Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

192 miljoen euro voor zestien nieuwe SALKturbo-projecten

Gerelateerde onderwerpen :

,
192 miljoen euro voor zestien nieuwe SALKturbo-projecten

© Thor Park

De SALKturbo-taskforce heeft zestien nieuwe projecten goedgekeurd. In totaal kregen nu al 61 projecten die de Limburgse economie moeten klaarstomen voor de toekomst het groene licht. Samen vertegenwoordigen ze een investeringsvolume van 192 miljoen euro. 

De Limburgse economie heeft zich goed hersteld na de sluiting van Ford Genk eind 2014. Dat is mee te danken aan SALK, het ‘strategisch actieplan Limburg in het Kwadraat’, dat door de Vlaamse regering in samenwerking met de provincie Limburg, de stad Genk en vele andere betrokkenen en met Europese steun is uitgevoerd. 
 
Om het hoofd te kunnen bieden aan nieuwe economische uitdagingen zoals de toegenomen globalisering, de sterke opmars van digitale mogelijkheden en de verhoogde aandacht voor een koolstofarme economie, namen het provinciebestuur en de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM), met sterke inhoudelijke ondersteuning van UHasselt, het initiatief tot SALKturbo. Dat plan zet de prioriteiten en ambities op scherp om van Limburg een Europese topregio maken. 
 
Vijf van de zopas goedgekeurde dossiers overschrijden de investeringskaap van 15 miljoen euro. Dat zijn de Bouwcampus (31 miljoen euro), de Health Campus (51 miljoen), het masterplan PXL (38 miljoen), SmartPort Limburg (24 miljoen) en het Open Thor Living Lab (18 miljoen). De Limburgse Investeringsmaatschappij LRM ambieert een project rond de definitieve verankering van autonome shuttles op Terhills.

Bouwcampus

De Bouwcampus 2.0 wordt ontwikkeld op Campus Diepenbeek naast het bestaande gebouw van Confederatie Bouw Limburg. De campus bestaat uit een modulair gebouw dat als kennis- en ontmoetingsplaats voor actoren uit de bouwsector zal fungeren. 
 
Op diezelfde Campus Diepenbeek moet de Health Campus de iconische toegangspoort worden. Deze vuurtorenlocatie zal zorgactoren, kennisinstellingen, bedrijven, overheden en burgers uitnodigen tot interactie voor innovaties in de zorg. De inhoudelijke invulling zal gebeuren vanuit een joint venture tussen POM Limburg en UHasselt, in samenwerking met LRM en de hogescholen. 
 
Op de voormalige Ford-site in Genk wordt er volop gewerkt aan een gloednieuwe logistieke campus (45.000 m²) met internationale uitstraling en een herkenbaar poortgebouw. Er komen onder andere een demo- en exporuimte, een digitaliseringscel en een belevingscentrum. 
 
De Vlaamse Landmaatschappij (VLM) wil de natuurlijke sponswerking van het gebied Kempen-Broek herstellen om het klimaatbestendiger te maken. UHasselt bekampt dan weer de arbeidsmarktkrapte met een nieuwe methodiek van ‘jobontwerp’ om niet-beroepsactieven en werkgevers te matchen.
 
Het Open Thor Living Lab zal focussen op innovaties rond energietransitie in wonen, werken en mobiliteit. Het gaat onder andere om warmtenetten, energieneutrale renovaties, wijkbatterijen en slimme laadinfrastructuur. Naast Thor Park zelf omvat dit project de sociale woonwijk Nieuw Texas, de aangrenzende tuinwijk van Waterschei en de gebouwen en terreinen van KRC Genk.
 
OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Voorontwerp heraanleg Stadspark Antwerpen goedgekeurd

Voorontwerp heraanleg Stadspark Antwerpen goedgekeurd

Het district en de stad Antwerpen zullen de komende jaren het Stadspark terug opwaarderen naar zijn oorspronkelijke landschapsstijl, rekening houdend met de hedendaagse noden. Zopas werd hiervoor het voorontwerp goedgekeurd dat tot stand kwam na[…]

Bouw nieuw VRT-complex start in november

Bouw nieuw VRT-complex start in november

Nieuwe campus KU Leuven in Pachecogebouw aan Brusselse Kruidtuin

Nieuwe campus KU Leuven in Pachecogebouw aan Brusselse Kruidtuin

Nieuw datacenter voor Green Energy Park in Zellik

Nieuw datacenter voor Green Energy Park in Zellik

Meer artikels