Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

2,5 miljoen ' voor fiets- en wandelnetwerken

2,5 miljoen ' voor fiets- en wandelnetwerken

Vlaams minister Ben Weyts investeert via zijn bevoegdheid Mobiliteit reeds heel wat in fietspaden en via Toerisme Vlaanderen doet hij daar nu nog eens 985.000 ' bovenop voor de fiets- en wandelnetwerken. Volgend jaar wordt nog eens 1,5 miljoen ' geïnvesteerd. Weyts wil de kwaliteit van deze netwerken verbeteren en waar nodig hiaten wegwerken. Goed onderhouden fiets- en wandelnetwerken zijn een belangrijke troef om buitenlandse toeristen naar onze Vlaamse streken te lokken.

Vier van de tien buitenlandse verblijfstoeristen bevestigen dat ze naar de Vlaamse groene regio's afzakken om er te fietsen. 33% zegt dat de wandelmogelijkheden voor hen een belangrijke factor zijn om hun bestemming te kiezen. De Vlamingen zelf genieten nog meer van de fiets- en wandelnetwerken: 44% van de Vlamingen fietst en 38% wandelt.

Redenen genoeg voor Vlaams minister van Mobiliteit en Toerisme Ben Weyts om te investeren in fiets- en wandelnetwerken. Weyts maakt 2,5 miljoen ' vrij voor nieuwe projecten, waarvan nu 1 miljoen ' en volgend jaar 1,5 miljoen '. De bedoeling is om de kwaliteit van de fietsnetwerken te verhogen en de hiaten in (vooral) de wandelnetwerken weg te werken.

Zes projecten kunnen dit jaar rekenen op financiële ondersteuning: drie voor fietsen en evenveel voor wandelen. Zo investeert Weyts in twee Antwerpse projecten. Recreatieve fietsers en wielerfanaten ontmoeten elkaar in Fietsbelevingspunt Rupel/Scheldeland. Dit fietsbelevingspunt zal fietsverhuur en -herstelling, elektrische oplaadpunten en een fietsthemacafé combineren. Je kan er zelfs aankomen met de boot en overstappen op de fiets. Avontuurlijke wandelaars en kampeerders gaan dan weer op stap langs het Totterpad in het Grote Netewoud met o.a. een beverburcht, een klimparcours, een vogelnest en een avontuurlijk vlot als smaakmakers.

In Oost-Vlaanderen zullen twee nieuwe wandelnetwerken leiden tot één groot wandelgebied: Zwalmstreek - Getuigenheuvels-Oost. Met een belevings- en inspiratiegids over wielercultuur, erfgoed en kunst en gastronomie wil men de Vlaamse Ardennen als ultieme wandelregio op de kaart zetten. Ook de Kalkense Meersen-Donkmeer leent zich met de meersen, natuurgebieden en oude turfputsites tot een prachtig natuurgebied om in te wandelen op nieuwe wandelroutes.

In Vlaams-Brabant springt het innovatieve kunstenparcours langs de fietsroute Leuven-Horst in het oog. Op vijf strategische knooppunten komen kunstwerken van nationale en internationale kunstenaars. Een belangrijke meerwaarde is de synergie met het tweedaagse muziekfestival Horst Art & Music met een tentoonstelling van hedendaagse kunst in de omgeving van het kasteel van Horst.

In West-Vlaanderen krijgt het project 'Fietsnetwerk 2.0' dan weer ondersteuning voor een uitbreiding en opwaardering van het bestaande netwerk. Met QR-codes zal de fietser steeds accurate informatie kunnen vinden over de verschillende routes naar buurregio's.

'Ook fietsverhuurders of logiesuitbaters kunnen hun voordeel doen bij de verdere uitbouw van de Vlaamse fiets- en wandelnetwerken. De nieuwe investeringen mikken dus op een dubbel effect: ze zorgen voor een kwaliteitsverbetering van onze fiets- en wandelinfrastructuur en onrechtstreeks zorgen ze ook voor extra omzet en werkgelegenheid,' besluit Weyts.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Thomas & Piron neemt BAM Galère en BAM Lux over

Thomas & Piron neemt BAM Galère en BAM Lux over

De Waalse groep Thomas & Piron neemt de bedrijven BAM Galère en BAM Lux over van de Nederlandse groep BAM. De Nederlandse groep BAM heeft in ons land ook nog het bedrijf Interbuild. De transactie, waarvan het bedrag niet wordt[…]

Burgers investeren in Scholen van Vlaanderen

Burgers investeren in Scholen van Vlaanderen

Aanleg omleidingsweg Anzegem stap dichterbij

Aanleg omleidingsweg Anzegem stap dichterbij

Ontwerp Leiebrug tussen Wevelgem en Lauwe is klaar

Ontwerp Leiebrug tussen Wevelgem en Lauwe is klaar