Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

29 nieuwe sociale woningen in Hemiksem

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
29 nieuwe sociale woningen in Hemiksem

De Ideale Woning bouwde tien bijkomende nieuwe patiowoningen in woonwijk Varenvelden in Hemiksem.

In de nieuwe woonwijk Varenvelden in Hemiksem werd zopas de tweede fase in de bouw van nieuwe sociale eengezinswoningen voltooid. Sociale huisvestingsmaatschappij De Ideale Woning realiseerde hier tien huurwoningen als aanvulling op de eerder gebouwde sociale woningen die worden verhuurd.

SBK Arro Antwerpen zorgde bijkomend voor de bouw van 19 nieuwe sociale koopwoningen. Aan de Abdijstraat-Delvauxstraat is een nieuwbouwproject van De Ideale Woning nog in volle uitvoering. Dit project bestaande uit vier woonblokken met in totaal een veertigtal appartementen en zal eind 2020 worden afgerond.

In woonwijk Varenvelden realiseerde De Ideale Woning eerder al de eerste fase van sociale huurwoningen. Die bestond uit drie meergezinswoningen met telkens elf appartementen aan de Lelielaan en twee meergezinswoningen met elk vier appartementen aan de Rietweg. Daar komen in een tweede fase nu nog eens tien huurwoningen bij. De tien nieuwe patiowoningen werden telkens per twee gekoppeld en geschrankt opgetrokken ten opzichte van de Lelielaan. De eengezinswoningen zijn identiek aan elkaar. Ze verschillen enkel door hun inplanting. Zes woningen staan vooraan op de rooilijn. De overige woningen werden achterin geplaatst met de achtergevel op de rooilijn, aansluitend bij het daarachter gelegen openbaar domein.

Het zijn ruime woningen met elk drie slaapkamers. Voor de buitenafwerking werd houten gevelbekleding gebruikt, met op het gelijkvloers enkele gevelaccenten in aluminium die aansluiten op de ramen. De houten gevelafwerking is doorgetrokken tot in de buitenste ommuring van de groep woningen. Elke woning beschikt over een ruime binnentuin met tuinberging en autostaanplaats. Voor de verdere uitrusting viel de keuze op enkele duurzame technieken: een hoogrendements cv-ketel, een zonneboiler met zonnecollectoren op het dak (twee stuks per woning), doorgedreven isolatie, een vraaggestuurd ventilatiesysteem en een groendak voor elke woning.

“We hebben bij deze woningen extra ingezet op duurzaamheid, groene energie en isolatie. Zo zullen de bewoners minder moeten betalen aan energiekosten en dragen we ons steentje bij aan een betere luchtkwaliteit en een gezonder klimaat”, aldus Dirk de Kort, voorzitter van de raad van bestuur van De Ideale Woning.

De bouwwerken voor de tien nieuwe patiowoningen begonnen in februari 2016. Half november werden ze opgeleverd. Het bouwbedrijf Everaert-Cooreman uit Overmere voerde de werken uit. Zoals bij de eerste fase tekende het Atelier M Architects + Planners (Ma+P) uit Brussel ook nu de plannen. Aan deze werken hangt een prijskaartje van 1,66 miljoen €, excl. btw.

Koopwoningen

In 2011 liet SBK Arro Antwerpen in de wijk Varenvelden in Hemiksem al 18 eengezinswoningen bouwen, die allemaal verkocht werden. In deze tweede fase komen hier nu nog eens 19  nieuwe sociale koopwoningen bij. ‘Varenvelden II’ werd gerealiseerd volgens een ontwerp van Tweestroom Architecten. Het was het winnende ontwerp van de architectuurwedstrijd ‘Mijn Huis Mijn Jonge Architect’ die in 2012 werd georganiseerd door de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW). De bekroonde architecten omschreven hun ontwerp zelf als “eenvoud in baksteen”. Het verwijst naar de traditionele baksteenindustrie in de Rupelstreek.

De nieuwe koopwoningen van Varenvelden II hebben drie tot vijf slaapkamers en zijn dus ideaal voor grotere gezinnen met kinderen. Elke woning beschikt over een ommuurde voortuin (met een claustrawand) en een ruime achtertuin. Parkeren kan in de carport aan elke woning, evenwijdig met de achtertuin. Hier zijn ook een tuin- en fietsenberging voorzien.

In de koopwoningen werden enkele duurzame technieken toegepast, waaronder een hoogrendements cv-ketel, doorgedreven isolatie, een vraaggestuurd ventilatiesysteem en een groendak voor elke woning. Inzake energieprestatie voldoen de woningen ruim aan de geldende normen. Aannemer DCA uit Beerse ging in oktober 2015 van start met de bouwwerken. De 19 nieuwe woningen zijn voorlopig opgeleverd en ondertussen ook allemaal verkocht. De totale kostprijs bij de oplevering bedroeg 2,79 miljoen €.

Abdijstraat-Delvauxstraat

De oude school die destijds gelegen was aan de Abdijstraat in Hemiksem, werd door De Ideale Woning gekocht en in 2010 gesloopt. Hier is een nieuwbouwproject met vier woonblokken nog in volle uitvoering. Woonblok A telt twaalf appartementen met één slaapkamer. Woonblok B bestaat uit vijf woningen met twee slaapkamers. Woonblok C omvat negen appartementen met één slaapkamer en één appartement met drie slaapkamers. Woonblok D ten slotte heeft dertien appartementen met twee slaapkamers.

De drie appartementsblokken zijn uitgerust met een lift. Er is ook een ondergrondse garage voorzien. Hatrik Architecten uit Antwerpen ontwierp het hele project. De bouwwerken zijn in handen van aannemer Sogiaf nv uit Kontich. De kostprijs bij bestelling bedroeg 3,55 miljoen €, inclusief btw. Het startsein voor de werken werd gegeven in december 2015. Het einde was voorzien in augustus dit jaar, maar door problemen tijdens het uitgraven van de bouwput lag deze bouwwerf een tijd stil. Begin november konden de werkzaamheden worden voortgezet, waardoor dit project pas eind januari 2020 zal afgerond zijn.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Dematra bouwt grootste volautomatisch shuttlemagazijn ter wereld

Dematra bouwt grootste volautomatisch shuttlemagazijn ter wereld

De warehousing- en distributiespecialist Dematra uit Nazareth bouwt op zijn site nabij de E17 in Kruisem een enorm volautomatisch palletmagazijn, goed voor 80.000 pallets en 12.000 in- en uitgaande palletbewegingen per dag. De bouw vergt een[…]

Architect Daniel Libeskind hertekent Antwerpse skyline

Architect Daniel Libeskind hertekent Antwerpse skyline

Nieuwe bestemming voor oude drukkerij Strobbe in Izegem

Nieuwe bestemming voor oude drukkerij Strobbe in Izegem

Vynckiersite in Gent krijgt 1 miljoen euro erfgoedsubsidie

Vynckiersite in Gent krijgt 1 miljoen euro erfgoedsubsidie

Meer artikels