Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

2,5 miljoen € voor restauratie Leuvens gerechtsgebouw

2,5 miljoen € voor restauratie Leuvens gerechtsgebouw

Er wordt 2,5 miljoen € vrijgemaakt voor de restauratie van het Leuvense gerechtsgebouw aan het Ferdinand Smoldersplein. De werkzaamheden beginnen volgend voorjaar en moeten in principe tegen eind 2017 worden afgerond. Het gerechtsgebouw van Leuven wordt energiezuiniger en beter toegankelijk. De restauratieplannen van het pand, dat opgenomen is in de inventarislijst van het bouwkundig erfgoed, slepen al meer dan tien jaar aan. Het gerechtsgebouw werd tussen 1923 en 1930 opgetrokken in opdracht van het provinciaal bestuur van Brabant volgens een ontwerp van de Brusselse architect Oscar Francotte.

De restauratiewerken zullen het gerechtsbouw enorm opwaarderen. Zo wordt de gevel gereinigd en hersteld. Alle straatgevels en alle kantoren worden voorzien van nieuw buitenschrijnwerk met isolerende beglazing. Ook de daken worden hersteld. Deze ingrepen maken het gerechtsgebouw ook een stuk zuiniger inzake energieverbruik. Naast deze renovatiewerken wordt het gebouw ook toegankelijk gemaakt. De ontwerpstudie werd uitgevoerd door Studio Roma cvba i.s.m. Tecon, Lode De Clercq en Annelies Wouters.

?Dat is ook absoluut nodig. Reeds in 2006 had de Vereniging voor Personen met een Handicap (VFG) hierover al klachten. De drempel om het gebouw binnen te raken was letterlijk te hoog. Nu wordt het gerechtsgebouw eindelijk opnieuw in zijn waarde hersteld, zuiniger gemaakt in gebruik en toegankelijker gemaakt voor iedereen, ook voor mensen met een beperking?, aldus kamerlid Renate Hufkens (NV-A), die over het dossier een schriftelijke vraag stelde aan partijgenoot en federaal minister Jan Jambon, belast met de Regie der Gebouwen.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Architect Juliaan Lampens overleden

Architect Juliaan Lampens overleden

Architect Juliaan Lampens is zopas overleden. Hij werd 93 jaar. Lampens wordt nationaal en internationaal geprezen voor modernistische en brutalistische architectuur. Zijn bekendste gebouwen zijn de Onze-Lieve-Vrouwkapel van Kerselare[…]

14/11/2019 | BetonBouwen
380.000 € voor restauratie Transfo-site in Zwevegem

380.000 € voor restauratie Transfo-site in Zwevegem

Gent renoveert dak historisch stadhuis

Gent renoveert dak historisch stadhuis

Investeringen op komst voor Scheepswerven Baasrode

Investeringen op komst voor Scheepswerven Baasrode

Meer artikels