Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

300 miljoen € voor Vlaams tramnet

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
300 miljoen € voor Vlaams tramnet

© Sergii Figurnyi - stock.adobe.com

Vlaanderen investeert van 2019 tot 2023 afgerond 300 miljoen € in een grondige vernieuwing van het volledige tramnet, goed voor in totaal 331 km spoor. “Externe bedrijven hebben het hele tramnet doorgelicht, er is een plan uitgewerkt om de sporen aan te pakken en nu zijn ook de middelen uitgetrokken. We zetten resoluut in op een veilig, betrouwbaar en comfortabel tramnet”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA).

Het Vlaamse tramnet is verspreid over de kust (143 km), Antwerpen (126 km) en Gent (62 km). De Lijn merkt dat de traminfrastructuur minder betrouwbaar wordt, wat grote gevolgen heeft voor de reizigerstevredenheid, de exploitatiekost en het imago van het openbaar vervoer. “Er komt een grote inhaaloperatie, zoals de stadsbesturen terecht gevraagd hebben. We hebben de drie tramnetwerken volledig laten doorlichten door twee externe bedrijven die daarin gespecialiseerd zijn. Op basis van dat studiewerk hebben we de middelen uitgetrokken”, zegt minister Ben Weyts.

Kust

Vlaanderen zal tussen 2019 en 2023 295 miljoen € investeren in een grondige vernieuwing van het volledige tramnet. Omgerekend wordt er jaarlijks een klein miljoen euro per km spoor geïnvesteerd.

Aan de kust komt er bv. een grote vernieuwing van het 11 km lange traject tussen Oostende en Middelkerke, waar de bedding in steenslag nu kampt met zandproblemen en waar geïnvesteerd zal worden in een betonbestrating.

Antwerpen en Gent

In Antwerpen zal o.m. fors geïnvesteerd worden in de bovenleiding en de tractiestations, zodat het netwerk opgewassen blijft tegen het fors uitbreidende aanbod met meer (langere) trams.

In Gent gaat het o.a. om het 4 km lange traject van de Poperingestraat in de richting van Wondelgem. Daar liggen nog houten dwarsliggers en dateren de wissels uit 1981.

Rollend materieel

Deze vernieuwing van het tramnet komt bovenop de historische investeringen van deze legislatuur. Deze Vlaamse regering kroonde zich volgens minister Weyts tot de grootste investeerder ooit in nieuw rollend materieel. Er werden deze legislatuur zowat 1.000 nieuwe voertuigen besteld: 860 nieuwe bussen, 110 nieuwe trams en 14 trambussen. Daarbovenop zal De Lijn nog eens 277 hybride en 925 elektrische bussen bestellen. Zo zullen de stadskernen tegen 2025 volledig elektrisch bediend worden.

 
 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Leuven asfalteert dit jaar een dertigtal straten

Leuven asfalteert dit jaar een dertigtal straten

De stad Leuven investeert ieder jaar 2,5 miljoen € in de vernieuwing van asfaltlagen. Dat is nodig om ernstige schade op korte en middellange termijn te vermijden. In de loop van dit jaar zullen in Leuven een dertigtal straten nieuwe asfalt[…]

Denys geselecteerd voor Porthosproject in Rotterdam

Denys geselecteerd voor Porthosproject in Rotterdam

Zone rond Sint-Lambertuskerk Ekeren wordt heringericht

Zone rond Sint-Lambertuskerk Ekeren wordt heringericht

Schetsontwerp fase 2 Park Brialmont in Antwerpen goedgekeurd

Schetsontwerp fase 2 Park Brialmont in Antwerpen goedgekeurd

Meer artikels