweging.
 
Bij verbouwers kan je niet om de trend van gefaseerd bouwen en renoveren op eigen ritme heen. Hierbij is een masterplan met een duidelijk einddoel en een bindende chronologie onmisbaar. Voor een optimaal rendement moeten de verschillende fases technisch op elkaar afgestemd worden.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Ontwerper aangeduid voor renovatie postgebouw Lokeren

Ontwerper aangeduid voor renovatie postgebouw Lokeren

De stad Lokeren kocht vorig jaar het oude postgebouw op de hoek van de Durmelaan en de Markt met de bedoeling er in de toekomst enkele stadsdiensten onder te brengen. Nu wordt het renovatieproject in gang gezet, gevolgd door de herbestemming van[…]

08/09/2020 | ProjectenArchitecten
Masterplan voor Leuvense podiumkunstensite

Masterplan voor Leuvense podiumkunstensite

Verkennend onderzoek 'Verkavelingswijken in transformatie'

Verkennend onderzoek 'Verkavelingswijken in transformatie'

Tentoonstelling 'Open Oproep' in Z33 Hasselt

Tentoonstelling 'Open Oproep' in Z33 Hasselt

Meer artikels