Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

2,9 miljoen € voor twee restauratieprojecten in Leuven

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
2,9 miljoen € voor twee restauratieprojecten in Leuven

De Leuvense Sint-Jacobskerk werd gebouwd op een moerassige ondergrond kampt het gebouw met stabiliteitsproblemen. Met een premie van 2.063.000 € worden stabiliteitswerken uitgevoerd.

De stad Leuven krijgt van Vlaanderen een premie van 2,9 miljoen € voor de restauratie van de Sint-Jacobskerk en het oude stadhuis van Leuven. De Vlaamse minister van Onroerend Erfgoed kende voorts restauratiepremies toe voor projecten in Middelkerke, Knokke-Heist, Mechelen, Wommelgem, Borsbeek, Oostende en Aalst.

De Sint-Jacobskerk in Leuven, ook wel één van de ‘zeven wonderen van Leuven’ genoemd omdat een klok buiten de toren hangt, is één van de vijf middeleeuwse parochiekerken van Leuven. Omdat de Sint-Jacobskerk gebouwd is op een moerassige ondergrond kampt het gebouw met stabiliteitsproblemen. De kerk wordt al decennia niet meer gebruikt voor religieuze doeleinden. Jaarlijks vindt er wel nog een driedaags kunstenfestival plaats. Met een premie van 2.063.000 € worden stabiliteitswerken uitgevoerd zodat de kerk een duurzame restauratie en een nieuwe invulling kan krijgen.

Leuvens stadhuis

Met de pas toegekende Vlaamse premie van 843.000 € worden onder andere de schoorstenen, de wandbekleding, de binnendeuren en de ramen, het meubilair en de textielaankleding van het oude stadhuis van Leuven gerestaureerd.

Het monumentale oude stadhuis van Leuven is sinds 1937 beschermd als monument en maakt sinds 2016 ook deel uit van het beschermde stadsgezicht ‘Grote Markt’. De drie burgerlijke ontvangstsalons op de gelijkvloerse verdieping van het oude stadhuis zijn toe aan restauratie. Met de pas toegekende Vlaamse premie van 843.000 € worden onder andere de schoorstenen, de wandbekleding, de binnendeuren en de ramen, het meubilair en de textielaankleding gerestaureerd. De restauratie van de kaderomlijstingen van de geïntegreerde schilderijen gebeurt in samenwerking met het Stedelijk Museum van Leuven.

Na de restauratie van het interieur is het de beurt aan de trappenpartij aan de buitenkant en de kelderruimtes. Het oude stadhuis blijft zijn ceremoniële functie behouden.

Knokke-Heist

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois kent een premie van 637.315,68 € toe voor restauratiewerken aan de villa Maeger Scorre (Clubhouse Royal Zoute Golf Club) in Knokke-Heist Met deze premie worden de gevels, de daken en het schrijnwerk gerestaureerd. Lood- en koperwerk, goten en regenafvoeren worden hersteld of vervangen. 

Mechelen

Voor de restauratie van de Sint-Romboutskathedraal in Mechelen heeft de Vlaamse minister van Onroerend Erfgoed een premie van 1.184.067,11 € veil. In 1985 startte een algemene restauratie van de kathedraal. De buitengevels van het monumentale gebouw zijn in verschillende fasen gereinigd en waar nodig hersteld.

Met de pas toegekende onroerenderfgoedpremie worden de lage gevels voort gerestaureerd alsook het geschilderde glas-in-lood van de glasramen in de Sint-Jan-Berchmanskapel boven de ingang van de sacristie. Na de buitenrestauratie is het interieur aan de beurt.

Middelkerke

Minister Bourgeois geeft voorts een premie van 593.791,35 € voor de restauratie van het gemeentehuis in Middelkerke. In dezelfde gemeente krijgt ook een art decopand in de Koninginnelaan een restauratiepremie van 194.817,40 €.

Het als monument beschermde gemeentehuis van Middelkerke in de Spermaliestraat is een mooi voorbeeld van een wederopbouwgemeentehuis van na WO I. Met deze premie worden het oorspronkelijke schrijnwerk en het torentje gerestaureerd. In een latere fase volgen dan de gevelrestauratie en de restauratie van de vloerstructuur van de zolder.

De art deco-woning is sinds 2009 beschermd als monument. Het is één van de weinige realisaties van woonhuizen buiten Gent en omgeving ontworpen door de Gentse architect Geo Henderick. Die was adviserend architect en directeur van de werken van de Dienst der Verwoeste Gewesten voor Veurne en de kuststreek, één van de grootste actoren in de organisatie van de wederopbouw na WO I.

Het pand heeft een gaaf bewaarde baksteengevel en mooi bewaard houtwerk. De aanpalende interbellumwoningen zijn gesloopt om plaats te maken voor een nieuwbouwproject, waarin het monument wordt geïntegreerd. In het monument komen twee ruime duplexappartementen. De Vlaamse restauratiepremie wordt gebruikt voor het herstellen van de betonnen versieringen, de restauratie van het dak en de reiniging van de voorgevel.

