Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

2,58 miljoen voor technische scholen en beroepsscholen in Brussel

De Brusselse regering heeft eind december 700.000 ' vrijgemaakt om de technische en beroepsscholen uit te rusten en om de infrastructuur te vernieuwen.

Het Waalse en het Brusselse Gewest kunnen jaarlijks 5 miljoen ' investeren in ultramodern pedagogisch materiaal voor het kwalificerend onderwijs en de Centra voor geavanceerde Technologie (CTA). Dat bedrag wordt verdeeld volgens de respectievelijke schoolbevolking: aan het Brusselse Gewest wordt 917.000 ' toegekend. Ten slotte steunen het Brusselse Gewest en de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) de Nederlandstalige technische en beroepsscholen met zowat 340.000 '. De EFRO levert een jaarlijkse bijkomende financiering van 762.000 '.

In Brussel verlaten enorm veel jongeren de school zonder voldoende gekwalificeerd te zijn: 53% van de min 25-jarigen die bij Actiris (de Brusselse VDAB) ingeschreven zijn, hebben geen diploma hoger middelbaar onderwijs. Anderen hebben wel vaardigheden, maar soms komen die niet overeen met de noden van de bedrijven of zijn die niet afgestemd op de moderne machines en infrastructuur.

Om de vaardigheden van de jongeren te verbeteren en ook om in te spelen op de noden van de Brusselse bedrijven probeert de Brusselse regering sinds 2006 het probleem van de uitrusting van de technische en beroepsscholen in Brussel te verhelpen. Het is eigenlijk niet de taak van het Brusselse Gewest om die scholen structureel te financieren, maar het Gewest mag wel investeren in scholen die inspelen op specifieke noden.

De eerder vermelde bedragen gaan naar de Centra voor geavanceerde Technologie (CTA's) die zich in de Brusselse scholen bevinden en die toegankelijk zijn voor werkzoekenden (80% voor de Franstalige scholen, 20% voor de Nederlandstalige scholen) die zullen investeren in o.m. lasmachines, afzuigsystemen, branders, ziekenhuisbedden en veiligheidskasten.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Sector zoekt oplossingen voor toekomst strategische metalen

Sector zoekt oplossingen voor toekomst strategische metalen

De KU Leuven heeft in opdracht van Eurometaux een studie gepubliceerd over welke grondstoffen nodig zijn om de klimaatdoelstellingen in 2050 te behalen. Elk metaal komt aan bod, van aluminium, kobalt tot de zeldzame aardmetalen. In de nasleep[…]

16/08/2022 |
Tweede kans voor woonproject Melkerij in Mol

Tweede kans voor woonproject Melkerij in Mol

Volgende fase voor Pomppark Zuid in Antwerpen

Volgende fase voor Pomppark Zuid in Antwerpen

Architecturale interventie op het domein Rubenskasteel in Elewijt

Architecturale interventie op het domein Rubenskasteel in Elewijt