Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

150 appartementen op historische site Loonse Stroopfabriek

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
150 appartementen op historische site Loonse Stroopfabriek

(c) Brody/Eld Architects

Op de historische site van de bekende Stroopfabriek in Borgloon verrijst weldra een gloednieuwe woonbuurt. Het project ‘Siroop’ omvat de bouw van ongeveer 150 appartementen en een ondergrondse parkeergarage. Tegelijk wordt ook het stationsplein vernieuwd. Het is het grootste Loonse vastgoedproject van de voorbije jaren.

 

Op de site opende vorig jaar in april reeds de volledig gerenoveerde Stroopfabriek. Die ontpopte zich al snel als een echte trekpleister voor bezoekers van Borgloon en de fruitstreek. De stad Borgloon besliste nu om voort te bouwen aan dat succesverhaal.
 
Concreet geeft het de Antwerpse projectontwikkelaar Brody de toestemming om het leegstaande en vervallen gedeelte aan de overkant van de Stroopfabriek grondig onder handen te nemen en er een nieuwe woonbuurt te ontwikkelen. Eld Architects staat in voor het ontwerp, de aannemer wordt B&R.
 
In een eerste fase gaat het om 48 betaalbare appartementen, met ruime terrassen en privétuinen op het gelijkvloers. Daarna komen er in de tweede fase nog eens 25 appartementen bij. In een derde fase wordt dat ten slotte aangevuld met een zeventigtal units met voorzieningen voor een ouder publiek en personen met een zorgbehoefte. De hele site wordt zo opgebouwd rond een groene binnenruimte van ongeveer 2.500 m².
 
“We willen in totaal dus ongeveer 150 nieuwe woongelegenheden bouwen op een 10.000 m² grote site. Dit is zonder meer het grootste Loonse vastgoedproject van de jongste jaren. Daarbij is het doel vooral om er een aangename woonbuurt van te maken, die Borgloon nieuw leven inblaast”, vertelt Christophe Lejeune, sales & marketing director bij Brody.
 
Bij de ontwikkeling van de historische site zal de stad Borgloon ook het stationsplein heraanleggen en zal Brody er een ondergrondse parkeergarage voor 150 voertuigen bijbouwen. Bovengronds, op het stationsplein, komen er eveneens nog publieke parkeerplaatsen bij. Deze laatste zijn bestemd voor kortparkeerders en voor bezoekers van Borgloon.

Vergrijzing

Volgens burgemeester Eric Awouters past het project ‘Siroop’ in de plannen van de stad om Borgloon ook voor jonge gezinnen weer een stuk aantrekkelijker te maken.
 
“We moeten daar geen doekjes om winden: Borgloon is - net als veel andere Vlaamse gemeenten - aan het vergrijzen. Bijna een kwart van onze bevolking is ouder dan 65 jaar en dat aandeel neemt snel toe. Natuurlijk zien we onze oudere bevolking graag, maar we hebben toch ook nood aan meer evenwicht in het woonaanbod. Woonprojecten als deze juichen we dan ook toe”, zegt Eric Awouters, de burgemeester van Borgloon.
 
Als alles volgens plan verloopt, moet het voor ontwikkelaar Brody mogelijk zijn om begin volgend jaar te starten met de bouw van het ‘Siroop’-project. Zo zou de nieuwe wijk tegen 2023 zijn eerste bewoners kunnen verwelkomen.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Provincie steunt woningrenovaties in gemeenten

Provincie steunt woningrenovaties in gemeenten

De provincie Vlaams-Brabant maakt sinds enkele jaren werk van renovatieleningen die door de aanvragers pas terugbetaald moeten worden als de woning van eigenaar verandert of verhuurd wordt. Provinciale renovatiebegeleiders ontzorgen de[…]

06/12/2022 | Renovatie
Zestig nieuwe woningen in Gent

Zestig nieuwe woningen in Gent

Dematra bouwt grootste volautomatisch shuttlemagazijn ter wereld

Dematra bouwt grootste volautomatisch shuttlemagazijn ter wereld

Architect Daniel Libeskind hertekent Antwerpse skyline

Architect Daniel Libeskind hertekent Antwerpse skyline

Meer artikels