Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

22 shm’s willen geen fusie

22 shm’s willen geen fusie

© Jean-Paul COMPARIN / Naturimages

22 Vlaamse sociale huisvestingsmaatschappijen (shm’s) hebben een gemotiveerde aanvraag tot uitstel ingediend om vijf jaar uitstel te krijgen om te voldoen aan de minimale schaalgrootte van 1.000 sociale huurwoningen. Dat antwoordde Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA) op een parlementaire vraag van volksvertegenwoordiger Valerie Taeldeman (CD&V).

Om te komen tot efficiënter werkende shm’s wil minister Homans dat alle Vlaamse huisvestingsmaatschappijen een minimale schaalgrootte hebben. De grens werd gelegd op een patrimonium van 1.000 sociale huurwoningen. 22 shm’s halen die grens net niet en vragen liever uitstel dan in een fusie te stappen. Het overzicht van die 22 vind je in de tabel hiernaast.

Diest-Uitbreiding

“De Vlaamse regering besliste al op 13 oktober 2017 om de aanvraag van Shm Diest-Uitbreiding voor een uitstel van vijf jaar toe te staan. Dat zou moeten volstaan om via een eigenstandige aangroei van het patrimonium aan de minimale schaalgrootte te voldoen. De behandeling van de andere aanvragen is pas gestart. De redenen van de vraag om uitstel moet nog worden verwerkt door het agentschap Wonen-Vlaanderen”, weet minister Homans.

“Het is de Vlaamse regering die over elke aanvraag een beslissing zal nemen. Ik kan daar uiteraard niet op vooruitlopen. Alle dossiers en ontwerpbeslissingen worden door het agentschap Wonen-Vlaanderen binnen de voorziene termijn voorbereid”, vult de minister nog aan.

Fusies

Sinds de aankondiging van de invoering van de drempel zijn reeds een aantal fusies gerealiseerd. Eigen Haard is Goud Waard is opgehouden te bestaan en het patrimonium werd verdeeld over Ons Dorp en Goedkope Woning. Goedkope Woning is aansluitend gefusioneerd met de Zuid-West-Vlaamse Huisvestingsmaatschappij. Dendermondse Volkswoningen en Samenwerkende Maatschappij voor de Huisvesting van het Gewest Aalst zijn gefusioneerd met elkaar. De drie shm’s Samenwerkende Maatschappij voor Goedkope Woningen, Huisvesting Tienen en Sociale Huisvesting regio Landen cvba-so zijn gefusioneerd.

Recent werd de minister nog verzocht om goedkeuring te geven aan de nieuwe statuten van de fusiemaatschappij die zal ontstaan na de fusie van de De Heibloem uit Olen met Eigen Haard uit Herentals, waarvan de akte verwacht verleden te worden in de eerste helft van dit jaar.

 

 

Naam SHM Provincie
Goed Wonen Rupelstreek Boom Antwerpen
Sociale bouwmaatschappij Schelle Antwerpen
Eigen Woning Puurs Antwerpen
Zwijndrechtse Huisvestingsmaatschappij Antwerpen
Eigen Dak Wetteren Oost-Vlaanderen
Deinse Bouwmaatschappij Oost-Vlaanderen
GMV Sint-Gillis-Waas Oost-Vlaanderen
Merelbeekse Sociale woningen Oost-Vlaanderen
Ninove Welzijn Oost-Vlaanderen
Hulp in Woningnood Berlare Oost-Vlaanderen
GMW Zele Oost-Vlaanderen
De Nieuwe Haard Ronse Oost-Vlaanderen
Diest-Uitbreiding  Vlaams-Brabant
Sociaal Wonen arro Leuven (SWaL) Vlaams-Brabant
Het Lindenhof Blankenberge West-Vlaanderen
De Vlashaard Wevelgem West-Vlaanderen
Tieltse Bouwmaatschappij West-Vlaanderen
Eigen Gift Eigen Hulp Kuurne West-Vlaanderen
Woonwel Oostende West-Vlaanderen
’T Heist Best (Knokke-Heist) West-Vlaanderen
Izegemse Bouwmaatschappij West-Vlaanderen
De Mandelbeek Ingelmunster West-Vlaanderen

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

182.000 mensen op de wachtlijst voor een sociale woning

182.000 mensen op de wachtlijst voor een sociale woning

Uit een vraag van parlementslid Maxim Veys aan Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele blijkt dat de sociale huisvestingsmaatschappijen slechts een beperkt deel van hun middelen gebruiken voor de bouw en renovatie van sociale woningen.[…]

Hoge prijzen in Brussel drijven inwoners naar Vlaanderen

Hoge prijzen in Brussel drijven inwoners naar Vlaanderen

Sociaal netwerk voor vastgoedinvesteerders

Sociaal netwerk voor vastgoedinvesteerders

Eén op de vijf verkoopovereenkomsten digitaal ondertekend

Eén op de vijf verkoopovereenkomsten digitaal ondertekend

Meer artikels