Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

275.000 daken met zonnepanelen

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
275.000 daken met zonnepanelen

Johan en An Bogaert uit Aalst zijn de eigenaars van de 275.000ste geregistreerde zonnepaneleninstallatie in Vlaanderen.

Het gaat opnieuw goed met de populariteit van zonnepanelen in Vlaanderen. Vlaams minister van Energie Bart Tommelein heeft samen met netbeheerders Eandis en Infrax en de vakorganisaties van zonnepaneleninstallateurs Johan en An Bogaert uit Aalst in de bloemetjes gezet. Zij zijn de eigenaars van de 275.000ste geregistreerde zonnepaneleninstallatie in Vlaanderen.

Al die installaties produceren lokaal groene stroom en plaatsen het teveel aan geproduceerde elektriciteit op het net. Het aanmelden van je zonnepaneleninstallatie is verplicht en vooral belangrijk om veiligheidsproblemen bij werkzaamheden aan het net te voorkomen en om op elk moment de stabiliteit van de energielevering te kunnen garanderen.

Het Vlaamse elektriciteitsnet is in volle verandering en dat heeft ook gevolgen voor het beheer ervan. Waar technici van Infrax of Eandis vroeger altijd perfect wisten waar precies stroom op het net werd geplaatst, is dat met de vele aangesloten zonnepanelen niet altijd meer het geval. Niet alle installaties worden immers door de eigenaars bij de netbeheerders aangemeld. Dat kan voor veiligheidsproblemen zorgen bij onverwachte werken aan het distributienet.

Een hoge concentratie aan zonnepanelen in één buurt heeft tevens invloed op de spanningskwaliteit in dat gebied. Daarom is het cruciaal dat de netbeheerder weet waar overal zonnepanelen worden aangesloten op het net. Aanmelden is dus niet alleen verplicht omwille van de prosumentenvergoeding, het is ook echt belangrijk voor de goede werking van het distributienet.

Vanaf 1 juni gelden een aantal strengere regels voor het aanmelden van zonnepanelen. Vanaf dan worden de netbeheerders decretaal verplicht niet-aangemelde installaties in hun werkgebied actief op te sporen. Installateurs van zonnepanelen zullen lijsten van de door hen geplaatste installaties aan de netbeheerders moeten overmaken. Eigenaars die hun panelen niet binnen een redelijke termijn bij hun netbeheerder aanmelden kunnen een boete krijgen.

Wie zonnepanelen installeerde vóór juni 2015 en dus nog groenestroomcertificaten ontvangt is sowieso in orde. Wie die niet heeft en zijn zonnepanelen nergens op de energiefactuur vermeld ziet, voert best een extra controle uit. Dat kan nu gemakkelijk via de websites www.eandis.be/zonnepanelenmelden en www.infrax.be/zonnepanelenmelden.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Ruim de helft van Vlaams Klimaatfonds gaat naar energetische renovatie

Ruim de helft van Vlaams Klimaatfonds gaat naar energetische renovatie

In 2021 is het Vlaams Klimaatfonds gevuld met 73 miljoen €, naast alle klimaatinvesteringen via reguliere middelen en het relancebeleid. 56% van dat budget zal dit jaar worden bestemd voor de energetische renovatie van woningen en gebouwen.[…]

14/01/2021 | VlaanderenRenovatie
Renteloze lening maakt renoveren makkelijker

Renteloze lening maakt renoveren makkelijker

Nieuw Vlaams renovatiebeleid moet jaarlijks 95.000 renovaties opleveren

Nieuw Vlaams renovatiebeleid moet jaarlijks 95.000 renovaties opleveren

Volkswagen toont concept mobiele oplaadrobot voor parkeergarages

Volkswagen toont concept mobiele oplaadrobot voor parkeergarages

Meer artikels