Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

164 appartementen aan kanaaloever Anderlecht

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
164 appartementen aan kanaaloever Anderlecht

City Dox is een nieuw woonproject dat 93 appartementen en studio's groepeert op de hoek van de Industrielaan en de Ontwikkelingsstraat, aan de kanaaloever in Anderlecht. In de aanpalende serviceresidentie zijn nog eens 71 appartementen voorzien. De rest van het terrein wordt opgevuld met groene zones en allerlei faciliteiten. Het nieuwe stadsproject wordt door projectontwikkelaar Atenor gerealiseerd op een onbebouwd terrein van 5,4 ha. De architecten en urbanisten van Art&Build en JNC International stonden samen met Atenor in voor het ontwerp van City Dox.

Alles in de toekomstige wijk staat in het teken van samenleven dankzij een optimale combinatie van private, collectieve en openbare ruimtes. City Dox combineert rust met de faciliteiten van een klein stadscentrum en onderscheidt zich tevens door zijn architecturale diversiteit. Er werd gekozen voor een plan dat verschillende architecten de vrijheid geeft om hun eigen visie van een hedendaagse, elegante en heldere architectuur vorm te geven in elk woonblok.

Het woonproject geeft uit op een park. Het gebouw bestaat uit een reeks dynamische volumes en getrapte daken. Daardoor ziet het eruit als een rij van vijf panden op mensenmaat. Alle appartementen hebben een groot schuifraam, minstens één terras en heel vaak een terras vooraan en een balkon aan de achterzijde. Alle appartementen krijgen veel licht en bieden een mooi uitzicht op de binnentuin, op het park of op het kanaal. Op het terrein komt ook een school.

Een serviceresidentie is een plek waar het rustig en aangenaam wonen is, in alle veiligheid. Ook hier hebben de appartementen een mooi uitzicht op de omgeving. De functionele inrichting maakt optimaal gebruik van de ruimte in het appartement, ook voor mensen met een beperkte mobiliteit. De serviceresidentie bewaart zorgvuldig het evenwicht tussen de privacy van de woningen en de gezelligheid van de gemeenschappelijke binnen- en buitenruimtes. De collectieve gemeenschappelijke tuin, die enkel voor de bewoners toegankelijk is, ligt op de eerste verdieping.

Op de bovenste verdieping van de serviceresidentie kunnen de bewoners en hun gasten genieten van het panoramische terras van het restaurant. Voorts zijn er een spel- en leeszaal, een gemeenschappelijke tuin, winkels, bars, restaurants, enz. Desgewenst worden vers bereide maaltijden geleverd in het appartement en kunnen bewoners beroep doen op een schoonmaak- en klusjesdienst, een wasserij of medische hulp. Als partner voor dit project werd gekozen voor Armonea, de Belgische marktleider in rust- en verzorgingstehuizen en serviceflats.

City Dox trekt voluit de kaart van duurzame ontwikkeling en innoverende technieken inzake energie- en afvalbeheer en geeft voorrang aan zachte mobiliteit. Er rijden geen auto's en voetgangers en fietsers beschikken over een netwerk van wegen en paden doorheen heel de wijk. Elk appartement beschikt over een fietsenstalling. City Dox ligt aan de rand van de stad, vlakbij de ring en op vijf minuten van het station Brussel-Zuid. Met bus- en tramhaltes voor de deur is City Dox rechtstreeks verbonden met hartje Brussel.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Lifetime Achievement Award voor Renzo Piano

Lifetime Achievement Award voor Renzo Piano

De bekende en veelgeprezen Italiaanse architect Renzo Piano kreeg een Lifetime Achievement Award tijdens de uitreiking van de eerste Italiaanse Architectuurprijs in het Museo Nazionale delle Arti del XXI Secolo (MAXXI) in Rome. De Premio[…]

Italiaanse architectuurprijs voor ontwerpster Z33 Hasselt

Italiaanse architectuurprijs voor ontwerpster Z33 Hasselt

Architect Erik Wieërs is de nieuwe Vlaamse Bouwmeester

Architect Erik Wieërs is de nieuwe Vlaamse Bouwmeester

Studieopdracht herinrichting Grote Markt Sint-Niklaas gegund

Studieopdracht herinrichting Grote Markt Sint-Niklaas gegund

Meer artikels