Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

3D-printing in Vlaanderen verenigt zich in Flam3D

3D-printen evolueert razendsnel: wie het een beetje volgt, ziet elke dag nieuwe producten, bedrijven en diensten ontstaan rond deze veelbelovende technologie die ook in de bouwsector en door architecten wordt gebruikt. Niet enkel in het buitenland, maar ook in Vlaanderen beweegt veel inzake 3D-printing, maar een aantal bedrijven en onderzoeksinstellingen die actief zijn in deze sector geloven dat er meer kan als beter wordt samengewerkt. Daarom hebben ze besloten om een platform op te richten: Flam3D vzw, wat staat voor 'Flanders Additive Manufacturing and 3D printing Ecosystem'.

De oprichters waren de KU Leuven, Materialise nv, RSPrint, Sirris, Tenco DDM, T&M Solutions, UGent, Xeikon Prepress nv en Vamac nv. Het Vlaams Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO) ondersteunt mee de werking van de organisatie.

'Vlaanderen heeft bijzondere expertise in huis wat 3D-printing betreft; het komt erop aan die ook te vertalen in concrete ondernemingskansen. Een platform zoals dat van Flam3D kan een belangrijke rol spelen om nieuwe waardeketens te identificeren en te steunen', zegt Kurt Hensen, voorzitter van Flam3D.

'Een organisatie zoals Flam3D haalt haar bestaansrecht uit de reële toegevoegde waarde die ze kan creëren voor haar leden, zowel bedrijven als kenniscentra. Onze activiteiten zijn er dus voornamelijk op gericht om elkaar nationaal en internationaal te versterken', verklaart algemeen directeur Kris Binon.

Bovendien volgen er activiteiten voor het publiek en voor onderwijsinstellingen en zal de organisatie optreden als spreekbuis naar de overheid. Dat er nood is aan een organisatie zoals Flam3D, wordt intussen al bevestigd: er sloten zich al twintig bedrijven en onderzoeksinstellingen aan, een aantal dat gestaag toeneemt naarmate de bekendheid van de nieuwe vzw groeit. Flam3D werd officieel op 9 februari gelanceerd met een feestelijk startevent in het Vlaamse parlement.

3D-printen of 'additive manufacturing' is een verzameling van technologieën waarbij een product opgebouwd (geprint) wordt uit een basisgrondstof, meestal laag per laag.

Naarmate de productiesnelheden en mogelijke grondstoffen toenemen, breken nieuwe markten open. Het is algemeen aanvaard dat 3D-printen een grote impact zal hebben op de manier waarop goederen geproduceerd en getransporteerd worden. De technologie biedt ook enorme kansen voor duurzame productie.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Thomas & Piron neemt BAM Galère en BAM Lux over

Thomas & Piron neemt BAM Galère en BAM Lux over

De Waalse groep Thomas & Piron neemt de bedrijven BAM Galère en BAM Lux over van de Nederlandse groep BAM. De Nederlandse groep BAM heeft in ons land ook nog het bedrijf Interbuild. De transactie, waarvan het bedrag niet wordt[…]

Burgers investeren in Scholen van Vlaanderen

Burgers investeren in Scholen van Vlaanderen

Aanleg omleidingsweg Anzegem stap dichterbij

Aanleg omleidingsweg Anzegem stap dichterbij

Ontwerp Leiebrug tussen Wevelgem en Lauwe is klaar

Ontwerp Leiebrug tussen Wevelgem en Lauwe is klaar