Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

3 miljoen voor restauratie van Predikherenklooster in Mechelen

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
3 miljoen voor restauratie van Predikherenklooster in Mechelen

Het stadsbestuur van Mechelen krijgt een premie van 2.946.293,08 € voor de restauratie van de kerk van het Predikherenklooster. Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois mag in totaal iets meer dan 5 miljoen € uitdelen aan projecten in Mechelen, Leuven, Gent en Aalter.

De stad Mechelen en de Vlaamse overheid sloten in 2014 een meerjarige subsidiëringsovereenkomst om het zeventiende-eeuwse Predikherenklooster, sinds 1980 beschermd als monument, te restaureren en te herbestemmen. Tegen 2018 zal de stadsbibliotheek van Mechelen in het klooster ondergebracht zijn. In de kerk komt een ruimte voor de organisatie van evenementen.

De restauratie- en herbestemmingswerken van het Mechelse klooster zijn opgedeeld in vier fasen. In de eerste en tweede fase komen alle exterieurwerken van het klooster aan de beurt. De derde fase van de werken omvat de interieurrestauratie en de inrichting tot bibliotheek. De werken van deze eerste drie fasen zijn al in uitvoering. Dankzij de zopas toegekende premie kan ook gestart worden met de laatste fase: de restauratie van de gevels, de daken en het interieur van de kerk.

Leuven

Minister Bourgeois kent een premie van 750.811,04 € toe aan de KU Leuven voor de restauratie en herbestemming van het kartuizerklooster. Dit Leuvense klooster wordt herbestemd tot Child Convent. In het vijftiende-eeuwse gebouw komen verschillende diensten die zorgen voor kinderen en jongeren die het moeilijk hebben in onze samenleving.

De historische restanten van het kloostergebouw krijgen een restauratiebeurt. Op de plaats waar vroeger de kerk stond komt een nieuwbouw. Het kartuizerklooster is sinds 1953 beschermd als monument en sinds 2006 eigendom van de KU Leuven. In 1976 zijn de kloostertuin en het Mariapark, waar oorspronkelijk de kluizen stonden, als landschap beschermd.

Gent

Het stadsbestuur van Gent krijgt een premie van 816.456,24 € voor de restauratie van het stadhuis. Het imposante gebouw aan de Botermarkt prijkt sinds 1936 op de lijst van beschermde monumenten.

Al vele jaren worden verschillende restauratie- en herinrichtingswerken uitgevoerd aan het stadhuis, waaronder recent nog de daken en gevels van de Collegekamer van de Keure, de conciërgewoning en de Bollaertskamer. Met de zopas toegekende premie worden de ‘Staten van Vlaanderen’ gerestaureerd: enkele kleine gebouwtjes in het geheel die dienst doen als kantoren. De restauratiewerken zijn dringend omdat het schrijnwerk, de dakbedekking en het metselwerk in slechte staat zijn door veroudering en klimatologische erosie. Ook het interieur, beschadigd door waterinfiltratie, wordt aangepakt. De technische installaties zijn aan verbetering toe en er zullen ingrepen plaatsvinden om te voldoen aan de wetgeving inzake brandveiligheid. Ten slotte zullen ook twee 20ste-eeuwse bouwvolumes afgebroken worden.

Aalter

Het Bisdom Gent ten slotte ontvangt een premie van 690.907,37 € voor de restauratie van het kasteel Mariahove en bijgebouwen in Bellem (Aalter). Met de premie worden de gevels van de dienstgebouwen en het buitenschrijnwerk van het kasteel gerestaureerd en wordt het monument beter toegankelijk gemaakt.

In volgende restauratiefasen zijn de gevels van het kasteel en verschillende beelden in het park (vazen en leeuwen) aan de beurt.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Mechelse Predikherenkerk klaar voor restauratiebeurt

Mechelse Predikherenkerk klaar voor restauratiebeurt

In Mechelen is de restauratie van de Predikherenkerk begonnen. Aannemer Monument Vandekerckhove uit Ingelmunter plaatste in december al de stellingen, de verdere werfinrichting en stellingopbouw gebeurt deze maand, behalve aan de voorgevel van[…]

22/01/2021 | RestauratieMechelen
Art-deco-hotel in Nieuwpoort krijgt zijn allure en grandeur terug

Art-deco-hotel in Nieuwpoort krijgt zijn allure en grandeur terug

Leuven recupereert voortaan waardevolle materialen bij afbraak van stadsgebouwen

Leuven recupereert voortaan waardevolle materialen bij afbraak van stadsgebouwen

Historische hangbrug in stadspark Antwerpen weer in gebruik

Historische hangbrug in stadspark Antwerpen weer in gebruik

Meer artikels