Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

2,5 miljoen voor welzijn Vlaamse rand

De Vlaams volksvertegenwoordigers Peter Persyn en Lorin Parys (N-VA) ijveren al lang voor extra welzijnsmiddelen voor Vlaams-Brabant en de Vlaamse rand. 'Zopas kwam er goed nieuws. Er komt een rollend fonds voor welzijnsinvesteringen in Vlaams-Brabant met 2,5 miljoen ' Vlaams geld. Dit is een belangrijke stap om de achterstand die Vlaams-Brabant heeft op vlak van welzijnsinvesteringen weg te werken. Dat geld kan nog aangevuld worden met geld van de provincie', zeggen beide parlementsleden. Binnen anderhalf jaar moet het fonds operationeel zijn.

Vlaams-Brabant loopt al jaren achterop inzake welzijnsvoorzieningen. Lorin Parys heeft daarover onderzoek gedaan en een dossier samengesteld. 'In 2015 werd in de Vlaamse Rand bv. slechts 7,40 ' per burger uitgegeven aan algemeen welzijnswerk. Dat is bijna 5 ' minder dan het Vlaamse gemiddelde', aldus Parys. 'De kloof met de andere provincies begon de vorm van de Grand Canyon aan te nemen', stelt Parys.

Vlabzorginvest

Daarom besliste deze Vlaamse regering om maatregelen te nemen. 'Vlaams minister Ben Weyts heeft ons zopas laten weten dat de beslissing genomen is om Vlabzorginvest op te richten. Dat betekent dat het autonome provinciebedrijf Vlabinvest ' dat voor betaalbare woningen zorgt in de Vlaamse rand ' een afzonderlijk rollend fonds krijgt dat investeringen in welzijnsvoorzieningen moet mogelijk maken. Zo kunnen we onze achterstand beginnen inhalen', zegt Peter Persyn. Een rollend fonds voorziet voordelige leningen die op termijn worden terugbetaald en waarmee dus opnieuw investeringen in infrastructuur kunnen worden verwezenlijkt.

De provincies zullen in principe geen rol meer spelen inzake welzijn, maar van de Vlaamse regering mag de provincie Vlaams-Brabant blijven investeren in welzijn. 'Met de N-VA dringen we erop aan dat de middelen best gericht worden ingezet op deelsectoren met de grootste investeringsachterstand', besluit Weyts.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Deprez uit Kortemark is Kmo van het Jaar

Deprez uit Kortemark is Kmo van het Jaar

De firma Deprez uit Kortemark is door ondernemersorganisatie Unizo uitgeroepen tot nationale ‘Kmo van het Jaar’. Het familiebedrijf is actief in de sector van de machineconstructie en een specialist op het vlak van interne[…]

07/12/2022 | Ondernemingen
Wintercircus bekroond met Gentse Monumentenprijs

Wintercircus bekroond met Gentse Monumentenprijs

Bouwsector lanceert nieuwe tool voor circulair bouwen op maat

Bouwsector lanceert nieuwe tool voor circulair bouwen op maat

Grootschalige publiek-private samenwerking voor verouderde bruggen

Grootschalige publiek-private samenwerking voor verouderde bruggen