Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

31 miljoen € voor scholenbouw in Vlaanderen en Brussel

31 miljoen € voor scholenbouw in Vlaanderen en Brussel

Tijdens de eerste twee maanden van dit jaar werd iets meer dan 31 miljoen € aan Vlaamse subsidies toegekend voor scholenbouwprojecten in het vrije en het officieel gesubsidieerde onderwijs.

17,4 miljoen € gaat naar grote schoolbouwprojecten. 13,6 miljoen € gaat naar kleinere verbouwings- en renovatiewerken voor het bestaande schoolpatrimonium. Zo wordt de inhaalbeweging inzake scholenbouw onverdroten voortgezet en maakt Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) werk van de vernieuwings- en moderniseringsbeweging van de schoolgebouwen in Vlaanderen.

AGIOn, het Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs, kent subsidies toe voor scholenbouwprojecten in het gesubsidieerde onderwijs (gemeentelijk, stedelijk, provinciaal en vrij onderwijs). Er zijn verschillende subsidieprocedures afhankelijk van de aard en de kostprijs van de bouw- of verbouwingswerken. Voor nieuwbouw en grote verbouwingswerken aan schoolgebouwen en de buitenomgeving werd er in januari en februari voor 17,4 miljoen € aan subsidies vastgelegd ten voordele van schoolbesturen.

Zo kunnen het Sint-Guido-Instituut en de Vrije Basisschool De Groene School in Anderlecht rekenen op liefst 7,4 miljoen € voor een nieuwbouw en de renovatie van een voormalige kerk tot schoolgebouw.

Voor de heraanleg van de speelplaats van de Stedelijke Kleuter en Lagere School De Vlinderboom in Borgerhout wordt ruim 800.000 € voorzien. In het TISM in Meeuwen-Gruitrode wordt in het kader van het STEM-onderwijs een gebouw met een oppervlakte van 720 m² ontworpen en gerealiseerd in samenwerking met de leerlingen, goed voor een subsidie van ruim 200.000 €. Het Vrij Centrum voor Leerlingenbegeleiding Brugge(n) in Brugge krijgt een subsidie van ruim 700.000 € voor de aankoop van een nieuw gebouw. De Vrije Basisschool in Sint-Niklaas krijgt bijna 350.000 € voor de bouw van een nieuw sanitair blok en de Gemeentelijke Basisschool De Boot in Opwijk krijgt ruim 570.000 € voor een nieuwbouw.

Uitzonderingsprocedures 

Voor de aanvragen die voortvloeien uit de verschillende uitzonderingsprocedures (werken door overmacht, heel dringende ingrepen, kleinere bouwwerken via de verkorte procedure) werd reeds 13,6 miljoen € vastgelegd.

”Ook dit jaar zetten we de vernieuwing en de modernisering van het onderwijspatrimonium in Vlaanderen en Brussel voort. In 96% van alle steden en gemeenten zijn er sinds de start van deze legislatuur aan scholen totaal nieuwe werken of grondige vernieuwingen gebeurd. In januari en februari heeft AGIOn 31 miljoen € aan subsidies toegekend voor scholenbouwprojecten in het vrije en officieel gesubsidieerde onderwijs. Nog nooit waren de investeringen in scholenbouw zo hoog en nog nooit werden zoveel nieuwe scholen gebouwd, grondig vernieuwd of uitgebreid. Behalve de gewone subsidies zijn er bijvoorbeeld ook nog de huursubsidies, waarvan de tweede oproep nog tot eind deze maand loopt”, meldt Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits.

De volledige lijst vind je hier.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Omgevingsvergunning voor Broeklin blijft overeind

Omgevingsvergunning voor Broeklin blijft overeind

De omgevingsvergunning voor de bouw van de circulaire werkwinkelwijk Broeklin in Machelen wordt niet geschorst. Dat heeft de Raad voor Vergunningsbetwistingen beslist. De Raad wijst daarmee het schorsingsverzoek van de stad Vilvoorde af, maar[…]

15/10/2021 | Uplacecirculaire economie
Opdracht gegund voor vastgoedproject Liv-De Molens in Deinze

Opdracht gegund voor vastgoedproject Liv-De Molens in Deinze

BDO en Living Tomorrow hebben ambitieuze innovatieplannen

BDO en Living Tomorrow hebben ambitieuze innovatieplannen

'Westerlo is meest kmo-vriendelijke aanbesteder'

'Westerlo is meest kmo-vriendelijke aanbesteder'

Meer artikels