Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

28 sociale huurappartementen in Aartselaar

Gerelateerde onderwerpen :

28 sociale huurappartementen in Aartselaar

Het nieuwe woonproject in Aartselaar werd samen met de bewoners ingehuldigd.

Aan de Palmboomstraat in Aartselaar realiseerde sociale huisvestingsmaatschappij De Ideale Woning zopas 28 huurappartementen verdeeld over drie  woonblokken. Het architectenbureau Atelier MA+P uit Brussel tekende de plannen voor dit nieuwe woonproject. Aannemer Frans Willems uit Ravels voerde de bouwwerken uit. De totale kostprijs van het project bedraagt 3,88 miljoen €. Dirk de Kort, voorzitter van De Ideale Woning, meldt de komst van nog een aantal nieuwe projecten in Aartselaar.

Aan het Laar 11 kocht de sociale huisvestingsmaatschappij een voormalige drukkerij. Hier komt een vervangingsbouw met 24 huurwoningen. Den Draeck is een cbo-project waarbij De Ideale Woning 15 woningen zal overkopen. Het oude kantoorgebouw van Punta Linea aan de Antwerpsesteenweg 38 wordt omgebouwd tot negen appartementen. De werken voor dit project zijn enkele maanden geleden al begonnen.

Het inbreidingsproject aan de Palmboomstraat in het centrum van Aartselaar wordt links begrensd door halfopen bebouwingen en aan de rechterzijde door het OCMW-gebouw. Tot 2014 werden de gronden gebruikt als landbouwgrond. Nadien gaf het OCMW ze in erfpacht aan De Ideale Woning om er een nieuw woonproject te realiseren. Het was de bedoeling om hier appartementen voor bejaarden te bouwen, zodat die vlot gebruik kunnen maken van de diensten van het vlakbij gelegen OCMW.

Het afgewerkte project bestaat uit drie afzonderlijke woonblokken. Een eerste gebouw is gelegen aan de Palmboomstraat; het bouwvolume sluit aan bij de naastliggende bebouwing. Hier bevinden zich zes appartementen: twee met drie slaapkamers op het gelijkvloers en vier appartementen met één slaapkamer op de eerste en de tweede verdieping. Vanuit het binnengebied is er toegang tot de fietsenstalling met daarbij aansluitend ook een garage.

De twee kleinere gebouwen in het binnengebied bieden ruimte aan 22 appartementen: twaalf met twee slaapkamers en tien met één slaapkamer. Doorgetrokken onder de beide gebouwen bevindt zich een halfondergrondse garage met 27 parkeerplaatsen (waarvan twee voor mindermobiele bewoners), twee ruime fietsenstallingen, toegangen tot de verticale circulatiekernen met een trap en een lift, een huisvuilberging en technische ruimtes.

Op elke verdieping zijn alle appartementen ingeplant rond de centrale circulatiekern en van hieruit ook bereikbaar. De leefruimtes werden op de hoeken van de gebouwen geplaatst, wat leidt tot een maximaal contact met de omgeving. Het slaapgedeelte situeert zich telkens aan de binnenzijde. Elk appartement beschikt over een ruim (dak)terras en is geschikt voor rolstoelgebruikers. Er zijn overal voldoende brede gangen en deuren en voldoende ruime badkamers met inloop- of inrijdouches. De nodige handgrepen werden geplaatst en de terrassen zijn drempelloos toegankelijk.

Ecologisch

Van bij het ontwerp van het nieuwbouwproject heeft architectenbureau Atelier MA+P in grote mate rekening gehouden met duurzaamheid en ecologie. De spouwmuren, de vloeren en de daken werden maximaal thermisch geïsoleerd. Elk appartement is uitgerust met een zonneboiler voor sanitair warm water. De zonnepanelen op het dak zijn zuidwaarts georiënteerd. Regenwaterputten staan door middel van een pompinstallatie in voor de spoeling van alle toiletten. Daken zonder regenwateropvang zijn aangelegd als groendak.

De ontwerpers kozen voor een tijdloze en hedendaagse vormgeving. De lichtkleurige gevelsteen werd gecombineerd met witte aluminium ramen en deuren, witte terrasleuningen in strekmetaal en witte dakranden. Deze beperkte kleur- en materiaalkeuzes zorgen ervoor dat de nieuwe gebouwen mooi inpassen in de bestaande omgeving.

Collectieve buitenruimte

De bestaande toegang tot de parking van het OCMW werd opnieuw aangelegd. Die geeft toegang tot de appartementen in het binnengebied en de ondergrondse garage. De ruimte tussen de drie nieuwe gebouwen werd omgetoverd tot een gemeenschappelijke groene buitenruimte met wandelpaden en een waterpartij met vlonder. Zowel de nieuwe bewoners als de bewoners van het rust- en verzorgingstehuis mogen hier gebruik van maken. In overleg met Familiehulp werd beslist om één van de drie-slaapkamerappartementen op het gelijkvloers in te richten als een dagverzorging voor ouderen of noah, wat staat voor nabijheid, ontmoeting, aandacht en huiselijkheid. Hier kunnen thuiswonende bejaarden met een zorgbehoefte op een aangename manier samen de dag doorbrengen en indien nodig ondersteuning en zorg krijgen. Deze dienst sluit mooi aan bij de reeds aanwezige voorzieningen van het OCMW.

AANBESTEDINGEN
Alle aanbestedingen

Meest aanbevolen artikels

Beliris: 25 jaar jong en heel wat projecten op stapel

Beliris: 25 jaar jong en heel wat projecten op stapel

25 jaar geleden rekende Brussel af met de ‘verbrusseling’ en een duidelijk gebrek aan belangstelling voor het gebouwde erfgoed en de leefomgeving. Het Brusselse Gewest is sindsdien van uitzicht veranderd en het zet zijn metamorfose[…]

21/11/2018 | Beliris
De Kempenaar groepeert 40 appartementen in Antwerpen

De Kempenaar groepeert 40 appartementen in Antwerpen

Heiwerken Ledeganckkaai in Nieuw Zuid afgerond

Video

Heiwerken Ledeganckkaai in Nieuw Zuid afgerond

Bouw Waterfront-torens in Waregem start dit voorjaar

Bouw Waterfront-torens in Waregem start dit voorjaar

Meer artikels