Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

255 bijkomende woningen in Pelt

Gerelateerde onderwerpen :

255 bijkomende woningen in Pelt

Het provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan (prup) "Afbakening kleinstedelijk gebied Neerpelt-Overpelt" trad zopas in werking. Het werd definitief vastgesteld door de provincieraad op 21 november 2018. Het plan legt de ruimtelijke grenzen van het toekomstige Pelt vast: waar kunnen nog extra stedelijke functies ontwikkeld worden en waar moet aandacht gaan naar de open ruimte en het landelijke wonen. Het prup biedt ruimte voor 255 bijkomende woningen, bedrijvigheid en andere stedelijke functies.
 

“Dit PRUP geeft aan hoe de bipool (Pelt, de recente fusiegemeente met Neerpelt en Overpelt ) zich in de toekomst op een duurzame manier kan ontwikkelen en hoe beide centra beter met elkaar verbonden kunnen worden”, aldus Inge Moors, gedeputeerde van Ruimtelijke Ordening. 

Bijkomende woningen

Aan de oude sigarenfabriek in Overpelt worden mogelijkheden voorzien om het gebied te herontwikkelen met één- en meergezinswoningen. Ook in Boseind wordt ruimte voorzien voor verschillende woonvormen, publieke voorzieningen en groene ruimte. Daarnaast wordt wonen en werken vlakbij het station in Neerpelt mogelijk gemaakt door een beperkte ontwikkeling van woningen, kantoren en diensten.

De toename van het aantal woningen vraagt nieuwe infrastructuur voor zuivering van het afvalwater. De bestaande rwzi ten noordwesten van het centrum van Neerpelt krijgt daarom uitbreidingsruimte en een landschappelijke inkleding.

Bedrijven

“De uitbreiding van het Nolimpark met zowat 11 ha geeft kansen aan bedrijven die gericht zijn op een zichtlocatie en biedt mogelijkheden voor bijkomende jobs”, stelt gedeputeerde Inge Moors.
Het ziekenhuis krijgt zowat 9 ha uitbreidingsruimte ten zuiden en ten westen van de huidige site. De zone tussen het spoor en het ziekenhuis biedt ruimte voor stedelijke ontwikkelingen zoals mogelijk een nieuwe treinhalte, randparkeren en diensten verbonden aan het ziekenhuis.

Stadspark

Het prup heeft aandacht voor groen. Omdat het gebied centraal tussen de kernen van Overpelt en Neerpelt een groot overstromingsrisico kent, wordt zowat 3,5 ha van het gebied bestemd als stadspark. Dit Dommelpark wordt via een goede en veilige fietsverbinding toegankelijk gemaakt voor de Peltenaren. Daarnaast wordt hier ruimte voorzien voor de Wico-scholencampus met o.a. sport- en recreatieterreinen.

De afbakening van de bipool Neerpelt-Overpelt is de jongste in rij van de afbakeningen van tien Limburgse kleinstedelijke gebieden.

Bekijk hier de definitief goedgekeurde plannen.
 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Lening voor woning stijgt met 20.000 €

Lening voor woning stijgt met 20.000 €

Wie geld leende voor een nieuwbouw, leende volgens cijfers van de Beroepsvereniging voor Krediet in het tweede kwartaal van 2020 gemiddeld 194.000 €. Een jaar geleden was dit nog maar 175.000 €.     Ook kredieten voor aankoop[…]

WoninGent wil 2.150 nieuwe sociale woningen bouwen

WoninGent wil 2.150 nieuwe sociale woningen bouwen

Meer bouwvergunningen in eerste maanden van dit jaar

Meer bouwvergunningen in eerste maanden van dit jaar

Alexander Hodac gedelegeerd bestuurder BPC

Alexander Hodac gedelegeerd bestuurder BPC

Meer artikels