Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

155 rioleringsprojecten versneld gestart

Gerelateerde onderwerpen :

,
155 rioleringsprojecten versneld gestart

© ©rayman7 - stock.adobe.com

155 extra rioleringsprojecten verspreid over gans Vlaanderen kunnen dit jaar starten. Een jaar geleden riep Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir de lokale besturen op om hun rioleringsgraad versneld op te krikken. Ze maakte 100 miljoen € extra middelen vrij voor rioleringprojecten van lokale besturen die snel kunnen starten.
Dankzij het uitzonderlijke investeringsprogramma werd de doorlooptijd van opname op het subsidieprogramma tot gunning voor deze investeringen teruggebracht tot gemiddeld elf maanden. “Dit is het bewijs dat we met voldoende middelen en wat goede wil samen vaart kunnen maken met rioleringsprojecten”, zegt minister Demir.
 
De rioleringsgraad laat in heel wat Vlaamse steden en gemeenten nog te wensen over. Daarom gaf Vlaams minister Demir vorig jaar het sein om het tempo op te drijven. Demir riep lokale besturen op om rioleringsprojecten die onze waterkwaliteit vooruit helpen niet langer op de lange baan te schuiven. Ze maakte extra middelen vrij voor gemeenten die wél op korte termijn willen investeren in onze waterkwaliteit. Liefst 155 rioleringsprojecten werden intussen goedgekeurd, voor een totaalbedrag van 100 miljoen €. Vlaanderen ondersteunt de gemeenten met een bijdrage van 75% van de rioleringskosten.
 
Het gaat telkens om projecten waarvoor de aanbesteding en gunning in de loop van 2021 zijn gebeurd en dus in de meeste gevallen sneller zullen doorgaan dan oorspronkelijk gepland dankzij de Vlaamse tussenkomst. Een goede zaak is dat enkele gemeenten die een erg lage rioleringsgraad hebben zich dankzij de oproep van minister Demir inspannen om extra rioleringsprojecten te starten. Dat is onder meer het geval in Voeren, Maarkedal en Glabbeek.
 
De tussenkomst van de minister komt ook de doorlooptijd van de rioleringsprojecten ten goede. De gemiddelde doorlooptijd van een project bedraagt normaal gezien bijna zes jaar. 
 
“Dat is veel te lang en dat komt de waterkwaliteit in Vlaanderen niet ten goede”, vindt Demir. “Met dit extra investeringsprogramma hebben de lokale besturen aangetoond dat we de lange doorlooptijden kunnen inkorten door de handen in elkaar te slaan. Voor dit uitzonderlijke programma werd de doorlooptijd zelfs teruggebracht tot gemiddeld 11 maanden. We gaan hier dan ook lessen uit proberen trekken om in de toekomst sneller de schop in de grond te krijgen en procedures structureel te vereenvoudigen”
 
Regionale spreiding
 
Door het extra initiatief konden 35 Limburgse projecten rekenen op 26 miljoen €, 39 West-Vlaamse projecten op 25 miljoen €, 42 Oost-Vlaamse projecten op 21 miljoen €, 23 Antwerpse projecten op 20 miljoen € en 16 Vlaams-Brabantse projecten op 8 miljoen € steun.
 
“Onze waterkwaliteit en waterhuishouding zijn een hardnekkig historisch probleem waarvan de politiek op veel plaatsen te laat de ernst heeft ingezien. Pas sinds Vlaanderen 30 jaar geleden zelf bevoegd werd, hebben we een kentering ingezet. Met deze investering schakelen we opnieuw een versnelling hoger”, besluit Demir.
 
Minister Demir maakt de komende vijf jaar 700 miljoen € vrij om de lokale besturen financieel te helpen bij hun rioleringsprojecten en subsidieert ook individuele behandeling van afvalwater (iba’s). Zo kunnen gemeenten ook in de komende jaren stappen zetten om de waterlopen in hun gemeente proper en gezond te maken.
 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Definitief ontwerp Antwerpse Schuttershofstraat goedgekeurd

Definitief ontwerp Antwerpse Schuttershofstraat goedgekeurd

De plannen voor de heraanleg van de Schuttershofstraat, de bekende Antwerpse winkelstraat, zijn goedgekeurd. Ze wordt omgevormd tot een winkelerf, zodat voetgangers de volledige breedte kunnen benutten. District Antwerpen wil in het voorjaar van[…]

Groen licht voor bouw ecoduct Hallerbos

Groen licht voor bouw ecoduct Hallerbos

Werken aan Borsbeeksebrug in Berchem gestart

Werken aan Borsbeeksebrug in Berchem gestart

Besix en MT Højgaard bouwen Nordhavn-tunnel in Denemarken

Besix en MT Højgaard bouwen Nordhavn-tunnel in Denemarken

Meer artikels