Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

2.000 nieuwe wooneenheden op komst bij Matexi

2.000 nieuwe wooneenheden op komst bij Matexi

(c) Matexi

© Pascal Vandecasteele Since1965

De uitbraak van het covid-19-virus en de lockdowns hebben slechts een beperkte impact gehad op de jaarresultaten van buurtontwikkelaar Matexi. 2020 wordt afgesloten met een record aan verkochte woningen, appartementen en bouwgronden. Intussen werden stedelijke projecten verworven, die in de toekomst samen goed zullen zijn voor de realisatie van meer dan 2.000 wooneenheden.
In totaal klokt de teller af op 1.605 verkochte units. Vorig jaar werden door Matexi 1.205 woningen en appartementen opgeleverd, een cijfer dat vergelijkbaar is met een jaar eerder. De totale omzet bedraagt bijna 400 miljoen €.
 
“Fluctuaties in omzet zijn eigen aan de vastgoedsector. Het jaar 2019 werd gekenmerkt door verschillende grote deals in Polen, Luxemburg en België, maar mede door de komst van het Covid-19-virus werden in 2020 een aantal grote transacties uitgesteld”.
 
“In Polen lag onze focus het voorbije jaar vooral op groei door overnames, op het versterken van het team en op het aantrekken van lokale financiering. De omzet van de Poolse activiteiten was, zoals voorzien, lager in 2020 en zal naar verwachting in 2021 de 50 miljoen € overstijgen”, legt Philip Goris, de CFO van Matexi uit.
 
Matexi kan trots terugblikken op uiteenlopende realisaties van het voorbije jaar. Zo startte in Vilvoorde op de 4 Fonteinen-site de bouw en de verkoop van het derde appartementsgebouw en van het schoolgebouw.
 
In Antwerpen maakten de werken aan Antwerp Tower grote vorderingen en de opleveringen zullen dit jaar starten. In Gent ging de voorverkoop en de bouwwerf van de herontwikkeling van de Leopoldskazerne van start.
 
In Hasselt openden de winkels en de horeca in Quartier Bleu en werden de eerste 116 appartementen opgeleverd. In Aalst gingen de werken aan Pier Kornel over naar een volgende fase en werden de assistentiewoningen opgeleverd. In Jodoigne werd een polikliniek opgeleverd.
 
In Diepenbeek startte de buurtontwikkelaar samen met de gemeente, een proefproject waarbij inwoners en landbouwers gratis werfwater mogen tappen op een bouwwerf. Zo kan meer dan 10.000 liter grondwater per uur gerecupereerd worden.

2.000 wooneenheden

“De pandemie heeft het belang van een kwalitatieve woning in een aangename buurt met groen en buurtvoorzieningen nogmaals aangetoond. Een kwaliteitsvolle thuis in een aangename buurt met lokaal groen en voorzieningen is een basisbehoefte. Hiertoe bijdragen is de speerpunt van de strategie van Matexi”.
 
“Vorig jaar werden nieuwe stedelijke projecten verworven, goed voor meer dan 2.000 wooneenheden, in onder meer Luik, Brussel, Warschau en Krakau. De pipeline aan toekomstige projecten geraakt hiermee verder aangevuld voor de komende jaren”, verklaart Gaëtan Hannecart, de CEO van Matexi.
 
“Ik ben bijzonder dankbaar voor de uitzonderlijke inzet, flexibiliteit, -veerkracht en gedrevenheid van alle Matexi-medewerkers in de moeilijke Covid-19 omstandigheden. We hebben in het bijzondere jaar 2020 ondanks alles mooie resultaten gerealiseerd en bijkomende financiële middelen klaargezet voor nieuwe overnames in de toekomst. Het jaar 2021 en de volgende jaren zien er positief uit met een omzet die structureel boven de 400 miljoen € zou moeten uitkomen, dat is een verdubbeling ten opzichte van een vijftal jaar geleden”, vervolgt Hannecart.

Obligatielening

Bovendien betaalde Matexi op 5 februari 2021 een achtergestelde obligatielening van 90 miljoen € terug. De terugbetaling van deze lening, die dateert uit 2014 en een rentevoet van 4,85% had, verlaagt substantieel Matexi’s jaarlijkse financieringskost.
 
“De vlekkeloze terugbetaling van deze obligatielening illustreert de financiële slagkracht van de onderneming. We zijn helemaal klaar voor de toekomst”, besluit CFO Philip Goris.
In Hasselt openden de winkels en de horeca in Quartier Bleu en werden de eerste 116 appartementen opgeleverd. (Foto: Matexi)

In Antwerpen maakten de werken aan Antwerp Tower grote vorderingen. (Foto: Matexi)

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

182.000 mensen op de wachtlijst voor een sociale woning

182.000 mensen op de wachtlijst voor een sociale woning

Uit een vraag van parlementslid Maxim Veys aan Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele blijkt dat de sociale huisvestingsmaatschappijen slechts een beperkt deel van hun middelen gebruiken voor de bouw en renovatie van sociale woningen.[…]

Hoge prijzen in Brussel drijven inwoners naar Vlaanderen

Hoge prijzen in Brussel drijven inwoners naar Vlaanderen

Sociaal netwerk voor vastgoedinvesteerders

Sociaal netwerk voor vastgoedinvesteerders

Eén op de vijf verkoopovereenkomsten digitaal ondertekend

Eén op de vijf verkoopovereenkomsten digitaal ondertekend

Meer artikels