Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

218 miljoen € extra voor structurele verlaging energieverbruik

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
218 miljoen € extra voor structurele verlaging energieverbruik

Het conflict in Oekraïne is een menselijk drama en maakt tegelijk duidelijk hoe kwetsbaar Europa is. Door de afhankelijkheid van Russisch gas zijn we ongewild een belangrijke financier van Poetins oorlogsmachine en kan hij bovendien de EU blijven chanteren met het dichtdraaien van de gaskraan en het omhoog jagen van de gasprijzen.
Voor onze eigen veiligheid, onze portefeuille en het klimaat moeten we ons gasgebruik drastisch verlagen. Daarom verhoogt de Vlaamse regering op voorstel van Vlaams minister van Energie Zuhal Demir de steun voor verbouwingen en warmtepompen in 2022 en 2023. De komende jaren gaat Vlaanderen ook de uitrol van hernieuwbare energie versnellen. “We moeten het momentum grijpen om onze renovatiestrategie naar een nog hoger niveau te tillen”, zegt Demir.

De Vlaamse regering heeft zopas een pakket maatregelen bekrachtigd om in 2022 en 2023 een ongezien budget vrijj te maken om het energieverbruik te verlagen. Ze verhoogt de reeds voorziene budgetten van 440 miljoen €, naar 658 miljoen € voor renovatie, isolatie, warmtepompen en hernieuwbare energie. Dat is een verhoging met 218 miljoen € of 50%.

“In één klap gaan we sneller van het gas af, isoleren we beter onze gebouwen en beschermen we de portefeuille van onze middenklasse. Vlaanderen is klein maar maakt groot verschil. We gaan investeren in een lager energieverbruik en lokale energieproductie voor de mensen interessanter en gemakkelijker maken. Tegelijk gaan we de uitrol van hernieuwbare energie versnellen om ons minder afhankelijk te maken van gas”, klinkt het bij Vlaams minister Demir.

De besliste maatregelen op vlak van verlaging energieverbruik:
• In 2022 en 2023 komt er extra steun voor renovaties, niet met tientallen nieuwe premies of loketten, maar door de geplande MijnVerbouwPremie te verhogen.

• De middenklasse en de laagste inkomens krijgen daarmee extra hulp met renoveren: dit gaat over 61% van de gezinnen. De middeninkomens konden oorspronkelijk tot 25% van hun renovatie terugbetaald krijgen, de Vlaamse regering trekt dat nu op naar 35%. Gezinnen met een laag inkomen kunnen tot 50% van hun renovatiekosten terugkrijgen (oorspronkelijk was dit 35%).

• Concreet betekent dit dat de middeninkomens tot 17.500 € premies en de laagste inkomens tot 25.000 € kunnen ontvangen.
 
Wie investeert in (hybride) warmtepompen of een warmtepompboiler en sneller afscheid neemt van gas krijgt ook extra steun:
• De premie voor hybride warmtepompen wordt verhoogd tot 2.000 €, die voor lucht-waterwarmtepomp tot 3.000 € en die van de warmtepompboiler tot 450 €. Voor de laagste inkomens verhoogt die premie nog sterker.
• Dit geldt uitdrukkelijk, net als de dakisolatiepremie, ook voor kleine zelfstandigen.

Vlaanderen gaat investeringen ook makkelijker maken.
• Zoals eerder aangekondigd komt één MijnVerbouwLoket waar mensen hun premie kunnen simuleren en kijken waar ze recht op hebben. Tegen het einde van deze week zal de simulator deze nieuwe beslissingen bevatten op mijnverbouwpremie.be.
• Om mensen nog meer te ontzorgen worden ook de vele Energiehuizen in Vlaanderen financieel fors versterkt (+66% verhoging van basisfinanciering) met 8 miljoen € zodat zij nog meer ondersteunend te werk kunnen gaan en bovenal de vele vragen van de Vlamingen aankunnen.
• Zij die de middelen niet hebben, vergeet de Vlaamse regering ook niet. Heel wat Vlamingen beschikken niet over de financiële middelen om de vereiste renovatiebudgetten te prefinancieren. Daarom komt er de MijnVerbouw-lening waarbij gezinnen per wooneenheid een maximaal bedrag kunnen lenen van 50.000 €, met een maximale looptijd van 25 jaar.
• Vlaanderen gaat de uitrol van hernieuwbare energie tegelijk versnellen om ons minder afhankelijk te maken van gas. Er wordt gemikt op 150 MW extra windenergie per jaar in 2022 en 2023. Vorig jaar oversteeg Vlaanderen al ruimschoots de vooropgestelde jaardoelstelling. Ook de jaarlijkse doelstelling van 300 MW extra zon wordt opgetrokken naar 450 MW in 2022 en 2023.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Heijmans neemt Dynniq Energy over

Heijmans neemt Dynniq Energy over

Het Nederlandse bouwbedrijf Heijmans neemt Dynniq Energy uit Moordrecht over, een specialist in het ontwerpen, bouwen en verbeteren van stroomstations in hoog-, midden- en laagspanning voor netbeheerders en de energieaansluitingen van[…]

18/05/2022 | Ondernemingenovername
Voorlopig nog geen vergunning voor gascentrale Vilvoorde

Voorlopig nog geen vergunning voor gascentrale Vilvoorde

DEME Offshore bouwt mee aan windmolenpark Kaskasi

DEME Offshore bouwt mee aan windmolenpark Kaskasi

Gebouw nationale bank in Moeskroen wordt vredegerecht

Gebouw nationale bank in Moeskroen wordt vredegerecht

Meer artikels