Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

15% minder arbeidsongevallen in de bouw tijdens eerste helft 2019

Gerelateerde onderwerpen :

,
15% minder arbeidsongevallen in de bouw tijdens eerste helft 2019

Tijdens de eerste zes maanden van dit jaar vonden er 3.002 arbeidsongevallen plaats in de bouw. Dat zijn er 15% minder dan tijdens de eerste helft van 2018, toen 3.533 arbeidsongevallen gebeurden op Belgische bouwwerven. De cijfers komen van Constructiv, de dienstverlenende organisatie van de bouwsector.

Uit de cijfers blijkt dat bovendien dat er 15,4% minder ongevallen plaatsvonden dan tijdens de eerste zes maanden van 2017 en liefst 28% minder dan tijdens de eerste jaarhelft van 2014.
 
“Die dalende tendens is uiteraard positief, maar toch moet het nog veel beter. Elk arbeidsongeval is er één te veel en blijft onaanvaardbaar op menselijk, maatschappelijk en economisch vlak. Nederland, Zweden, Ierland en Groot-Brittannië zijn de Europese landen die het hoogst scoren qua arbeidsveiligheid. Werknemers in de bouw hebben er vergeleken met ons land twee keer minder kans om slachtoffer te worden van een arbeidsongeval. We moeten in België resoluut gaan voor een gelijkaardige situatie”, aldus Paul Depreter, voorzitter van de Confederatie Bouw.
 
De Confederatie Bouw heeft van veiligheid op de werkvloer één van de speerpunten gemaakt van haar beleid, onder meer via Safety My Priority, de sensibiliseringscampagne die in februari van dit jaar tijdens Batibouw werd gelanceerd om het aantal arbeidsongevallen in de bouw sterk in te perken. 
 
Via magazines en de website safetymypriority.be kunnen alle bouwondernemers een charter ondertekenen dat hen ertoe verbindt om op alle bouwwerven en bij alle werkzaamheden de absolute voorrang te geven aan veiligheid en veilig gedrag en dat zowel bij hun eigen werknemers, hun onderaannemers als hun bouwpartners. Ondertussen tekenden al 1.250 aannemers dat charter.

Aanbestedingen

Tot slot wijst de Confederatie Bouw erop dat veiligheid ook een belangrijk criterium moet worden in elke overheidsaanbesteding en een verplicht vak moet worden in elke bouwopleiding in het middelbaar en het hoger onderwijs. Ook de beleidsmakers hebben hierbij dus een belangrijke rol te spelen. 
OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Heras neemt SER Hegn in Denemarken over

Heras neemt SER Hegn in Denemarken over

De Heras groep heeft de Deense hekwerk- en beveiligingsspecialist SER Hegn overgenomen. Heras is al actief in Noorwegen en Zweden en krijgt door de overname een aanzienlijk marktaandeel in Scandinavië waar het klaar staat om marktleider in[…]

Systemen om de veiligheid van wegenwerkers te verbeteren

Systemen om de veiligheid van wegenwerkers te verbeteren

"Bouwplaatsen zijn geen broeihaarden van coronabesmettingen"

"Bouwplaatsen zijn geen broeihaarden van coronabesmettingen"

Nieuwe toegangsbeveiliging voor gerechtsgebouw Luik

Nieuwe toegangsbeveiliging voor gerechtsgebouw Luik

Meer artikels