Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

3D-scannen: iets voor u

3D-scannen: iets voor u

De Building Information Modelling (BIM)-methodiek dringt steeds meer door bij het ontwerpen van gebouwen. Deze evolutie zal leiden tot een onvermijdelijke toename van het BIM-model in bestaande gebouwen.

Wat is de meest effectieve methode en het meest doeltreffende toestel om bestaande gebouwen te meten'

Laserscanning is de ideale oplossing om snel en nauwkeurig hogeresolutiebeelden vast te leggen in 3D. Gebruikers en proefprojecten vertellen ons dat de effectiviteit en de procedure 'Scan to BIM' geenszins evident zijn.

De uitdaging is namelijk om van een 3D BIM-model uit een exacte afbeelding de echte wereld te creëren in de vorm van een puntenwolk.

Momenteel zijn slechts een paar systemen in staat om grote puntenwolken te importeren en weer te geven op een efficiënte manier.

Voorbeeld is Kubit virtuserv, waarmee een gescande puntenwolk (pointcloud) als model gebruikt wordt. Punten kunnen geselecteerd worden in de wolk of afbeelding om rechtstreeks in programma's zoals autocad en briscad te tekenen.

Naast de ruimtelijke weergave van de gehele puntenwolk is het bovendien ook mogelijk om individuele scans weer te geven.

Alle afzonderlijke scans kunnen samengebracht worden in een foto-achtig panorama-uitzicht. Deze hogeresolutiebeelden van de geconstateerde staat bieden vele voordelen door middel van een eenvoudige en intuïtieve navigatie over de gehele 3D-weergave van de hele puntenwolk.

In deze weergave bevat elk punt de correcte 3D-informatie van de totale gemeten puntenwolk.

Een foto-achtige scanweergave van de individuele scans wordt gebruikt in een extern stuk software voor 3D-modellering. Middels een interface kunnen de 3D-coördinaten in de scan worden verkregen en overgebracht naar BIM voor het creëren van objecten.

Pointcloud

Een pointcloud wordt gemaakt met een 3D-laserscanner. Een 3D-laserscanner meet 50.000 tot 1.000.000 punten per seconde, in een straal van 150 meter. Met laserscannen genereer je een volledig 3D-beeld - in de vorm van een pointcloud - van de werkelijke 'as built'-situatie. Zo mis je geen detail meer en zal je nooit meer hoeven terug te keren om iets na te meten; je neemt de werkelijke situatie als het ware mee naar kantoor. Daar kan je met de pointcloud aan de slag om 2D- of 3D-tekeningen of fotorealistische viewers en visualisaties te maken.

Laserscanner voor snelle en precieze indoor- en outdoormetingen in drie dimensies: gewoon binnen handbereik

De kleinste en lichtste laserscanner op de markt is de ideale tool voor binnen- en buitentoepassingen. De snelle en nauwkeurige laser scanner Focus3D biedt alles wat je van een professionele 3D-laserscanner mag verwachten.

De Focus3D X 330 biedt een extra groot bereik tot 330 m. Het is een mid-range systeem dat nauwkeurig scannen tot 130 m aanbiedt. De HDR imaging-functie en hogeresolutiefoto's leveren realistische en gedetailleerde scanresultaten met een spectaculaire beeldkwaliteit op.

Beide scannermodellen zijn met GPS uitgerust en bieden de mogelijkheid om zelfs in fel zonlicht scanopdrachten uit te voeren. Scannen op afstand evenals het onbegrensd delen van scangegevens via SCENE Webshare Cloud maken de laserscanningoplossing werkelijk mobiel.

De FARO Scanner Freestyle3D staat borg voor een snelle en gebruikersvriendelijke scanervaring met verifieerbare nauwkeurigheid van de 3D kleurenscangegevens.

Bovendien maximaliseert het 3D handheldapparaat je productiviteit door snelle gegevensverzameling, realtime visualisatie en het grootste scanvolume op de markt. Hiermee nemen de scantijd in de praktijk tijdens de puntenwolkverzameling en de tijd voor het verwerken van de scanresultaten enorm af.

3D-puntnauwkeurigheid*: ' 1,5mm

Scanvolume binnen: tot 8 m³

Temperatuurbereik: 0 - 40° C

Conclusie

Het is vandaag al niet meer mogelijk om zich de wereld van de bouwsector voor te stellen zonder BIM. Vroeg of laat zal het model ook van toepassing zijn op conversie- en renovatieprojecten, zozeer zelfs dat de vraag naar oplossingen die BIM-modellen kunnen bieden op basis van onderzoeksgegevens voortdurend zal toenemen.

Laserscanning belooft de technologie te zijn die het meest geschikt is voor deze taak om tegen een commercieel haalbare kost een nauwkeurige basis van gegevens te verkrijgen voor het modelleren in BIM-systemen.

De firma Repro werkte volgende formules op maat uit om 3D-scannen toegankelijker en gebruiksvriendelijk te maken voor de eindgebruiker:

3D scanner kopen

Je kunt pas een laserscanner kopen wanneer je zeker bent van genoeg werk. Repro adviseert graag welke scanner voor jou in aanmerking komt en rekent voor jou graag het break even point uit.

Flexibel 3D-scanner huren

Vele projecten ontstaan ad hoc. Daarnaast is er vaak behoefte aan de inzet van scanners buiten de kantoortijden en op exotische plaatsen. Daarom biedt Repro graag huuraanbiedingen aan op maat.

3D-laserscanning proeftraining (1 maand)

Het grote voordeel van deze formule is dat Repro ervoor zorgt dat je laagdrempelig start met 3D-scanning en dit zonder al te hoge investeringen. Je leert waar de meerwaarde van werken met pointclouds voor jou zich bevindt en kunt een onderbouwde keuze maken voor jouw organisatie om te beslissen of je een 3D-scanner koopt.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Verlof ... in onze eigen hof

Verlof ... in onze eigen hof

Tijd om uit te rusten! Niks moet, niksen mag! Wij nemen een korte pauze van 19/07 t.e.m. 08/08! Op 09/08 zijn we er weer! Blijf gezond, hou het veilig en vooral: geniet ervan! Team Bouwkroniek  

'Virtual reality zal het meeste impact hebben op de bouwsector'

'Virtual reality zal het meeste impact hebben op de bouwsector'

Half augustus begint aanleg rotonde Tongersesteenweg in Lanaken

Half augustus begint aanleg rotonde Tongersesteenweg in Lanaken

Dendermonde wil toekomst vestinggordel veiligstellen

Dendermonde wil toekomst vestinggordel veiligstellen