Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

4 miljoen ' premie voor restauratie van Antwerpse synagogen

Gerelateerde onderwerpen :

4 miljoen ' premie voor restauratie van Antwerpse synagogen

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois kent een premie van 466.000 ' toe aan de stad Blankenberge voor de restauratie van de Weststraattrap in Blankenberge. Voorts zijn er restauratiepremies voor het gemeentehuis in Heuvelland, een landhuis in Kortrijk en twee synagogen in Antwerpen.

De Weststraattrap in Blankenberge vormt de verbinding tussen de Zeedijk en de binnenstad en symboliseert met zijn neoklassieke stijl de evolutie van de stad Blankenberge van vissersdorp tot luxueuze badplaats aan het eind van de negentiende eeuw. Deze Weststraattrap werd op 12 januari 1987 samen met de Bakkers- en de Kerkstraattrap beschermd als monument.

Sanitair

In 1999 werd deze monumentale trap al eens gerestaureerd, maar vandaag is de geïntegreerde sanitaire voorziening niet bruikbaar door een te hoge vochtigheidsgraad van de muren en problemen met de stabiliteit. Na de restauratiewerken krijgt de trap zijn publiekelijke functie als verbinding tussen zeedijk en stad terug en zal het sanitair opnieuw in gebruik genomen worden.

Heuvelland

De minister van Onroerend Erfgoed kent voorts een premie van 683.000 ' toe aan de gemeente Heuvelland voor de restauratie van het Kasteel de Warande in deelgemeente Kemmel.

Het imposante kasteel is gebouwd kort na WO I en geeft een beeld van de levenswijze van de landadel. Het kasteel is sinds 2004 beschermd als monument. Het omliggende park maakt deel uit van het beschermde landschap van de Kemmelberg. Bijna honderd jaar na de bouw van het kasteel is de leien dakbedekking dringend aan vernieuwing toe. Het kasteel is momenteel in gebruik als gemeentehuis van Heuvelland. Na de restauratie van het dak zullen ook de zolders gebruikt kunnen worden als kantoorruimte voor de gemeentelijke administratie.

Kortrijk

De provincie West-Vlaanderen krijgt een premie van 1.319.000 ' voor de restauratie van het landhuis 't Hooghe in Kortrijk. Het landhuis is een typisch 'kasteeltje' of buitenverblijf uit het midden van de negentiende eeuw en werd op 5 mei 2003 beschermd als monument. Ook het omliggende park, aangelegd volgens de principes van de Engelse landschapsstijl, werd toen beschermd als stadsgezicht.

Momenteel staat het landhuis nog leeg, maar dankzij de restauratiewerken, zowel aan het ex- als het interieur, kan het pand nadien herbestemd worden tot administratief gebouw van de provincie West-Vlaanderen.

Synagogen

Bourgeois kent een premie van 1.643.000 ' toe aan de Israëlitisch Orthodoxe gemeente Machsike Hadass voor de restauratie van de synagoge in de Oostenstraat in Antwerpen. De synagoge is de hoofdsynagoge van de Israëlisch Orthodoxe Gemeente Machsike Hadass en is het enige religieuze gebouw in Antwerpen dat in art nouveau werd ontworpen. Het pand is sinds 2003 beschermd als monument. Door vochtinsijpeling is er schade. Zowel het exterieur als het interieur is toe aan een restauratie. Na de werkzaamheden blijft de synagoge in gebruik voor de eredienst.

De Israëlische Gemeente van Antwerpen ontvangt een premie van 2.510.000 ' voor de restauratie van de Shomre Hadas Synagoge in de Bouwmeesterstraat in Antwerpen. Deze synagoge dateert van 1893 en is op 17 september 1976 beschermd als monument. Na de werkzaamheden blijft de synagoge in gebruik voor de eredienst.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Dendermonde wil toekomst vestinggordel veiligstellen

Dendermonde wil toekomst vestinggordel veiligstellen

De stad Dendermonde schrijft een studieopdracht uit voor de opmaak van het ruimtelijk masterplan ‘Vestinggordel Dendermonde’, inclusief een participatieluik. Dat gebeurt in samenwerking met de Vlaamse bouwmeester. Het plangebied[…]

Lommel wil nieuw jongerencentrum bouwen

Lommel wil nieuw jongerencentrum bouwen

Negentiende Oproep WinVorm

Negentiende Oproep WinVorm

Consortium gekozen voor bouw nieuw VRT-hoofdkwartier

Consortium gekozen voor bouw nieuw VRT-hoofdkwartier

Meer artikels