Forten

Het gemeentebestuur van Wommelgem krijgt een premie van 704.937,40 € voor de restauratie van Fort 2 van de Brialmontvesting. Het gemeentebestuur van Borsbeek krijgt 1.067.536,15 € voor de restauratie van Fort 3 van diezelfde vesting. De fortengordel rond Antwerpen neemt in de internationale vestingbouwkunde een vooraanstaande plaats in als prototype van een grootschalige stadsverdediging. Het geheel geeft een beeld van de wijze van oorlogsvoering in de negentiende eeuw.

Fort 2, met inbegrip van alle oude gebouwen, grachten en omwallingen, is sinds 1996 beschermd als monument. De gemeente Wommelgem kocht het fort in 1977. Het kreeg een nieuwe bestemming als natuur- en recreatiegebied. Sindsdien staat een deel van het fort ter beschikking van de Wommelgemse verenigingen. Er zijn ook vijf musea gehuisvest en er zijn geleide bezoeken mogelijk.

De premie dient voor de restauratie van het schrijnwerk, het metselwerk van het hoofdgebouw, de gedeeltelijke reconstructie van de oorspronkelijke gevels en de waterafdichting van het officierengebouw.

Fort 3 is het eerst gebouwde fort van de Brialmontvesting. Het is beschermd sinds 2003. Vanuit dit fort was het mogelijk om via een weergang een mogelijke vijand van zeer dichtbij onder vuur te nemen: een troef die de andere forten niet hadden. Vandaag wordt het fort gebruikt door verschillende verenigingen in Borsbeek.

Vooral in de zomermaanden is er veel te beleven: een zomerbar, discgolf, een speelparcours voor kinderen. Met de onroerenderfgoedpremie van 1.067.536,15 € wordt de linkergalerij van het fort gerestaureerd en herbestemd. De lokalen worden ingericht tot polyvalente ruimte voor gemeenschappelijke activiteiten en tot tentoonstellingsruimten. De gevels worden gedeeltelijk gereconstrueerd en het dak wordt gedicht om waterinfiltratie te verhinderen. De omgeving wordt opgehoogd tot het oorspronkelijke niveau om de toegankelijkheid te verbeteren.

Aalst

Minister Bourgeois geeft een premie van 1.023.140,91 € aan de vzw Sint-Jozefscollege voor de restauratie van zijn internaatsvleugel in Aalst. Met deze premie zullen bovengrondse ruwbouwwerken worden uitgevoerd.

De internaatsvleugel kampte met stabiliteitsproblemen. In de voorgaande restauratiefases werden de funderingen verstevigd. In deze fase worden het metselwerk geconsolideerd, de vloerplaten verstevigd en de houten balken polymeerchemisch hersteld. In de volgende fases komen de afwerking en inrichting van de internaatsvleugel en -kamers aan bod. Tijdens de werken blijft het college in gebruik als school. Na de restauratie zal het pand opnieuw in gebruik worden genomen.

Oostende

Het stadsbestuur van Oostende ontvangt een Vlaamse premie van 1,7 miljoen € voor de restauratie van de oude watertoren. De bouw van de oude watertoren startte in 1900. Het imposante neogotische bouwwerk van 49,8 m hoog kon een waterinhoud van 700 m³ bevatten. De toren valt op door zijn middeleeuwse vormen zoals kantelen (getand metselwerk), steunribben en zware muurdammen (het bakstenen muurgedeelte tussen twee gevelopeningen). De stad wil de oude toren opknappen en ombouwen tot een klimmuur. Het monument zal ook functioneren als lichtbaken bij het binnenrijden van de stad.

De pas toegekende premie dient om de watertoren volledig te restaureren: het metselwerk, het buitenschrijnwerk, het dak, de tussenvloeren en de Engelse trap. De waterkuip wordt bewaard.

Boutersem

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois reikt een premie van 600.000 € uit aan de Kerkfabriek O.L.V.-Hemelvaart voor de restauratie van de muur rondom de kerksite in Vert-rijk (Boutersem). Omdat de stabiliteit van de muur niet meer gegarandeerd kan worden, is deze restauratie dringend. De premie van 600.000 € zal gebruikt worden voor het demonteren en heropbouwen van de kerkmuur met de oude bakstenen, maar op een vernieuwde fundering.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

10 miljoen € Vlaamse subsidie voor renovatie Thermae Palace Oostende

10 miljoen € Vlaamse subsidie voor renovatie Thermae Palace Oostende

De Vlaamse regering trekt 10 miljoen € uit als subsidie voor de restauratie van het Thermae Palace Hotel in Oostende. Het bekende gebouw is beschermd als monument, maar is er al vele jaren slecht aan toe. Herhaalde pogingen om het complex[…]

25/01/2022 | RestauratieOostende
Nieuwe restauratiefase voor Onze-Lieve-Vrouwkerk in Ranst-Oelegem

Nieuwe restauratiefase voor Onze-Lieve-Vrouwkerk in Ranst-Oelegem

Nieuwe toekomst voor Sint-Albertuskerk in Mechelen-Muizen

Nieuwe toekomst voor Sint-Albertuskerk in Mechelen-Muizen

Leuven restaureert Tolhuis Zuid aan Brusselsepoort

Leuven restaureert Tolhuis Zuid aan Brusselsepoort

Meer artikels