Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

255 bijkomende woningen in Pelt

Gerelateerde onderwerpen :

255 bijkomende woningen in Pelt

Het provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan (prup) "Afbakening kleinstedelijk gebied Neerpelt-Overpelt" trad zopas in werking. Het werd definitief vastgesteld door de provincieraad op 21 november 2018. Het plan legt de ruimtelijke grenzen van het toekomstige Pelt vast: waar kunnen nog extra stedelijke functies ontwikkeld worden en waar moet aandacht gaan naar de open ruimte en het landelijke wonen. Het prup biedt ruimte voor 255 bijkomende woningen, bedrijvigheid en andere stedelijke functies.
 

“Dit PRUP geeft aan hoe de bipool (Pelt, de recente fusiegemeente met Neerpelt en Overpelt ) zich in de toekomst op een duurzame manier kan ontwikkelen en hoe beide centra beter met elkaar verbonden kunnen worden”, aldus Inge Moors, gedeputeerde van Ruimtelijke Ordening. 

Bijkomende woningen

Aan de oude sigarenfabriek in Overpelt worden mogelijkheden voorzien om het gebied te herontwikkelen met één- en meergezinswoningen. Ook in Boseind wordt ruimte voorzien voor verschillende woonvormen, publieke voorzieningen en groene ruimte. Daarnaast wordt wonen en werken vlakbij het station in Neerpelt mogelijk gemaakt door een beperkte ontwikkeling van woningen, kantoren en diensten.

De toename van het aantal woningen vraagt nieuwe infrastructuur voor zuivering van het afvalwater. De bestaande rwzi ten noordwesten van het centrum van Neerpelt krijgt daarom uitbreidingsruimte en een landschappelijke inkleding.

Bedrijven

“De uitbreiding van het Nolimpark met zowat 11 ha geeft kansen aan bedrijven die gericht zijn op een zichtlocatie en biedt mogelijkheden voor bijkomende jobs”, stelt gedeputeerde Inge Moors.
Het ziekenhuis krijgt zowat 9 ha uitbreidingsruimte ten zuiden en ten westen van de huidige site. De zone tussen het spoor en het ziekenhuis biedt ruimte voor stedelijke ontwikkelingen zoals mogelijk een nieuwe treinhalte, randparkeren en diensten verbonden aan het ziekenhuis.

Stadspark

Het prup heeft aandacht voor groen. Omdat het gebied centraal tussen de kernen van Overpelt en Neerpelt een groot overstromingsrisico kent, wordt zowat 3,5 ha van het gebied bestemd als stadspark. Dit Dommelpark wordt via een goede en veilige fietsverbinding toegankelijk gemaakt voor de Peltenaren. Daarnaast wordt hier ruimte voorzien voor de Wico-scholencampus met o.a. sport- en recreatieterreinen.

De afbakening van de bipool Neerpelt-Overpelt is de jongste in rij van de afbakeningen van tien Limburgse kleinstedelijke gebieden.

Bekijk hier de definitief goedgekeurde plannen.
 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Bouw van meest energiezuinige woonbuurt van Waregem gestart

Bouw van meest energiezuinige woonbuurt van Waregem gestart

In Waregem hebben burgemeester Kurt Vanryckeghem en een vertegenwoordiging van het schepencollege samen met directeur Bart Verschelde van het Waregems Autonoom Gemeentebedrijf Stadsontwikkeling en de projectontwikkelaars Steenoven en Eribo, de[…]

Oude schoolgebouwen in Lier veranderen in nieuwe woonbuurt

Oude schoolgebouwen in Lier veranderen in nieuwe woonbuurt

Durabrik steunt Baby-Nest

Durabrik steunt Baby-Nest

Historisch schoolgebouw wordt woonproject in het centrum van Herentals

Historisch schoolgebouw wordt woonproject in het centrum van Herentals

Meer artikels