Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

60% van Europese miljarden gaat naar bouwprojecten

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
60% van Europese miljarden gaat naar bouwprojecten

De federale regering voorziet 60% van de 6 miljard € Europese relancemiddelen voor allerlei bouwprojecten. Dat maakte staatssecretaris van Relance en Strategische Investeringen Thomas Dermine bekend. De Confederatie Bouw reageert tevreden op die beslissing en stelt dat de bouwsector klaar is voor deze gigantische uitdaging.
Concreet zal 60% van de Europese relancemiddelen bestemd zijn voor de renovatie van schoolgebouwen, de bouw van sociale woningen en werken aan het spoorverkeer. Robert de Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw, is tevreden dat de relance bij de bouwsector begint en maakt zich sterk dat dit ook een positief effect zal hebben op tal van andere sectoren.
 
Robert de Mûelenaere waarschuwt wel dat deze relancemiddelen slechts de eerste stap mogen zijn naar het optrekken van de overheidsinvesteringen.
 
“Die liggen in ons land al jaren veel te laag. Per jaar gaat in ons land 2,5% van het bruto binnenlands product (bbp)  naar overheidsinvesteringen, terwijl het Europese gemiddelde 3,1% van het bbp bedraagt. Daarom mag dit herstel- en investeringsplan slechts een begin zijn voor renovatie en energie-efficiënte van gebouwen allerhande en grote infrastructuurprojecten die moeten worden voortgezet en opgezet”, aldus de Mûelenaere.
 
Volgens de sectorfederatie beschikt de bouw over alle troeven om de komende relance-uitdaging aan te gaan. De bouw zet momenteel via haar gewestconfederaties en via Constructiv, de dienstverlenende organisatie voor alle sociale partners binnen de sector, alle zeilen bij om extra medewerkers aan te trekken, ook jongeren en vrouwen.
 
De bouw is een groeiende opleidingssector. Uit cijfers van Constructiv blijkt dat de opleidingsinspanningen in de bouw op vijf jaar tijd verdrievoudigd zijn. Dat is onder meer het gevolg van de toenemende digitalisering en industrialisering in de sector. Belangrijk om te weten daarbij is dat de bouw een sector is waar de hoofdmoot van de opleidingen door de ondernemingen zelf worden gegeven.
 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

'Vastgoedprijzen stijgen dit jaar met ruim 5%'

'Vastgoedprijzen stijgen dit jaar met ruim 5%'

Dit en volgend jaar blijven de vastgoedprijzen stijgen, maar trager dan vorig jaar. Huizen worden dit jaar wellicht ruim 5% duurder, tegen 8% vorig jaar. Dat voorspelt Steven Trypsteen, econoom bij ING België. De forse stijging van de[…]

Afwezigheden door omikron in één week tijd verdubbeld in de bouw

Afwezigheden door omikron in één week tijd verdubbeld in de bouw

Grootschalig bouwfysisch onderzoek luchtreiniging in klaslokalen

Grootschalig bouwfysisch onderzoek luchtreiniging in klaslokalen

Investeringssubsidie voor culturele bouwprojecten

Investeringssubsidie voor culturele bouwprojecten

Meer artikels