Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

3,9 miljoen € voor herinrichting kunstencentrum STUK Leuven

Gerelateerde onderwerpen :

3,9 miljoen € voor herinrichting kunstencentrum STUK Leuven

Via het Fonds voor Culturele infrastructuur (FoCI) wordt 2,4 miljoen € vrijgemaakt voor de herinrichting van de site van het Leuvense kunstencentrum STUK. Ook de KU Leuven en de stad Leuven steunen dit meerjarige renovatietraject allebei met 750.000 €.

Sinds 2002 werkt STUK in het Arenberggebouw, dat eigendom is van de universiteit en gerenoveerd werd door architect Willem Jan Neutelings. Sindsdien kende het Leuvense kunstencentrum een exponentiële groei: jaarlijks ontvangt STUK meer dan 100.000 bezoekers voor zijn activiteiten. Ongeveer 150 professionele kunstenaars werken één of meer weken in het complex.

STUK is een huis voor dans, beeld en geluid  en in Leuven een populaire plek voor jong en oud. Het kunstencentrum organiseert dansvoorstellingen, tentoonstellingen, concerten, films en festivals. Daarnaast geeft het ruimte aan kunstenaars om ideeën te ontwikkelen en te creëren en organiseert het lezingen, cursussen en workshops voor een breed publiek. Daarnaast trekt STUK jaarlijks honderdduizenden bezoekers voor gastvoorstellingen, cafébezoeken, colleges en andere gelegenheden. STUK is voor Leuven, de universiteit en de regio een belangrijke artistieke plek met een groot maatschappelijk belang.

De hele site heeft een oppervlakte van 10.000 m². De kracht van de infrastructuur zit in een unieke combinatie van nieuwbouw en renovatie rond een sterk centraal idee: STUK is een stad-in-de-stad. Maar na meer dan vijftien jaren intensief gebruik zijn elementen van (oude) bouwdelen in slechte staat en moeten ze dringend vervangen of hersteld worden.  De enorme groei van het publiek verhoogt bovendien de druk op het gebouw, waardoor een nieuwe, grondige renovatie dringend nodig is.

Het hele project omvat zestien renovatiewerven. Eerst wordt een masterplan opgesteld waarin wordt vastgelegd in welke volgorde de werkzaamheden zullen uitgevoerd worden. Die fasering zou mogelijk moeten zijn zonder dat de programmatie er veel onder zal lijden. Het is alleszins de bedoeling dat het kunstencentrum tijdens de renovatiewerken open blijft. Door de herinrichting van het gebouw moet het publiek een groter belevingscomfort krijgen dankzij onder meer nieuwe vloeren, een opwaardering van de buitenruimtes en nieuwe bestrating, het wegwerken van tochtzones, de herstelling van de tribune in de Soetezaal, een renovatie van het sanitair, ingrepen in het STUKcafé  en een verbetering van de toegankelijkheid.

Isolatie

Met de plaatsing van duurzame isolatie en energiezuinige  technische installaties krijgt STUK tevens een verbeterde  ecologische voetafdruk. Bovendien wordt het stuursysteem voor de verwarming en de verlichting gemoderniseerd en worden meer dan honderd ramen en deuren met enkel glas en kieren vervangen.

Ook de verlichtingscircuits worden gesplitst, het waterverbruik van het sanitair wordt zuiniger en de vloeren krijgen eveneens isolatie. De brandcentrale wordt vervangen, er komt digitale signalisatie, er worden stabiliteits- en herstellingswerken uitgevoerd, de gevels worden gerenoveerd, de elektriciteit wordt aangepast en de verlichting van de evacuatieroutes zal worden verbeterd.

“Dit kunstencentrum is een belangrijke plek voor de creatie en ontwikkeling van nieuw talent. STUK heeft de jongste jaren een sterke evolutie gekend en bereikt vandaag een erg breed publiek. De renovatie is noodzakelijk om het kunstencentrum voort te laten groeien. Zodra de renovatie achter de rug is, zal deze plek zorgen voor nieuwe hedendaagse mogelijkheden voor kunstenaars en publiek”, zegt Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz.

“STUK is al bijna veertig jaar een pionier voor het snel groeiende Leuvense cultuurveld. Het stadsbestuur waardeert de unieke combinatie van een uitgesproken keuze voor innovatie, talentontwikkeling en internationalisering met een brede publiekswerking. Door de herinrichting van de site kan STUK zijn belangrijke rol binnen het Leuvense model continueren en uitbouwen”, verklaart de Leuvense schepen van Cultuur Denise Vandevoort.

“De KU Leuven is van bij de start nauw betrokken bij STUK: het kunstencentrum ontstond uit de studentenbeweging. Ook vandaag deelt het centrum een uitgesproken interesse in onderzoek en experiment binnen een internationaal perspectief met de universiteit. STUK is bovendien een belangrijke pleisterplaats voor (internationale) studenten en de hele universitaire gemeenschap. Een slimme verbouwing met bijzondere aandacht voor duurzaamheid is nodig om die rol te blijven waarmaken”, stelt prof. Katlijn Malfliet, vicerector Cultuur- en Duurzaamheidsbeleid bij de KU Leuven.

“De ingebruikname van het gebouw in 2002 was reeds versie 2.0 van STUK. Anderhalf jaar geleden heeft STUK zichzelf inhoudelijk heruitgevonden als ‘Huis voor Dans, Beeld en Geluid’. Het publiek is massaal gevolgd. Nu kan STUK ook met zijn gebouw de stap zetten naar versie 3.0”, besluit Steven Vandervelden, directeur van STUK.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

De Gentse Haard zoekt ontwerpers

De Gentse Haard zoekt ontwerpers

Binnenkort worden twee woongebouwen van de sociale huisvestingsmaatschappij De Gentse Haard op het Witte Kaproenenplein in de Rabotwijk gesloopt. In de plaats komt er één nieuwbouwvolume met ongeveer zestig woonentiteiten. De[…]

22/01/2020 | ImmoProjecten
De bouw is een product zoals elk ander, waarom zou je het niet industrialiseren?

De bouw is een product zoals elk ander, waarom zou je het niet industrialiseren?

Ontwerpteam gezocht voor onderwijsgebouw in Gent

Ontwerpteam gezocht voor onderwijsgebouw in Gent

Evergem schrapt 150 ha wug’s en investeert in infrastructuur

Evergem schrapt 150 ha wug’s en investeert in infrastructuur

Meer artikels