Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

65-plussers ruilen meer dan ooit platteland voor stadscentra

65-plussers ruilen meer dan ooit platteland voor stadscentra

De kapitaalkrachtige 65-plussers veroveren stilaan onze binnensteden. Alleen al in hartje Antwerpen nam het aantal 65-plussers de voorbije vijf jaar met 6% toe. Zij beschikken doorgaans over een vastgoedbudget tussen 300.000 en 1 miljoen '. De hoge vastgoedprijzen in de binnensteden maken het intussen niet makkelijk voor jonge gezinnen. Vorig jaar trokken meer jonge gezinnen uit het Antwerpse stadscentrum dan er bij kwamen. Dat alles blijkt uit een analyse van projectontwikkelaar Immpact, die in heel Vlaanderen vaststelt dat 65-plussers hun grote woning in de stille rand steeds vaker inruilen voor een luxueus appartement in de binnenstad. Verwacht wordt dat het aantal 65-plussers in de binnensteden de komende vijf jaar nog zal verdubbelen. Ceo Philippe Janssens van Immpact waarschuwt voor de gevolgen, want de komst van de kapitaalkrachtige senioren duwt ook de vastgoedprijzen omhoog. Dat heeft zijn effect op het aantal jonge gezinnen in de stadscentra.

Immpact nam de demografische cijfers en de officiële verhuisbewegingen binnen en buiten Antwerpen onder de loep. Vorig jaar was het aantal senioren in het hart van Antwerpen gestegen tot 5.175. In 2011 waren dat er nog maar 4.875 of 5,7% minder. Intussen is 15% van de 35.449 inwoners van de Antwerpse binnenstad (binnen de Leien) al ouder dan 65 jaar. Dat aantal blijft toenemen. Philippe Janssens voorziet de komende vijf jaar zelfs een verdubbeling van het aantal 65-plussers in de Vlaamse binnensteden, met Antwerpen voorop.

'Het gaat om mensen die vanuit de rand naar het hart van de stad verhuizen en daar een 'nieuw leven' willen beginnen. Ze worden aangetrokken door de lokroep van het bruisende stadsleven. Hun ruime gezinswoningen of villa's zijn te groot geworden sinds de kinderen het huis uit zijn. Wat ze nu zoeken, is levenskwaliteit en de mogelijkheid om alles in de buurt te hebben. In de binnenstad kunnen ze immers veel langer mobiel en onafhankelijk blijven. Met het kapitaal dat ze doorheen de jaren hebben opgebouwd, kunnen ze volop genieten', zegt Philippe Janssens.

Heel wat Vlaamse steden investeerden de jongste jaren flink in hun historische centra. Dat vertaalt zich intussen hoe langer hoe meer in de vastgoedprijzen, iets wat nog versterkt wordt met de komst van de 65-plussers die over een budget beschikken tussen 300.000 en 1 miljoen '. Opvallend is dat de schaarste van het luxevastgoed op de toplocaties de prijzen van penthouses en lofts nog meer doen stijgen, zeker nu de vraag ernaar alleen maar toeneemt. Dat is in Antwerpen zo, maar Immpact ziet een gelijkaardige trend in steden zoals Hasselt, Mechelen en Leuven.

Het toekomstige wooncomplex Leopold tussen de Bourlaschouwburg, het Theaterplein en De Botaniek in Antwerpen is hiervan één van de meest sprekende voorbeelden. Het gaat om één van de grootste nieuwbouwprojecten in jaren in de Antwerpse binnenstad, dat op heel wat interesse van kapitaalkrachtige 65-plussers kan rekenen. Momenteel worden hier twaalf begijnhofwoningen, acht penthouses en 73 appartementen gebouwd, op een terrein van 6.000 m², ofwel de grootte van een voetbalveld, pal in het stadscentrum. Aan de penthouses hangt een prijskaartje tot 2 miljoen '.

Jonge gezinnen worden financieel gedwongen om naar de rand te trekken.

Philippe Janssens van Immpact ziet dit project in de meest exclusieve buurt van de Antwerpse binnenstad als een voorbeeldproject om 65-plussers aan te trekken maar tegelijk jonge gezinnen niet weg te jagen. 'Het succes van dit project is logisch te verklaren: het biedt rust en groen, maar tegelijkertijd heb je ook het stadsleven in de directe nabijheid. Wat dit vastgoedproject uniek maakt, is dat het niet alleen inspeelt op kapitaalkrachtige 65-plussers. Met startprijzen vanaf 200.000 ' kunnen ook jonge gezinnen hier terecht', aldus Philippe Janssens.

Uittocht

Dat is zeker nodig, want het jongste rapport verhuisbewegingen van de stad Antwerpen maakt duidelijk dat de uittocht van de jonge gezinnen in 2015 is toegenomen. In het woongebied binnen de Antwerpse leien is het aantal jonge gezinnen de jongste jaren gedaald. Waar in 2012 nog honderd 25- tot 39-jarigen méér naar het Antwerpse centrum trokken dan er weggingen, volgde de jongste jaren een omgekeerde beweging. In 2015 verlieten 707 jonge mensen tussen 25 en 39 jaar het Antwerpse stadscentrum, terwijl er slechts 410 bij kwamen.

'Jonge gezinnen worden financieel gedwongen om naar de rand te trekken, maar anderzijds zijn ze vaak ook zelf op zoek naar een iets ruimere gezinswoning met een privétuin. Dat is in het historische stadscentrum vaak moeilijk te vinden aan betaalbare prijzen. Het is dan ook de hoogste tijd dat projectontwikkelaars, samen met de stedelijke overheden, in een versneld tempo werk kunnen maken van voldoende betaalbare gezinswoningen in de binnensteden', besluit Philippe Janssens.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Nieuwe bestemming voor oude drukkerij Strobbe in Izegem

Nieuwe bestemming voor oude drukkerij Strobbe in Izegem

In het centrum van Izegem maakt de vroegere drukkerij Strobbe plaats voor 113 nieuwbouwappartementen. Projectontwikkelaar ION kreeg de goedkeuring voor vier bijna-energieneutrale gebouwen op de site die wordt omgebouwd tot Cultuurfabriek,[…]

Voetbalveld Standaard Muide wordt warmtebron voor buurt

Voetbalveld Standaard Muide wordt warmtebron voor buurt

Nieuwe stap in uitvoering van de bouwshift

Nieuwe stap in uitvoering van de bouwshift

Woonproject en nieuwe campus aan Havenkaai in Kortrijk

Woonproject en nieuwe campus aan Havenkaai in Kortrijk