Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

30 miljoen ' steun voor goederen per spoor

De Kamercommissie Infrastructuur van het federale parlement besliste om voor 30 miljoen ' steunmaatregelen voor het goederenvervoer per spoor vast te leggen tot 2017. Zowel voor 2015 als voor 2016 bedraagt het budget daarvoor 15 miljoen '.

Het gaat om de subsidies voor gecombineerd en gespreid vervoer (treinen met ladingen van verschillende afzenders met verschillende bestemmingen). Vooral voor Vlaanderen is dit een goede zaak. De steun voor spoortransporten kan in de havens op veel bijval rekenen. Sommige havenbedrijven zijn voor het vervoer van delicate stoffen volledig aangewezen op het spoor. Dat geldt vooral voor de chemische sector.

'De steun aan goederenvervoer op het spoor is één van de meest effectieve instrumenten voor het verminderen van files. Bedrijven worden erdoor aangemoedigd om hun transporten via het spoor te organiseren, in plaats van met vrachtwagens. Zo verlicht de druk op de snelwegen. De veiligheid verbetert en ook voor het milieu is dit een heel goede zaak', stelt kamerlid Daphné Dumery (N-VA).

De steun voor het goederenvervoer per spoor bestaat al langer. Onder de vorige regering stond de steun voor het goederenvervoer regelmatig ter discussie. Zowat elk half jaar werd de afschaffing overwogen. 'Het gevolg was dat bedrijven helemaal geen zekerheid hadden over het voortbestaan van de maatregelen en ervoor terugschrokken om hun vrachtwagens te ruilen voor het spoor. We zijn blij dat de Zweedse coalitie knopen doorhakt en voor langere tijd rechtszekerheid biedt', aldus Dumery.

'Deze beslissing geeft ook goederenvervoerder B-Logistics een duwtje in de rug. Dat bedrijf krijgt hierdoor de kans om stilaan uit te groeien tot een succesvolle commerciële onderneming die een belangrijke rol kan spelen in een concurrentiële markt', weet Dumery's collega Wouter Raskin.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Slechtste fietspad van West-Vlaanderen wordt aangepakt

Slechtste fietspad van West-Vlaanderen wordt aangepakt

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters kondigt nieuwe, volledig afgescheiden fietspaden op de Veurnestraat/Pannestraat (N35) aan. In 2018 kreeg dat fietspad nog de betreurenswaardige titel ‘slechtste fietspad van[…]

Europees platform voor coatingonderzoek gestart

Europees platform voor coatingonderzoek gestart

'We willen onze ecologische voetafdruk zo klein mogelijk houden'

'We willen onze ecologische voetafdruk zo klein mogelijk houden'

Federale Verzekering versterkt ondanks crisis het eigen vermogen

Federale Verzekering versterkt ondanks crisis het eigen vermogen