Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

37 sociale woningen in Sint-Truiden

37 sociale woningen in Sint-Truiden

Huisvestingsmaatschappij Nieuw Sint-Truiden gaat 37 woongelegenheden realiseren aan de Ursulinenstraat in Sint-Truiden. Architectenbureau Michel Janssen bvba uit Tongeren werd aangesteld als ontwerper. De totale kostprijs van het project, inclusief de aankoop van de gebouwen, wordt geraamd op ongeveer 7,6 miljoen ', btw en erelonen niet inbegrepen. Vorige zomer werd op de bouwterreinen reeds een archeolgisch vooronderzoek uitgevoerd. De bouwvergunning werd afgeleverd, de aanbesteding heeft plaats op 3 maart. Er zal 600 dagen worden gebouwd.

De projectzone bouwt voort op de ruimtelijke structuur van Sint-Truiden. Op een boogscheut van de Grote Markt, op de hoek van de Ursulinenstraat en Sluisberg in Sint-Truiden kocht de cv Nieuw Sint-Truiden de voormalige schoolgebouwen van de zusters Ursulinen. Op deze site zal de huisvestingsmaatschappij een sociaal woonproject realiseren. De historische gebouwen worden bewaard en gerenoveerd omdat ze een eigen karakter hebben en een ankerpunt voor de geschiedenis van de stad zijn geworden. Aan de overzijde van het binnenplein, worden de recentere, moeilijk te herbestemmen, gebouwen afgebroken en vervangen door een nieuwbouw.

Het ontwerp voorziet de bouw van 37 wooneenheden met verschillende typologieën. De oudere gebouwen aan de Sluisberg en op de hoek van de Ursulinenstraat worden behouden en omgevormd tot 19 appartementen. De gebouwen binnenin, die bereikbaar zijn via de huidige speelplaats, worden gesloopt en zullen plaats maken voor een nieuwbouw van nog eens 18 appartementen. Er komen appartementen met twee, drie en vier slaapkamers.

Het binnengebied wordt openbaar gemaakt door middel van voetgangersdoorsteken in de Sluisberg en op de hoek van de Ursulinenstraat en de Sluisberg. Het grote middenplein wordt gedomineerd door een monumentale beukenboom. Het karakter van de voormalige speelplaats blijft plaatselijk behouden door gebruik te maken van verharding.

In het historische gebouw moet een nieuwe draagstructuur worden aangebracht. De niveau's dienen aangepast in functie van de toegankelijkheid en de bestaande raamopeningen. De twee trappenhallen behouden hun functie en liften worden geïntegreerd. De recentere trappenhal op de hoek van de Sluisberg en de Ursulinenstraat wordt verwijderd om meer daglicht toe te laten, inpandige terrassen te integreren en een nieuwe doorgang te creëren. Voor de blinde kopgevel van de bestaande vleugel plaatst architect Michel Janssen een strak nieuw kopgebouw als beëindiging en voor het creëren van aanvullende woonoppervlakte.

Onder de nieuwbouwappartementen is een gemeenschappelijke ondergrondse parkeergarage voorzien. Zo blijft het bovengrondse plein autovrij. In het ontwerp werd rekening gehouden met de aanwezige niveauverschillen, zodat langs de Ursulinenstraat een geïntegreerde toegang tot de ondergrondse parking ontstaat. De nieuwbouw met plat dak bestaat uit een eenvoudig, compact bouwvolume met drie bouwlagen boven een half ondergrondse parkeergarage. Deze parkeergarage wordt voorzien over de volledige diepte van het perceel op het niveau van de Ursulinenstraat en omvat twintig plaatsen. De bewoners kunnen de parkeergarage rechtstreeks bereiken via de trappenhallen met lift.

Nieuw Sint-Truiden is een sociale huisvestingsmaatschappij in Zuid-Limburg en beheert in deze regio ongeveer 1.500 huurwoningen.

Het werkgebied strekt zich uit over drie gemeenten: Sint-Truiden, Gingelom en Nieuwerkerken. - EC

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Nieuwe campus KU Leuven in Pachecogebouw aan Brusselse Kruidtuin

Nieuwe campus KU Leuven in Pachecogebouw aan Brusselse Kruidtuin

Het Brusselse Gewest gaf zopas een bouwvergunning aan Belfius Insurance voor de grondige renovatie en transformatie van het Pacheco-gebouw. Het iconische gebouw op de hoek van de Pachecolaan en de Kruidtuinlaan in Brussel, dat oorspronkelijk[…]

29/09/2022 | RenovatieHerbestemming
Gratis opleiding over voorafgaande diagnose gebouwen

Gratis opleiding over voorafgaande diagnose gebouwen

Nieuw datacenter voor Green Energy Park in Zellik

Nieuw datacenter voor Green Energy Park in Zellik

Milieueffectennrapport over spitsstroken Lummen-Hasselt klaar

Milieueffectennrapport over spitsstroken Lummen-Hasselt klaar