Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

180 rioleringsprojecten in 117 gemeenten krijgen extra steun

180 rioleringsprojecten in 117 gemeenten krijgen extra steun

180 rioleringsprojecten, verspreid over 117 steden en gemeenten en samen goed voor een investering van 291 miljoen €, kunnen in totaal rekenen op 158 miljoen € van Vlaanderen. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir wil de lokale besturen daarmee helpen om rioleringsprojecten niet langer uit te stellen of om extra projecten in te dienen. In de bijgaande tabel vind je een overzicht van alle extra projecten.

 

De rioleringsgraad in Vlaanderen moet beter. Die vaststelling deed niet alleen Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir. Ook een recente Pano-uitzending op één bracht onaanvaardbare situaties voor ons leefmilieu in beeld en de noodzaak aan rioleringsinvesteringen door lokale besturen. De voorbije jaren bleek dat ook Vlaanderen moeite heeft om haar investeringsmiddelen voor rioleringswerken aangewend te krijgen omdat de lokale besturen hun gedeelte van de centen niet op tafel leggen of hun projecten om andere redenen uitstellen.
 
Demir besloot daarom actie te ondernemen. Ze riep de lokale besturen op om geen uitstelgedrag te vertonen en liet weten dat degenen die wél bereid zijn om te investeren, de kans krijgen om extra projecten in te dienen zodat de werken zo snel mogelijk kunnen starten. Die steden en gemeenten kunnen, conform het subsidiebesluit, 75% subsidie krijgen voor de rioleringskosten.

Aanbesteding en gunning

Het resultaat van die extra investeringsronde is er nu. Er werden liefst 180 rioleringsprojecten ingediend, samen goed voor 291 miljoen € aan investeringen. Die kunnen rekenen op financiële steun van de minister. Vlaanderen doet haar beloofde deel en investeert 158 miljoen € mee.
 
Het gaat telkens om projecten waarvoor de aanbesteding en gunning in de loop van 2021 plaatsvinden en dus in de meeste gevallen sneller zullen doorgaan dan oorspronkelijk gepland.
 
Een goede zaak is dat enkele gemeenten die momenteel een erg lage rioleringsgraad hebben, zich inspannen om extra rioleringsprojecten op te starten. Dat is onder meer het geval in Voeren, Maarkedal, Glabbeek en Tielt-Winge.
 
De Limburgse gemeenten toonden het meeste initiatief en kunnen rekenen op 58,3 miljoen € voor 43 projecten in 26 gemeenten. West-Vlaanderen kan rekenen op 42,7 miljoen € voor 47 projecten, Oost-Vlaanderen op 29,7 miljoen € voor 46 projecten en Vlaams-Brabant op 14,6 miljoen € voor 20 projecten. 24 Antwerpse rioleringsprojecten kunnen 18,6 miljoen € steun verwachten.

Subsidies

Tegelijk keurt Demir ook 50 IBA-projecten (individuele behandeling van afvalwater) goed voor in totaal 122.500 € aan subsidies. Sommige gebouwen en woningen zijn immers te ver afgelegen om een aansluiting via de riolering te voorzien.
 
Ook in de toekomst zal men in deze straten dus geen riolering aanleggen omdat de kosten daarvoor onevenredig hoog zijn. Een eigen waterzuivering, IBA of individuele behandeling van afvalwater, vormt hier de oplossing. Het gaat om twintig projecten in Ieper, dertien in Leuven, elf in Diest en zes in Lokeren.
 
“Onze watervoorraad en waterhuishouding is een hardnekkig historisch probleem waarvan de politiek op vele plaatsen te laat de ernst heeft ingezien. Pas sinds Vlaanderen 30 jaar geleden zelf bevoegd werd, werd een kentering ingezet. Maar helaas zijn we er nog lang niet. Situaties zoals in de Pano-reportage zijn gewoon slechte dienstverlening van de gemeenten naar hun inwoners toe”, vindt Zuhal Demir.
 
“Ik begrijp zeer goed dat riolering duur is en dat je in verhouding weinig mensen bereikt, maar als politicus ben je het aan je bewoners en ons milieu verplicht om hierin sterk te investeren. Ik ben dan ook zeer blij dat zoveel lokale besturen bereid zijn de handschoen op te nemen en extra rioleringsprojecten in gang willen zetten. Dat is nodig als we de kwaliteit van ons water willen verbeteren”, besluit de minister.
 
Het overzicht vind je op http://publicationdownloads.com/mailing/BOUWKRONIEK/BEELDEN/180_rioleringsprojecten_in_117_gemeenten_krijgen_extra%20steun_TABEL-PDF.pdf
Eén van de 180 gemeenten is De Pinte, waar bij de herinrichting van de Bommelstraat (foto) ook riolering wordt aangelegd. Hiervoor krijgt de gemeente 245.000 € steun van Vlaanderen. (foto: gemeente De Pinte)
 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Asbestattest verplicht vanaf 23 november

Asbestattest verplicht vanaf 23 november

De datum voor de invoering van het asbestattest is gekend. Vanaf 23 november 2022 moet er bij elke overdracht van een pand dat vóór 2001 werd gebouwd, een asbestattest overhandigd worden aan de koper. Volgens OVAM zouden in[…]

28/04/2022 | AsbestVlaamse Regering
Informatie bij overstromingen of droogte

Informatie bij overstromingen of droogte

Vlaamse overheid en bouwsector partners in duurzame bemaling

Vlaamse overheid en bouwsector partners in duurzame bemaling

Lokeren en Moerbeke onderzoeken fusie

Lokeren en Moerbeke onderzoeken fusie

Meer artikels