Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

24% meer vergunningen voor huizen begin 2016

Het aantal vergunningen voor nieuwe huizen lag tijdens de eerste twee maanden van dit jaar in Vlaanderen gemiddeld 24% hoger dan tijdens dezelfde maanden van 2010 tot 2016. Voor nieuwe flats vond een stijging plaats met 18%. De Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) verklaart deze toename grotendeels door de verlaging van het maximale toegestane E-peil vanaf dit jaar en door de toenemende eisen voor de eigen inbreng bij hypothecaire leningen.

Sinds 1 januari 2016 mag het E-peil voor nieuwe woningen nog maximum E50 bedragen. Een aantal vergunningsaanvragers hebben op deze strengere normering geanticipeerd en bijkomende vergunningen aangevraagd in 2015, toen het E-peil nog maximum E60 mocht bedragen. Ook voor maart en april verwacht de VCB daarom een toename van het aantal goedgekeurde vergunningen.

Begin 2014 vond een gelijkaardige evolutie plaats, toen het maximale E-peil verlaagd werd van E70 naar E60. Als we een herhaling van 2014 krijgen, mogen we vervolgens een daling van het aantal goedgekeurde bouwvergunningen in het tweede en derde kwartaal verwachten. Een deel van de aangevraagde vergunningen werd waarschijnlijk proactief aangevraagd om aan de strengere E-peileis van 2016 te ontsnappen. Dit betekent dat het hogere aantal bouwvergunningen begin 2016 uiteindelijk niet zal zorgen voor een stijging van het woningbouwvolume voor gans dit jaar. De stijging is niet noodzakelijk de voorbode van een hogere nieuwbouwactiviteit.

In Wallonië, waar het E-peil ongewijzigd bleef, vond geen sterke stijging plaats in vergelijking met vorige jaren. Dat is een bijkomende indicatie dat de stijging in Vlaanderen slechts tijdelijk zal blijken.

Bovendien konden kandidaat-bouwers door hun bouwvergunning versneld in te dienen de financiering van hun woning makkelijker rond krijgen terwijl banken steeds meer eigen inbreng opleggen.

Het aantal woningrenovaties bleef de vorige jaren ongeveer constant. Ook in de eerste maanden van 2016 ziet de VCB geen toename. Het huidige renovatieritme is echter veel te laag als we tegen 2050 een energiezuinig gebouwenpark willen realiseren. Extra ondersteuning om het aantal grondige renovaties sterk te verhogen dringt zich dus op.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Verlof ... in onze eigen hof

Verlof ... in onze eigen hof

Tijd om uit te rusten! Niks moet, niksen mag! Wij nemen een korte pauze van 19/07 t.e.m. 08/08! Op 09/08 zijn we er weer! Blijf gezond, hou het veilig en vooral: geniet ervan! Team Bouwkroniek  

'Virtual reality zal het meeste impact hebben op de bouwsector'

'Virtual reality zal het meeste impact hebben op de bouwsector'

Half augustus begint aanleg rotonde Tongersesteenweg in Lanaken

Half augustus begint aanleg rotonde Tongersesteenweg in Lanaken

Dendermonde wil toekomst vestinggordel veiligstellen

Dendermonde wil toekomst vestinggordel veiligstellen